Lillehammer – Vålerenga 7-5

Kampen mot LIK er av den viktige sorten. Fra å være formlaget i ligaen som presterte på tross av enorme skadeproblemer og lå på en soleklar femteplass har vi nå nesten fullt lag, står i fare for å miste sjetteplassen til MS og har kun 2 seire på de siste 10 kampene. Før kampen er … Fortsett å lese «Lillehammer – Vålerenga 7-5»

Før kampen er vi 5 poeng foran MS, men vi møter Lillehammer samtidig som MS tar i mot svakt plasserte LØK.

Vi slipper inn enkle mål helt i startfasen av kampen. Dette kjennetegner ikke Vålerenga Hockey, men fotballaget, det flotte styrespillet er borte og det er bare å dundre på gjennom midtsonen på vei mot vårt mål. Søberg ser sliten ut. Han har over 90% over hele sesongen, men er nede i 88% på de siste 10 kampene. Produksjonen til enkelte bærebjelker har stoppet opp. Morten Ask startet sesongen med 18 poeng på 22 kamper. Nå har han 19 på 32. Dvs at han har bidratt med en assist på de siste 10 timene med hockey. Ask er ikke unik for det er mange som har droppet i produksjon. Greven f.eks. har bare 3 assist på 10 kamper, noe som betyr at han skrapte sammen 23 poeng på de første 30 kampene. Sommer Nielsen står uten poeng på de siste 10. Han hadde 7 assist tidligere i sesongen.

VPN håper Roy Einar ber spillerne spelle enkelt i forsvar. Stå opp på blå, drep farten deres gjennom midtsonen og spill enkelt ut. Slipper man å jage utligning og redusering hele tiden så får man også kanskje roen til å bygge sitt eget spill i offensiv sone igjen. Opp i ringa!

Merker det kribla litt ekstra da jeg oppdaget at Søberg ikke skulle stå kampen. Ei heller hadde han jobben med å prøve å åpne vantdøren med snaphansken på. Olofsson i mål og Moflag som ess i ermet. Antar det er snakk om at Kjell Espen og Roy Einar har sett at Søberg ser sliten ut. Spennende er det uansett!

1. periode
Kanskje er det ny keeper bak der som gjør at gutta er litt mer på. I stedet for å gå på en flau smell i starten så er det Vålerenga som tar en tidlig ledelse. Vålerenga Får pucken dypt ned i sonen til LIK og sender et pass gjennom slotet og til en møtende Tallak Lyngset. Tallak sklir inn mot et passivt LIK-forsvar og klemmer til. Nydelig puck i lengste som går rett over loffen.

Og så avslutter han med musketéerfeiringa. Klasse.

Minuttene som følger er ganske jevne. Det skapes ikke noe særlig fra begge lag, men Olofsson får i alle fall smakt litt på pucken. Noen enkle redninger demper sikkert eventuelle nerver. Etter 8 minutter ryker Stene (velkommen tilbake) på en 2 min for tripping. Utvisninger mot Lillehammer bør unngåes. De er fryktelig effektive i overtall og ligger på tett opp mot 25% i effektivitet. Overtallet klarer vi å ri av, men i det alle venter på at Stene skal komme inn i egen sone og skape balanse så er Jacob Noer naken i slotet og han setter den effektivt i 5. hølet til Olofsson. 1-1 og vi er like langt.

Etter det fortsetter Vålerenga spillet sitt. De er agressive og vinner tilbake endel pucker i offensiv sone, men skuddene på mål er det LIK som skaffer seg. Etter ca 17 min ryker vi på den 3 undertallsituasjonen etter at vi har 6 mann på isen. Litt urutinert og litt uflaks. I det vi foretar et bytte så blir pucken slått inn foran benken vår.

I dette overtallet spiller LIK bra. De er dyktige på å bytte posisjoner og lar pucken gå hurtig mellom spillerne. Vi spiller en tett boks, men likevel klarer de å sette opp spillere i skuddsektor. Heldigvis er Olofsson veldig bra med. Mål blir det heldigvis ikke, verken under denne utvisningen eller i de gjennværende minuttene.

