NFF er tause om Edvartsens habilitet

Dommeransvarlig Rune Pedersen i Norges Fotballforbund vil ikke svare VPN på spørsmål om hvorfor leder av Storhamar Dragons, Svein-Erik Edvartsen, er habil til å dømme Vålerenga.

Pedersen sier til dittoslo.no at NFF har full tillit til Edvartsen, men når VPN i epost tirsdag denne uka henviser til forbundets etiske regelverk for dommere, får pipa plutselig en annen låt.

Juridisk ekspert

“Jeg sender denne til vår juridiske ekspert som sikkert vil gi deg et svar. Men, vi har allerede vurdert ulike sider av arbeidsforhold etc”, skriver Pedersen samme dag i en epost til VPN.

Vel, vi har ikke hørt mer fra juristen eller andre i NFF. VPN har nemlig lest NFFs etiske retningslinjer for dommere og vi skjønner derfor at det kan ta tid å svare. Bakgrunnen er Svein-Erik Edvartsens rolle som daglig leder i Storhamar ishockey (spilte mot Vålerenga lørdag) samtidig som han dømte Rosenborg – Vålerenga dagen etter. NFFs egne retningslinjer er klare:

Det forventes derfor at våre dommere avholder seg fra uttalelse/markering av tilknytning/ sympati/antipati til klubber eller lignende.

Spørsmålene til NFF

Derfor sendte vi avgårde følgende spørsmål:

Hva skal til for at en dommer markerer tilknytning/sympati/antipati til klubber eller lignende? Hva tenker NFF om dette? Hvorfor synes du det eventuelt ikke er en habilitetskonflikt når daglig leder av en virksomhet dømmer konkurrenten selv om det foregår på en annen arena? Har NFF vurdert den aktuelle problemstillingen, og hvem i NFF har i så fall vurdert dette?

Rimelig greie spørsmål, men altså ingen svar. Rune Pedersen svarer imidlertid på dittoslo.no sine spørsmål uten å henvise til juristen, muligens fordi de ikke har kjent til de etiske retningslinjene.

– Ifølge lovverket til NFF er du habil om du ikke er medlem av noen av klubbene du skal dømme, eller dens allianseklubber. Det kan jo prinsipielt vurderes, men i NFF ser vi ikke problemet med hans rolle i Storhamar. Nå har jo Rosenborg også et hockeylag i øverste divisjon, og hadde det da blitt sagt noe om Rosenborg hadde tapt. Her i NFF har vi full tillit til Svein-Erik Edvartsen som vi mener gjør en god jobb som dommer, fortsetter Pedersen.

Inhabil ved svekket tillit

Inhabilitet som juridisk begrep angir jo at en dommer utfra sitt forhold til saken eller dens parter anses avskåret fra å delta i behandlingen av den. En generell regel her er at man er inhabil dersom det foreligger spesielle forhold som er egnet til å svekke tilliten til vedkommendes upartiskhet. Til og med journalister har etiske retningslinjer som sier «unngå dobbeltroller som kan svekke troverdigheten».

Vålerengas forhold til Storhamar i ishockey, og oppgjørene mellom disse lagene på isen, kan best sammenlignes med Vålerenga – Lillestrøm eller Rosenborg – Molde i fotball. Synes virkelig ikke NFF det er betenkelig at daglig leder i Storhamar får dømme Vålerengas kamper i Tippeligaen, spesielt dagen etter at nettopp Storhamar har fått fik av Vålerenga i ishockey?

Handler om følelser

For Vålerengas supportere er Vålerenga nettopp Vålerenga. Man støtter opp under foreninga like mye som man støtter opp under det enkelte lag og idrettsgren. Det samme gjelder for andre sportsengasjerte mennesker. Vålerenga er enten elsk eller hat uansett idrett. Det er derfor ikke mulig, i praksis, å skille de følelser man har for Vålerenga i ishockey og følelsene man har for Vålerenga fotball. Heller ikke for dommere, vil vi tro.

Vi gjør oppmerksom på at VPN ikke tror at Edvartsen bevisst dømmer imot Vålerenga (selv om mange i Vålerenga selvsagt mener det), vi mener bare at han ikke burde dømme kamper med Vålerenga for å unngå denne type spekulasjoner. Om dette i tillegg gjør han uaktuell for Rosenborgs kamper, javel, så får det være så. Dette er en situasjon Edvartsen selv har satt seg i, og som NFF åpenbart aksepterer.

Men hvorfor vil ikke NFF forklare og fortelle hvem i forbundet som har gått god for dette?

VPN sendte onsdag også epost til daglig leder i Storhamar Dragons, men Svein-Erik Edvartsen har ikke svart på vår henvendelse.

For ordens skyld: VPN mener daglig leder av Storhamar Dragons, Edvartsen, aldri må få dømme Vålerenga igjen. Uansett idrett!

Facebook-kommentarer:

9 Tilbakemeldinger

 1. Haakon Auke sier:

  Send den mannen langt til skogs

 2. Er helt enig i det som står, Han burde ikke dømme Vålerenga eller Rosenborg. Det er rivalisering i Ishockey som kan ta følelsesmessig overhånd i disse kampene, selv om det er en annen sport er det innenfor samme idrettslag…

 3. Sier mye om Edvartsen at ikke engang han ser konfliktnivået her.

 4. Maria Rodval sier:

  Ingen overraskelse at NøFF IKKE svarer!

 5. Runar Jensen sier:

  NFF har tydleig ikke gjort jobben sin.

 6. FB-siden hans er jo full av bilder av ham forran gult og blått banner…

 7. Suprise suprise… Folka i N(ø)FF stikker hue i sanda igjen…