Rosenborg – Vålerenga 1-4

Tippeligaen 20. runde – Lerkendal 11.09.2004 – 16.744 tilskuere Herre min hatt for en kamp! 4-1-seieren over Rosenborg på Lerkendal var den største serieseieren på nesten to år. Ikke siden 4-0 mot Start i oktober 2002 har Vålerenga vunnet like mye. Vålerenga ydmyket Rosenborg på deres egen hjemmebane, og det før Rosenborg har seriegullet i … Fortsett å lese «Rosenborg – Vålerenga 1-4»

Tippeligaen 20. runde – Lerkendal 11.09.2004 – 16.744 tilskuere

Herre min hatt for en kamp! 4-1-seieren over Rosenborg på Lerkendal var den største serieseieren på nesten to år. Ikke siden 4-0 mot Start i oktober 2002 har Vålerenga vunnet like mye. Vålerenga ydmyket Rosenborg på deres egen hjemmebane, og det før Rosenborg har seriegullet i lomma. Vi får oss ikke helt til å tro det, men Vålerenga begynner å ligne på et topplag – et lag som for tiden styrer mot medalje. Det er sånt man kanskje drømmer om tidlig i april, men å drømme om det i september, endog skrive det uten å rødme. Helt uhørt!

Vålerenga:

Arni Gautur Arason
David Brocken Erik Hagen Kjetil Wæhler Freddy Dos Santos
Morten Berre (Kjetil Rekdal 77) Thomas Holm (Jørgen Jalland 54) Ardian Gashi Per Egil Swift Daniel Fredheim Holm (Tom Henning Hovi)
Steffen Iversen

Rosenborg:

Espen Johnsen – Christer Basma, Vidar Riseth (Robbie Russel 46), Erik Hoftun, Mikael Dorsin – Øyvind Storflor (Odd Inge Olsen 27), Ørjan Berg, Fredrik Winsnes – Daniel Braaten, Frode Johnsen, Harald Brattbakk (Thorstein Helstad 69)

Mål/Kort:

20. min Ardian Gashi 1-0
1-1 Frode Johnsen 28. min
30. min Morten Berre 2-1
57. min David Brocken 3-1
89. min Steffen Iversen 4-1
Per Egil Swift, Morten Berre GK

Hoveddommer: Terje Hauge, Olsvik

Det kan være både dyrt og slitsomt å følge Vålerenga borte. I går var en av de dagene som gjør utleggene og slitet verdt det. Vi kan ikke huske å ha hatt det morsommere siden vi kjørte hjem fra Bergen sent en natt i mai 2002, eller ble holdt igjen på Inönü tre timer etter kampen i 1998, eller ventet på laget på Krakow International i fjor, eller for dens saks skyld vant cupfinalen i 1997. I det hele tatt, dette var en av de fire fem store Vålerengabragdene det siste 10-året.

Seieren mot Lillestrøm hjemme og Rosenborg borte i de to siste kampene sørget for at Vålerenga for første gang denne sesongen har vunnet to seriekamper på rad. Ikke siden Vålerenga slo Moss 3-1 og Start 7-2 i juni 2002 har dette skjedd.

Kampen åpner i et forrykende tempo og det er med en gang klart at begge lag har voldsomme ambisjoner. Det tråkkes til for fullt i duellene og Terje Hauge legger tydeligvis listen svært høyt. Vi er til å begynne med litt redd for at Vålerenga skal bli rent i senk av trønderene, men etter snaue ti minutter har spillet jevnet seg ut og kampen setter seg med jevnt og hardt spill uten noen tydelig fordel til noen av lagene.

Vålerenga spiller til å begynne med 4-5-1 med Steffen Iversen på topp og Daniel Fredheim Holm på venstrekanten. Dette høres kanskje defensivt ut, men Vålerenga presser utrolig høyt til bortebane å være og angrepspillet er – etter de 10 første famlende minuttene – alt annet enn kjedelig og stereotypt.

Og løpingen gir sannelig resultater! Freddy dos Santos jobber heroisk og holder såvidt en en ball inne på venstrekanten. Han får etter hvert ristet av en mann og finner Per Egil Swift lengre framme og inne på banen. Swift snur, avanserer et par skritt og sender ballen videre til Ardian Gashi som befinner seg 20 meter fra mål. I ren Newcastle stil drar Gashi av halve Rosenborg, inkludert Erik Hoftun, og setter ballen kontrollert forbi Espen Johsen. Hva er det som skjer?

Det som skjer er at Vålerenga spiller som helter. Like etter kommer David Brocken seg fri på høyresiden. Han går ned mot dødlinja og sender så en presis ball til en framadstormende Steffen Iversen som header – i Vidar Riseth. Heldige Riseth får ballen til å gå såvidt utenfor i stedet for i krysset.

Vålerenga er ubeseiret på de siste fem, er ubeseiret på de siste fire bortekampene og har scoret kampens første mål fire ganger på rad.