Hornet i Kristinshall går og selv om stillingen er 1-1 så vant LIK skuddstatistikken 14-5. 14 skudd er mye i mot. 5 for er ditto lite. Noe av dette skyldes at vi spiller 6 minutter i undertall, men vi må bli vassere i offensiv sone om det skal bli poeng i dag.

2. periode
En som har vært hissig på grøten i dag er Thomas Olsen. Han setter fart og fører puck i håp om at noe skal skje. Etter ca 5 min av perioden jakter han en puck inn mot rundvantet i LIKs sone og blir krysstakla av Fredrik Dahl. Thomas Olsen blir kastet inn i vanet og blir liggende i tydelige smerter. Det var vanskelig å fange opp hvor han ble skade, man han ble løfta ut etter skuldrene, så da var det kanskje kne eller ankel. Er vi skikkelig uheldig så er det brudd, avrevne leddbånd og eller vridning. Dette er potensielt en veldig kjip skade ikke lenge før sluttspillet.

Å hevne seg mot en spiller som Fredrik Dahl er nytteløst. Han er en skikkelig Mr. Inkognito og LIK er bedre uten ham enn med. Heldigvis så finner Vålerenga andre måter å ta hevn på. I droppen som følger så stuper Kaptain Speedo inn på mål for å jakte egen retur (!). Fra død vinkel sender han den enten i mål via Engsund i LIK-målet eller på køllebladet til Greven som styrer den forbi en utspilt keeper. Mål ble det uansett.

Ikke lenge etter Blir Dineen og Scizsar tatt ut for gruff bak spillet etter at de hadde bytta på å krysstakle hverandre. Dommerne tar til slutt ut begge og lagene spiller 2 min 4 mot 4. Vålerenga er klart best i denne spillfasen og står nesten hele byttet i LIKs sone. Vi spiller rundt dem, avslutter og er først på returen gang på gang. Mot slutten tilriver LIK seg pucken og kommer på en farlig kontra. Avslutningen er farlig, men går like utenfor. Olofsson virket å ha kontroll.

Ikke lenge etter at lagene er fulltallige igjen ryker LIK på en ny 2 minutter. Denne gang for slashing. Vålerenga utnytter overtallet bra og Ask setter opp Mattsson. Alene med Engsund gjør Mattsson ingen feil og Vålerenga leder 1-3.

Etter dette tetner kampen til og det blir stadig nye utvisninger og gruff. Innimellom disse utvisningene får Ask noen votter opp under ansiktet og han går ned. Ganske så soft takling, så den kan man riste av seg. Dommer plukker ut Ask for diving og selvsagt scorer LIK i det fåfølgende overtallet.

Vigier sklir inn i skuddsektor og blir mata. Han styrer pucken i lengste bak Olofsson og med ett er LIK med i kampen igjen.

Det fortsetter å være agressivt utpå isen. Cameron klasker til Olofsson over snaphansken og Tallak står opp for egen keper. Det blir litt gruff og begge før 2+2.

Utvisningene viskes og med bare 2 min igjen av perioden antar jeg planen til Roy Einar er å safe inn og gå i garderoben med 2-3 og et godt utgangspunkt før den siste perioden.

Om noe ikke kom til å skje så var det akkurat det. 30 sekunder senre spiller LIK seg klikk-klakk gjennom Vålerenga og avslutter på dirra etter et tversoverpass omtrent inne i målgården. Morley setter den på pass fra Ellis. Like etter er samme Morley frempå igjen og setter sin egen retur i mål. Olofsson er utspilt, men burde nok ha vinklet returen mer ut mot rundvantet.

Da var kampen snudd. Hjerneblødning.

Heldigvis er perioden ferdig etter dette og Roy Einar får muligheten til å røske litt tak i spillerne.

3 periode
Vålerenga kommer greit i gang og har noen halvfarlige avslutninger, men de som setter den første sjansen sin er selvsagt Lillehammer. Benik skjærer inn og faker et skudd. Ispucken går vidt og på bakerste står Nick Dineen helt alene. Det er en personlig feil av en av backa våre. Dineen er i blindsonen til keper og kan enkelt styre pucken inn i det åpne målet.

Med 15 min igjen og 3 mål opp til seier mot et av topplagene borte så er det sannsynligvis god natt for Vålerenga sin del.

