Vålerenga – FC Lyn 1-2 (0-2)

Tippeligaen 14. runde – Ullevaal Stadion 22.07.2006 – 11855 tilskuere Skal forbannelsen var evig? Det kan se slik ut. Vålerenga var det klart førende laget i byderbyet mot Lyn, men hva hjelper det når det ikke scores på sjansene? Vålerengas angrepsspillere var alene med Eddy Gustavsson sånn rundt regnet 10 ganger i løpet av kampen … Fortsett å lese «Vålerenga – FC Lyn 1-2 (0-2)»

Tippeligaen 14. runde – Ullevaal Stadion 22.07.2006 – 11855 tilskuere

Skal forbannelsen var evig? Det kan se slik ut. Vålerenga var det klart førende laget i byderbyet mot Lyn, men hva hjelper det når det ikke scores på sjansene?

Vålerengas angrepsspillere var alene med Eddy Gustavsson sånn rundt regnet 10 ganger i løpet av kampen og scoret til sammen ett mål. Lyn hadde halvannen, eller kanskje tre med velvillige øyne, sjanser og scoret to. Vålerengas mål ble scoret av innbytter Jan Derek Sørensen. Det var i korte trekk det som skjedde i denne kampen.

Nettopp tilbake fra Beijing til svale Oslo og det til byderby mot Lyn slår det oss at Norge først og fremst er et tomt land. Spesielt i sommerferien der Oslo virker som en spøkelsesby. Derfor godt at NFF hausser opp stemningen ved å arrangere publikumsmagneten Vålerenga – Lyn midt i fellesferien. Vi kan tenke oss at regnskapsførerene i Vålerenga er kjempglade for at det kommer snaue 12 tusen til en kamp som trekker 15 tusen uten problemer når som helst ellers på året.

Uansett, det var i hvert fall nydelig spillevær og sånn ca 25 grader når lagene entret banen kl 19. Lettere lummert javel, men ikke mer enn profesjonelle idrettsutøvere skal tåle. Og Vålerenga åpnet bra: allerede etter to minutter får Daniel Fredheim Holm rom til en avslutnining etter at Tore André Flo blir snytt for et frispark. Dessverre så er det symptomatisk for kampen at skuddet går rett på Eddy Gustavsson og at dommer Brage Sandmoen dømte svakt. Men det visste hverken vi eller spillerene da.

Kampen er innledningsvis god og spennende med et visst Vålerengaovertak. De få sjansene som Lyn produserer skyldes stort sett at Alan Jepsen sliter fælt på venstresiden mot Lyns raske nigerianere.

Etter 16 minutter spilles Morten Berre gjennom, han løper fra(!) Lyns midtstopperpar og felles idet han krysser 16 meters linjen. Straffe og gult (hvorfor ikke rødt?) kort til Tommy Berntsen. Dessverre så blir Jarl André Storbæk altfor nervøs når straffen skal tas. Etter å ha rettet ballens plass på straffemerket tre ganger og sett på dommer gjøre det samme en siste gang skyter Storbæk svakt i keeperhøyde til Gustavsson som redder.

Er det her kampen tapes? Eller er det etter 26 minutter?

Vålerenga ruller opp et nydelig angrep på høyresiden og plutselig er smarte Morten Berre alene med keeper, skjærende inn fra høyre. Men skuddet blir for svakt og Eddy Gustavsson spilles stadig bedre.

Etter dette virker det som om noe av piffen går ut av Vålerenga og det overrasker vel ingen som har fulgt klubben i noen år at Lyn scorer på sin absolutt første – noen vil hevde eneste – sjanse i kampen. Det skal innrømmes at angrepet er pent: Tommy Berntsen får æren av å heade inn ett innlegg fra Ortiz utagbart for Arni Gautur.

Etter det mislykkede Berre-skuddet har Vålerenga ligget lavt. Det straffer seg når et klareringsforsøk fra Thomas Holm går bakover. Lyn snapper ballen og Espen Hoff får etterhvert sjansen til å skyte fra 20 meter. Skuddet er ikke hardt, men det er velplassert og plutselig står det 0-2. Hva i all verden er det som skjer?

Minuttet etter er Vålerenga på vei inn i kampen igjen: Daniel Fredheim Holm mottar ballen inne i 16 meters feltet og har klar bane mot mål. Tommy Berntsen aner faren og feller Daniel. La oss sitere VG-live for upartiskhetens skyld «Fredheim Holm blir spilt gjennom og takles av Berntsen. Vålerenga vil ha straffespark, men får det ikke. TV 2-ekspert Nils Johan Semb sier straffesparket var soleklart.» Men det er dommeren som dømmer og dermed står det 0-2 til pause selv om Tore André er nær ved å endre det i det siste minuttet.

Også 2. omgang startes bra av Vålerenga. Storbæk legger et kjempeinnlegg i det 51. minuttet som gir Daniel blankt goal. Daniell setter ballen til side for mål.

Deretter følger det i rekkefølge: 56 – Flo skyter svakt på Gustavsson etter godt Storbæk innlegg fra høyre. 58 – Vålerenga corner uten uttelling. 60 – Freddy dos Santos header såvidt utenfor etter innlegg fra Berre. 62 – Daniel er alene med keeper Gustavsson men kommer ikke forbi.

Så jevner det seg ut litt før 81 – Grindheim skyter like utenfor.

Det er ikke før det er gått 87 minutter at byllen får et hull ved Jan Derek Sørensen.