HamKam – Vålerenga 1-1 (1-0)

Tippeligaen 9.runde – Briskeby 22.mai 2006 – 6010 tilskuere Jan Derek Sørensen og Jarl André Storbæk ble Vålerengas redningsmenn i en kamp det er vanskelig å felle en klar dom over. Vålerenga burde vunnet, var nær ved å tape så da er kanskje ett poeng greit? Før kampen var det mye snakk om hvor langt … Fortsett å lese «HamKam – Vålerenga 1-1 (1-0)»

Tippeligaen 9.runde – Briskeby 22.mai 2006 – 6010 tilskuere

Jan Derek Sørensen og Jarl André Storbæk ble Vålerengas redningsmenn i en kamp det er vanskelig å felle en klar dom over. Vålerenga burde vunnet, var nær ved å tape så da er kanskje ett poeng greit?

Før kampen var det mye snakk om hvor langt opp på tabellen Vålerenga kunne komme med tre poeng. At vi kunne stå med like mange poeng våre samme ni motstandere som i gullsesongen i fjor, og det ble snakket om at samtlige ni scoringer Ham-Kam hadde så langt i sesongen har kommet på dødballer.
Og da må det jo gå gæærnt.
Og gjerne tidlig.

Det skar seg på 40 sekunder i Kristiansand sist og det tok fire minutter lengre denne gangen.

Ingen drømmestart
Først pådrar Tore André Flo, som for øvrig kom inn for en sjuk Daniel Fredheim Holm rett før kampstart, et frispark midt inn på Vålerengas banehalvdel. Dødball nummer 1. Frisparket stusser André Muri bakover og det blir corner. Dødball nummer 2. Den blir slått inn med god Ham-Kam-presisjon, og Flo er mer opptatt med å dra Juha Pasoja i drakta enn å passe på ballen. Da ble det enkelt for Kammas toppscorer å stange inn ledermålet.
Vålerenga tok fullstendig over etter dette, og Flo skulle fortsette sin svake dag. Magne Hoseth la inn en ball foran Ivar Rønningen i Kamma-målet, men Flo klarte ikke å kaste seg langt nok fram for å styre ballen i mål. Like etter avfyrte Hoseth et skudd som gikk på innsiden av stolpen. I stedet for å ta returen, valgte Flo å stå å se på ballen bli avklart. Det var vel det Flo klarte i de 72 minuttene han fikk på banen. Vålerenga fortsatte imidlertid trøkket framover, og Kjetil Wæhler fikk sin heading reddet på streken av Jan Michalsen. Ikke én gang, men to ganger.

Så var det Ham-Kams tur.

Annullert 1
Først fikk de et mål annullert korrekt for angrep på keeper. Arni Gautur Arason hadde hånda på ballen da Abiodun tuppa den i mål. Et par minutter senere reddet Arason glitrende på en Buer Johansen-avslutning. Grindheim fikk sitt tredje gule kort, mens Thomas Holm pratet på seg et kort av samme farge før dommer Staberg blåste av etter første omgang.

Morten Berre kom inn for en «skadd» Hoseth i pausen, og var nær ved å utligne etter 10 minutter av den andre omgangen. Dessverre ble avslutningen stanset av en forsvarsspiller. Dos Santos gikk ut etter en drøy time og Ardian Gashi kom inn.

Så kom kampens store dommerfeil.

Annullert 2
Gashi sparker ballen fremover fra 16-meterstreken og løper etter den sjøl. Morten Berre står i offsideposisjon og ser Gashi tar ballen igjen og sender den i keeper. Berre tar så returen og legger den over til Sørensen og som hardt satte ballen i mål. Scoring? Nei. For linjepikken tror at det er offside når man spiller ballen til seg sjøl. Denne dommertabben gjorde at Vålerenga måtte bli enda mer offensive, og kampens siste bytte ble Glenn Roberts for Flo 20 min før slutt.

Det hjalp ikke noe særlig, men etter 83 minutter var plutselig Sørensen aleine gjennom. Han ville ha straffe, han spilte ballen slik at han skulle få straffe. Han fikk straffe. 100 prosent korrekt. 100 prosent dyktig. 100 prosent uheldig i landinga. For landinga var så hard at han antakeligvis fikk skulderen ut av ledd. Nærmest skrikende ble han hjulpet ut av banen. Straffa skal tas av spilleren som har blitt buet ut gjennom hele kampen; Jarl André Storbæk.

Og han setter ballen til høyre i mål. Keeper går til venstre og det er utrolig deilig å se ballen danse i nettmaskene. Dommeren la til fem minutter, og begge lag hadde muligheter til å skape store sjanser uten at noen av dem tok vare på de. Dermed endte kampen 1-1.

Som vanlig
Det blir utrolig vanskelig å vinne kamper når man hele tiden skal gi motstanderen et mål tidlig i kampen. Det skjedde ofte i 2005 og det har skjedd alt for ofte i 2006 også. Forskjellen mellom disse to VIF-årgangene er at mens man hadde selvtillit i fjor er man ribbet for dette i år. Dermed blir det ekstra vanskelig å slå tilbake.

Fortsatt lider laget av mange personlige feil. Når man klarer å få til en feilpasning på innkast sier det mye. Det samme når man ser hvor utrolig vanskelig det er å sende ballen foran en spiller på løp. Denne upresisheten til Vålerenga gjør at vi brenner mye krefter i å gå på løp som aldri blir et fullverdig angrep ut av, samt at det forsinker hele angrepprosessen når vi kan utnytte at motstanderen ikke er organisert bakover. For Vålerenga er gode mot offensive lag, men mot etablerte forsvar sliter vi mye. Da er det pussig at vi nekter å ikke ta vare på kontringsmulighetene våre.

Duoen Sørensen/Flo fungerte ikke. Det var først da Flo gikk ut at Sørensen blomstret. Hoseth er sannsynligvis inne i sine siste par måneder som Vålerenga-spiller, og det kan være like greit. For klassespilleren vi trodde vi fikk har uteblitt fra Vålerengas kamper. Dessverre. André Muri fortsetter å gå fra stort forsvarsspill til miniputtstandard. Backene Jepsen og Storbæk varierer også svært mye i prestasjonene.

Grindheim er helt ute av form (kanskje han snart bør skjønne hvorfor?), mens partner Holm kjemper bra og er viktig å ha på banen i slike knokkelkamper. Hadde det ikke vært for de lange innkastene som går rett til motstanderne hadde jeg ikke visst at Dos Santos var på banen i dag.

Gashi kjempet bra etter han kom inn og hjalp den offensive delen mye. Roberts klarte ingenting i de minuttene han fikk på banen, mens jeg bare venter på at Berre skal finne nøkkelen som gjorde han til Vålerengas toppscorer i fjor.

Alt i alt var dette en typisk Vålerenga-dag: Ræva start, bedre etter hvert, dårlig betalt.