Men dette kan ikke vare? Nei, Øyvind Storflor, får ballen ute på Rosenborgs høyreside, Freddy henger ikke helt med og tar derfor et godt tak i Storflors trøye. Hauge indikerer fordel, og trekker ballen tilbake utenfor 16-meteren når Freddy drar Storflor ned i trekket etter. Rosenborg, Frode Johnsen og Erik Hoftun tar nesten livet av Hauge, de vil ha straffe. Men Johnsen scorer allikevel på frisparket da han kommer seg fri fra Kjetil Wæhler og header kontant i mål.

1-1 og eventyret over? Nei, Daniel Fredheim Holm har våknet. Minuttet etter RBKs mål har han ballen på venstresiden, Rosenborgforsvarerene henger ikke med i svingene og Fredheim Holm kan avansere langt mot mål før han sender ballen – nærmest gjennom en forsvarer til Morten Berre. Berre kjemper tappert, vinner duellen og får en fot på ballen som gjør en utrolig vakker bane over Espen Johsens hode.

4-1-seieren mot Rosenborg på Lerkendal var den første seieren siden 1995, og første borteseieren siden 1989 mot trønderne.

2-1 og det ekle håpet melder seg: Her kan vi faktisk kanskje ta poeng! Kampen holder samme sinnsyke tempo, med høyt Vålerenga press, men Rosenborg er alt annet enn ufarlige. De spiller seg til corner etter 37 minutter og Frode Johnsen er der hans skal være. Det er heldigvis også Thomas Holm som redder med hodet på streken. Vålerenga svarer med et kjempeangrep der Steffen Iversen avslutter med en nydelig heading som Espen Johnsen såvidt får slått i stolpen. I samme anledning har jeg notert at Daniel Fredheim Holm spiller en enormt bra kamp, notatet kunne ha vært skrevet om flere av de som representerte Vålerenga i dag.

Omgangen slutter med et par farlige Vålerengacornere og et langt Rosenborg angrep som ender i en lobb som går langt over mål. Forøvrig en av de beste omgangen jeg har sett Vålerenga spille. Hva synes du Kjetil Rekdal?

– Vi var bra ja, men i kampen mot Grazer var vi like bra på bortebane som her på Lerkendal, men der fikk vi ikke samme uttelling på sjansene, sier en Kjetil Rekdal som nekter å ta helt av til VPN.

Tapet for Vålerenga var det største tapet på hjemmebane for RBK siden 1-6 for Stabæk i den 24. serierunden i fjor (RBK var allerede seriemestere). Før det var det største tapet 0-4 mot Brann i andre serierunde 1993…

Andre omgang starter med at Robbie Russel, som nettopp har kommet inn for Vidar Riseth, nærmest kvester Daniel Fredheim Holm. Synes du ikke Russel burde fått gult kort for den taklingen Rekdal?

– Det var en tøff kamp. Hauge holdt en god linje. Vi fikk mye juling, men det må vi nesten forvente når vi gir mye juling. Sånn er det i fotball og det må vi tåle.

Vel, Daniel halter og har det vondt, og ikke mange minuttene senere blir også bror Thomas skadet. Er det slik Rosenborg skal vinne kampen? De spiller en viss tid mot et 9-tallig Vålerenga. Jørgen Jalland kommer inn for Thomas og vi får et lykkelig gjensyn med Tom Henning Hovi på venstreback. Freddy flytter opp i angrepet og Vålerenga endrer formasjon til 4-4-2.

Alt skadetullet har gitt Rosenborg en liten fordel, men Vålerenga tvinger seg inn i kampen igjen. Gashi stormer fram i en kontring og blir endelig dratt ned midt på banen 30 meter fra mål. David Brocken gjør seg klar, det gjør også Rosenborg muren og Espen Johnsen, men ikke godt nok. Brocken skyter knallhardt i nettet: 3-1. Skal vi vinne dette her?

Merkelig nok føles ikke to-måls ledelsen trygg selv om Vålerenga holder presset oppe og produserer gode sjanser. Minuttene går uedelig langsomt.

Med et kvarter igjen er Brocken på farta, han sender ballen inn til Iversen som hælsparker til en helt fri Freddy. Freddy må stokke beina og får ikke ballen under Johnsen, selv om det er utrolig nærme.

Så er det Rosenborg for alle penga i 10 minutter (slikt føltes det i alle fall på Lerkendal, på Bohemen senere på natta så ikke presset intenst ut). Men når Erik Hoftuns skudd går i stolpen og ikke i mål, begynner det å bli klart for oss at dette kommer til å bli en historisk kveld.

Vålerenga har scoret 22 prosent av seriemålene sine denne sesongen mot Rosenborg…

Og bare for å gjøre ydmykelsen total: med ett minutt igjen finner Jørgen Jalland Steffen Iversen på vei i full fart mot mål. Pasningen er presis og Iversen løfter ballen til føst til låret, så til foten som følsomt løfter den over keeper og i mål.

Er ikke så mye mer å si da. Annet enn at her er børsen:

Arason 8
Dos Santos 8
Wæhler 8
Hagen 9 BB
Brocken 8
Berre 8
Gashi 8
Holm 8
Swift 7
Fredheim Holm 9
Iversen 8
Innbyttere:
Hovi 7
Jalland 7
Rekdal 8

Legg igjen en kommentar