Rosenborg – Vålerenga 2-3

Lerkendal 27.juni 2005 – Tippeligaen 12. runde – 21.219 tilskuere Vålerenga svarte på tiltale og leverte årsbeste på Lerkendal i går etter en heller traurig periode. Rosenborg ble feid av banen 3-2 etter 2 mål av Morten Berre og ett av Ardian Gashi. 0-1 Morten Berre 21. min 0-2 Ardian Gashi 50. min 57. min … Fortsett å lese «Rosenborg – Vålerenga 2-3»

Lerkendal 27.juni 2005 – Tippeligaen 12. runde – 21.219 tilskuere
Vålerenga svarte på tiltale og leverte årsbeste på Lerkendal i går etter en heller traurig periode. Rosenborg ble feid av banen 3-2 etter 2 mål av Morten Berre og ett av Ardian Gashi.

0-1 Morten Berre 21. min
0-2 Ardian Gashi 50. min
57. min Thorstein Helstad 1-2
1-3 Morten Berre 69. min
74. min Fredrik Winsnes 2-3
8. Frode Johnsen GK
32. Vidar Riseth GK
GK Kjetil Wæhler 67. min

Arni Gautur Arason

Freddy dos Santos Ronny Johnsen Kjetil Wæhler Tom Henning Hovi (André Muri 90.)
Morten Berre Christian Grindheim Amund Skiri Daniel Fredheim Holm (Stefan Ishizaki 76.)
Ardian Gashi (Bernt Hulsker 90.)
Steffen Iversen

Rosenborg: E. Johnsen – C. Basma, E. Hoftun, V. Riseth, M. Dorsin (S. Stensaas 55.) – J. Solli, Ø. Berg, F. Winsnes – T. Helstad, F. Johnsen (M. Koppinen 24.), Ø. Storflor (H. Brattbakk 80.)

Hoveddommer: Roy helge Olsen
Vålerenga svarte på tiltale og leverte årsbeste på Lerkendal i går etter en heller traurig periode. Laget hadde ikke vunnet på fem serierunder og nærmest gitt slipp på medaljekampen, dessuten var forestillingen mot Viking i den forrige runden av det flauere slaget. Men spillerene visste råd, innsatsen stod tydelig å lese utenpå draktene fra første spark, og innsatsen ga uttelling: Rosenborg ble feid av banen 3-2 etter 2 mål av Morten Berre og ett av Ardian Gashi.

Å dra til Lerkendal i begynnende poengnød etter en heller dårlig spillemessig periode er ingen drømmeoppskrift. Det er liksom ikke den banen en regner med å hente bortepoengene, eventuelt fornyet selvtillit på. På den annen side: Hvorfor ikke? Ingenting slår oppturen en seier i Trondheim gir, i fjor holdt det for eksempel på å føre til seriegull. Det synes som om det var det som var beskjeden spillerene hadde fått i garderoben for det ble tidlig klart at Vålerenga ville noe helt annet i denne kampen enn det vi har sett i det siste. Og høyt, agressivt press over hele banen defensivt koblet med hurtige overganger er nettopp oppskriften mot Rosenborg på leirføtter.

Men det var Rosenborg som åpnet farligst, klokken viste ikke mer enn snaue minuttet før Fredrik Winsnes hadde løsnet et meget bra skudd fra 25 meter. Heldigvis slapp Vålerenga den kalddusjen da Arason reddet til corner. Vålerenga får etablert seg i forsvar og får ganske snart egne muligheter. Det er tidlig klart at Freddy dos Santos og Morten Berre har dagen – kombinasjonene dem imellom på høyresiden volder Rosenborg problemer gjennom hele kampen. Det er også tidlig klart at begge lag er heltente: Frode Johnsen pådrar seg gult kort etter en vanvittig hard (og vanvittig sein) takling av Ardian Gahsi i det 8. minutt.

Det er jevnt, men etterhvert er det faktisk Vålerenga som overtar spillet. Et overtak som fører til målsjanser. I det 16. minuttet kombinerer Berre og Gashi før ballen blir dyttet videre til Steffen Iversen. Han prøver seg med Espen Johnsens skrekk, den berømte lobben, denne gangen dessverre såvidt over. Rosenborg svarer med et farlig frispark fra 30 meter, men det er Vålerenga som tar første stikk: En rask opprulling begynner på egen halvdel med retning mot venstreflanken. Der befinner Daniel seg, han avanserer tre fire skritt til hjørnet av 16 meteren og legger ballen tilbake mot høyre der Morten Berre har all verdens tid og plass til å heade ballen i det motsatte hjørnet. Rett ut av læreboka!

Roseborg har ikke gitt og presser tilbake, og spillet bølger fram og tilbake. Vidar Riseth er flyttet opp som spiss og benytter anledningen til å sparke en liggende Arni Gautur Arason i ansiktet, det får han et fortjent gult kort for. Dessuten får vi se det uvanlige at Steffen Iversen faktisk får et frispark etter å ha bli holdt nede i det han skal opp for å vinne en heading. Frisparket blir det ingenting av, men like etter tråkler Freddy dos Santos og Morten Berre seg oppover høyresiden. Morten Berre kommer helt ned til 16 meteren med åpen vei mot mål, men istedet for å avanserer og skyte så dytter han ballen til Ardian som skyter over fra god posisjon. Det lyser innsats av Vålerenga i denne perioden av kampen, mens Rosenborg samtidig spiller seg til et par farlige cornere. Det blåses til pause etter det som må ha vært en av norsk fotballs bedre omganger i år.

Kan dette holde? Greier Vålerenga å holde konsentrasjonen i det som må være et kraftkrevende forsvarsarbeid på en svært tung, våt og sleip bane? Jada! Det er Våleranga som åpner 2. omgang best da Freddy dos Santos dribler seg fint forbi RBK-forsvaret på høyrekanten før han legger tilbake til Ardian som bommer for det som ser ut som åpent mål.

Ingen fare. Ardian skjemmes og svarer med å slå tunnel på Hoftun, for deretter å lobbe over Johnsen som såvidt får en hånd på ballen. Men Ardian jager returen, når fram i tide og setter 2-0 i det tomme buret. Skal vi vinne dette her?

Vel… Vålerenga gir corner, og Rosenborg scorer etter en del klabb og babb inne i 16 meteren. Spillet jevner seg ut og Vålerenga lever farlig en periode der laget er presset tilbake til egen halvdel. Samtidig sliter Vålerenga med å få tak i 2. ballene, noe de greide med glans gjennom hele 1. omgang.

Men et par gode angrep blir det. Først har vi en Berre, Freddy, Berre kombo avsluttet såvidt utenfor av Steffen. Så går Ardian mot venstre, kommer seg rundt forsvareren ved sidenlinjen som svarer med en takling godt over grensen til sabotasje. Mens Klanen skriker på gult kort, slår Christian Grindheim frisparket til en dårlig markert Morten Berre som header ballen kontant i mål.

3-1, nå går det vel veien? Akk, nei. Rosenborg får ny corner, og på nytt scorer de igjen, denne gangen ved at ballen skrus over alt og alle og i mål.

Skal det skjære seg? En kan trygt si at de siste 15 minuttene er spennende! Men Vålerenga rir stormen av på en utmerket måte og produserer minst like mye som Rosenborg i sluttminuttene. Vålerenga går av banen etter en velfortjent seier som gjerne kunne vært større.

Årsbeste, uten tvil, nå gjelder det bare å lære å vinne på hjemmebane.