Det bryr jo ikke spilleren seg om og fortsetter å spille med 10:30 min igjen så graver Fisher’n frem pucken i rundvantet til Morten Ask. Morten Ask klinker til med en one timer og pucken sitter i garnet. Greven gjorde en skikkelig innsats foran keper. Han dekker keper og binder opp begga becka. Skuddet unngår å treffe alle og dermed satt den i nota.

En skulle tro at dette betød at Vålerenga var tilbake i kampen, men LIK går omtrent rett fra dropp opp i vår sone og scorer. De får lagt pucken på Olofsson og står og graver på ham. I kaoset som oppstår så får Vigier tak i pucken og legger den på backhand opp i nettaket. 6-4 og det ser igjen mørkt ut.

Like etter er det virkelig natta. Vi mister pucken i rundvantet og en LIK-spiller spiller en puck inn i skuddsektor. Der står Nick Dineen. Kun Nick Dineen. Nærmeste fra Vålerenga er enten Roy Einar, Cola-Roar, Rasmus Juell som sitter i Oslo med brukket legg eller bussjåføren de bruker. Det skal ikke være mulig å å ikke ha en eneste spiller mellom mållinja og blueline når man mister pucken i eget rundvant, men i dag klarte i det. Og det med en 19 år gammel keper som VPN mener gjør sin debut i GET-ligaen. Da er du kompis.

Mere kompis er laget offensivt. Med 5 min igjen biter Vålerenga seg fast i LIKs sone etter et meget godt stykke arbeide i rundvantet av Spaberg-Olsen. Vi spiller rundt og opp på back og Sommer Nielsen prøver å sette opp en medspiller med et risikofylt tversoverpass. Det mislykkes, men vi vinner tilbake pucken og Mattsson fyrer opp lokomotivet og går rundt motspiller og setter opp Sommer Nielsen for en one timer. Sommer Nielsen klasker til og puckn fyker inn. 7-5!

Roy Einar og Kjell Espen tar ut keeper når Lik pådrar seg 2 min or høy kølle med 2 min igjen. Vålerenga vinner den påfølgende droppen og peprer LIKs keper med pucker. Noen tar han selv og resten går enten rett i blokka eller utenfor. Kampen ebber ut med et at LIK har et stolpeskudd på åent mål.

Rett etter kampen får VPN en melding om at det sannsynligvis er et brudd for Thomas Olsen i kragebenet. Om det stemmer ønsker jeg å spørre medisinsk personell fra LIK som var bortom han der han lå hvorfor han ble løfta etter skuldrene for å få ham av isen. I tillegg er det, om det stemmer, bittert såpass tett på sluttspillet. At det er et OL først har nok ikke så mye å si. Samtidig synes vi det er merkelig at Fredrik Dahl ikke fikk noenting for krysstaklinga. Situasjonen har mye til felles med Robin Dahlstrlms takling på Ylven og den ble belønnet med matchstraff.

Hva sa kampen oss? Noen av de vi adresserte før kampen leverte i dag. Sommer Nielsen noterte seg for sesongens første pinne. Simon Mattsson gjorde det samme. Ask var 1+1. Vi får 5 mål på 34 skudd. Begge deler er bra. Det som er litt skremmende er jo at vi slipper inn 7 og måten vi gjør det på. Vi er ikke i medgang og i denne kampen så finnes det perioder der vi ikke har noe bunnivå. Det er disse periodene med kollektiv hjerneblødning som dreper kampen for oss. Vi skal bare kontrollere inn en 1-3 ledelse til pause. 2 minutter senere ligger vi under 4-3. Vi setter 5-4 og har et lite håp om poeng. Hva skjer? Lillehammer trenger 40 sekunder på å gå opp til 7-4.

Edvin Olofsson slipper inn 7 og ender med grusomme 81% i redningsprosent og er likevel blant lagets bedre spillere. Vi glipper ofte og vi glipper mye i egen sone. Dette må lukes vekk før sluttspillet eller så blir det sommerferie før det frister med utepils. Nå har vi 2 kamper igjen før OL-pausen. Ingen av våre skal ned til Sør-Korea, så Roy Einar får bruke tiden godt og drille inn litt defensiv struktur i laget.

Opp i ringa og alle mann til Furuset Forum.