Start – Vålerenga 1-2 (1-1)

Tippeligaen 8.runde – Kristiansand Stadion 16.05.06 – 9738 tilskuere Situasjonen for Vålerenga kunne ikke sett verre ut før kveldens 16. mai oppgjør mot Start: sisteplass og bortekamp mot et av fjorårets beste hjemmelag, med stor fare for å bli hektet fullstendig av sier sitt. Situasjonen for Vålerenga kunne ikke sett verre ut før kveldens 16. … Fortsett å lese «Start – Vålerenga 1-2 (1-1)»

Tippeligaen 8.runde – Kristiansand Stadion 16.05.06 – 9738 tilskuere

Situasjonen for Vålerenga kunne ikke sett verre ut før kveldens 16. mai oppgjør mot Start: sisteplass og bortekamp mot et av fjorårets beste hjemmelag, med stor fare for å bli hektet fullstendig av sier sitt.

Situasjonen for Vålerenga kunne ikke sett verre ut før kveldens 16. mai oppgjør mot Start: sisteplass og bortekamp mot et av fjorårets beste hjemmelag, med stor fare for å bli hektet fullstendig av sier sitt. Ikke minst når Vålerenga har vist absolutt ingenting i år av offensivt spill. Samtidig har heller ikke Start vist noe som helst som ligner medaljefotball i år. Nervøst fra start for begge parter med andre ord. Derfor utrolig deilig å se at begge lag hever seg, presterer bra fotball på en elendig bane, ikke minst – ikke minst! – når Vålerenga drar hjem seieren etter en tidlig kalddusj og deretter 2 mål av Jan Derek Sørensen.

Det skal innrømmes at dette referatet skrives fra sofaen – fjorårets tur til Kristiansand var alt annet enn morsom, selvsagt mest på grunn av resultatet, men også fordi kampen ikke var ferdig før kl 22.00 eller så, og da ble turen hjem til Oslo lovlig drøy. Med minnet om tidligere tiders tidlige 17. mai krav ferskt i minnet og kamp på TV står vi heller over kjøreturen denne gangen. Kan ikke si vi angrer etter at rompa knapt har varmet sofaputen før det står 1-0 heller. Start stormer fram på høyresiden, kommer rundt via Alex Valencia, som legger tilbake i ’45’. Der er Fevang som helt ubesværet av forsvaret header inn 1-0 uten synlige problemer. Et pent mål, men hvorfor skal Vålerengas utmerkete forsvar tillate slikt?

Start fortsetter å presse på, på en dårlig bane er de hakket farligere hele tiden i det første kvarteret. Men vi legger merke til at selv om Start spiller seg til halvsjanser, et par cornere og lignende, så spiller Vålerengas forsvar seg stadig bedre inn i kampen. Vårt notat mens vi følger kampen: Start veldig tent, det eneste som nytter mot slikt er presisjon i pasningsspillet.

Endelig etter kvarteret kommer Vålerengas første avslutning ved Storbæk, et skudd fra drøye 20 meter, uten at det er spesielt farlig. Men det er tegn på bedre tider for to minutter senere så ser Ronny Johnsen at Jan Derek Sørensen er ledig langt nedover banen, pasningen er god, Sørensen er rask – løper fra to backer og setter 1-1 etter å ha vist stor fart.

Start spiller seg til et par cornere etter godt spill fra Valencia på høyresiden, men Alan Jepsen får stadig bedre kontroll og etter hvert er det klart at det er Vålerenga som styrer kampen. Vi er spesielt fornøyd med å se at Jan Derek Sørensen, og Daniel Fredheim Holm, understøttet av gode Freddy Dos Santos, Christian Grindheim og tildels Magne Hoset faktisk produserer gode offensive bevegelser og spill. Imponerende med tanke på at banen er noe av det verste jeg har sett og at laget knapt har gjort noe lignende før i år.

Start kommer selvsagt til hektene igjen og produserer sjanser, spesielt ved Bärlin, men forsvaret fungerer også bra i dag og Vålerenga kan gå til pause med det som må være en god følelse av «årsbeste».

2. omgang starter elendig fra begge lag i pøsende regnvær. Det er ikke før etter 10 minutter at den første sjansen noteres: Magne Hoseth får en sjanse til å skyte etter bra forspill av Thomas Holm, og tar sjansen – ballen havner 3 meter utenfor. Greit nok. Fire minutter senere ser vi Daniel legge ut til Jan Derek som dribler av et par mann før han legger tilbake til Daniel igjen, som setter ballen få centimeter utenfor – Freddy er også bra med i dette angrepet som viser at Vålerenga faktisk kan spille angrepsfotball. Men fra og med dette har Vålerenga noe som ligner med på full kontroll – og det er ikke ufortjent når Jan Derek setter sitt andre mål for dagen etter innlegg fra Jarl André Storbæk (som også treffer et Startbein).

Vålerenga har ledelsen og Vålerenga setter ned tempo. Bra! Sjanser blir det også, ved Tore André Flo og Daniel Fredheim Holm uten at vi helt tror på det. Men Vålerenga holder kontrollen helt til det er igjen mindre enn 10 minutter. Og da spiller det ingen rolle at Start får lov til å lempe baller inn i mot Vålerengas avsluttende 5-4-1 formasjon de siste 10 minuttene. Selv om vi var veldig glade når Daniel dro et par tre finter mot slutten og dermed tvang Start til å gi et frispark.

OK gutter, dette her var viktig, en seier til så begynner det å ligne litt.

Christian Grindheim
Daniel Fredheim Holm Jan Derek Sørensen (Tom Henning Hovi 87)

Start:
4-3-3: Rune Nilssen – Steinar Pedersen, Lars Martin Engedal, Atle Roar Håland, Marius Johnsen – Fredrik Strømstad, Bjarte Lunde Aarsheim, Geir Ludvig Fevang – Alex Valencia, Todi Jónsson, Stefan Bärlin.

Scoringer:

1-0 Gerd Ludvig Fevang 1. min
1-1 Jan Derek Sørensen 17. min
1-2 Jan Derek Sørensen 69. min

Gule kort:
14. min Ronny Johnsen
30. min Magne Hoseth
66.min Steinar Pedersen
76.min Bjarte Lunder Aarsheim
82. min Daniel Fredheim Holm