Hvorfor og hvorfor ikke

Vi slipper en av våre gamle grinebitere løs. Han vurderer sesongutsiktenen for Vålerenga gjennom en serie spørsmål. Det første: Hvorfor tar Vålerenga medalje i år? Fordi vi for første gang på flere år har forsterket stallen i alle ledd. Med Touray har vi, i hvert fall frem til sommeren, nok en gang konkurranse på keeperplassen. … Fortsett å lese «Hvorfor og hvorfor ikke»

Vi slipper en av våre gamle grinebitere løs. Han vurderer sesongutsiktenen for Vålerenga gjennom en serie spørsmål. Det første: Hvorfor tar Vålerenga medalje i år?

Fordi vi for første gang på flere år har forsterket stallen i alle ledd. Med Touray har vi, i hvert fall frem til sommeren, nok en gang konkurranse på keeperplassen. Med Brocken og Normann på plass har vi fått to mann som i tillegg til å være stabilt gode defensive har klare offensive kvaliteter. Normann har hurtighet og selvtillit. Brocken kan holde på ballen om nødvendig og tillegg klarer han å levere den fra seg til en medspiller. Med Swift på plass på midten har vi den tiltrengte rutinen vi trenger når Rekdal er på vei ned i det bakerste leddet eller befinner seg på trenerbenken. Framme er Hamre og Daniel Fredheim Holm sammen med dos Santos det som skal til for at spissene nærmer seg 20 mål i fellskap. Med et tilsvarende antall mål fra forsvar og midtbanespillerne kommer vi i år opp i 40 mål. Dette skal med et forsvar som fortsetter å holde tett bakover, samtidig en ytterligere heving av de som fortsatt er med fra fjorårets stall, gi en medaljeplass.

Hvorfor tar ikke Vålerenga medalje i år?

Fordi medalje krever stabilitet over lang tid. Rekdal har vist at han kan ta laget frem til strålende enkeltresultater. UEFA cupen er ett eksempel på det. Men medaljeplass krever at laget skal levere på topp hver eneste uke fra april til oktober. Vålerenga har nå et lag med høyt innslag av unge spillere med mye talent, men stabilitet har de fortsatt til gode å bevise at det kan levere. Stallen er også samlet sett i tynneste laget. Vi har per i dag 21 spillere. Når høsten kommer og skadene og kortene gjør at det tynnes i rekkene kan mangel på rutine gjøre at det raser nedover tabellen. Om laget da ikke har hatt en rimelig god flyt i vårsesongen er nedrykksspøkelset på plass i år igjen.

Hvorfor blir Vålerenga et stabilt topplag?

Fordi vi nå ser konturene av en velbalansert stall. Det er en god blanding av rutine og ungt talent. Om spillere som Gashi, Edvardsen, brødrene Holm og et par av jr. spillerne stabiliserer seg på høyt tippeliganivå skal det ikke mange forsterkninger til før stallen er komplett. En kjøpsstrategi hvor vi får én kvalitetspiller i hver lagdel, som går rett inn og forsterker laget, er det som skal til for å ta det endelige skrittet. Vålerenga har også tilstrekklig med appell for både sponsorer og publikum til at økonomien kommer på fote med gode resultater. Dette potensialet vil på sikt gi det økonomiske fundamentet som er avgjørende for et stabilt topplag. I tillegg er det tegn på at administrasjonen har tatt noen skritt fremover, selv om det ble avfyrt noen kraftige selvskudd i vinter. Seriegull 2006!?

Hvorfor blir Vålerenga ikke et stabilt topplag?

Først og fremst fordi historien taler i mot og at administrativ kontinuitet og styrke er mangelvare. Vålerenga har lang tradisjon for intern krangling og intriger. Både i trenergruppen, administrasjonen og tillitsmannsapparatet. Kontinuitet har vært et fremmedord som aldri har vist seg i kontorene på Valle eller i Vallhall. Konflikten mellom klubben og ASA/investorer kan blusse opp når som helst og lamme hele organisasjonen. Det er også uklart hvem som egentlig er sjefen i kontorene på Vallhall. Er det Siem eller er det Rekdal? En organisasjon hvor treneren ikke har et nødvendig administrativt korrektiv og motvekt vil aldri få stabilitet nok til å levere over tid. Trenerens oppgave er å lede en prestasjonsgruppe til suksess uke etter uke. Økonomi og langsiktig strategi er det andre som er ansvarlige for å få på plass. Vålerenga har også en markedsavdeling som gang på gang har bevist at de ikke evner å bygge et tilstrekkelig fundament for en stabil tilskuerskare utenom Klanen. Frem til nå har de ikke en gang klart å gjøre sesongkort tilgjengelig for andre enn menigheten (les Klanen).

Derfor…

…tar Vålerenga medalje i år om Rekdal klarer å drive laget frem til et stabilt høyt nivå. 2004 er Is store eksamensår! Medalje er toppkarakter, 8-4 er godkjent og 9. plass eller lavere er stryk. Men vi blir ikke et stabilt topplag om det ikke blir orden i kontorene på Vallhall. Den største utfordringen de neste årene er ikke på banen, men i kontorlokalene. Ikke fordi kontorgjengen vinner kamper, men fordi om det ikke er orden på kontoret blir det heller ikke orden på laget.

Let the games begin!

Legg igjen en kommentar