Vålerenga – Aalesund 3-1

Ullevaal Stadion 5.05.2005 – Tippeligaen 5. runde – 15615 tilskuere Fire seire på rad og serieledelse etter fem runder. Fem runder hvor Vålerenga ikke har imponert all verden, men hvor laget spiller med stor sikkerhet og trygghet. Torsdag ble Aalesund slått 3-1. Hvordan leser du her. Vålerenga 3 ( 1)        –         Aalesund 1 ( 1) 2. … Fortsett å lese «Vålerenga – Aalesund 3-1»

Ullevaal Stadion 5.05.2005 – Tippeligaen 5. runde – 15615 tilskuere
Fire seire på rad og serieledelse etter fem runder. Fem runder hvor Vålerenga ikke har imponert all verden, men hvor laget spiller med stor sikkerhet og trygghet. Torsdag ble Aalesund slått 3-1. Hvordan leser du her.

Vålerenga 3 ( 1)        –         Aalesund 1 ( 1)

2. min Haraldur F. Gudmundsson 0-1
1-1 Steffen Iversen (str.) 9. min
2-1 Morten Berre 49 min
3-1 Stefan Ishizaki 70. min
32 min Bjørn Erik Melland
Christian Grindheim 34 min
Kjetil Wæhler 87 min

Arni Gautur Arason
David Brocken Ronny Johnsen Kjetil Wæhler Tom Henning Hovi
Stefan Ishizaki Thomas Holm Christian Grindheim (Amund Skiri fra 75. min) Daniel Fredheim Holm (Freddy Dos Santos fra 69. min)
Bernt Hulsker (Morten Berre fra 45.) Steffen Iversen

Lagoppstilling Aalesund: Adin Brown – Herman Ekeberg, Peter Werni, Haraldur Freyr Gudmundsson, Bjørn Erik Melland – Rune Johansen (Thomas Pedersen fra 80.), Paulo Dos Santos (Eirik Hoseth fra 61.), Trond Fredriksen, Erlend Holm, Stian Johnsen (Morten Moldskred fra 46.) – Lasse Olsen.

Hoveddommer: Johnny Ditlefsen

Jeg skal innrømme at jeg var småredd før kampen mot nyopprykkede Aalesund. Med tre seire på rad mot motstandere Vålerenga ikke har for vane å vinne mot, ville det vært typisk Vålerenga om Aalesund stjal med seg et poeng eller tre. Det vil si, typisk som i tiden før Kjetil Rekdal.

For de siste par sesongene har Vålerenga til tider spilt strålende fotball, laget oser av selvtillit og viser trygghet i alt det de bedriver. Og når motstanderen lar oss trille ball i forsvarsrekka i en kamp de ligger under, skal det mye til for at Vålerenga ikke vinner kampen.

Surrealistisk åpning
Men kampen startet på verst mulig måte for Vålerenga. Etter halvannet minutt på klokka fikk Vålerenga frispark mot seg på 25 meter. Haraldur Freyr Gudmundsson skjøt, ballen gikk via muren, og Arni Gautur Arason klarte ikke å holde ballen ute.

Men Vålerenga slo tilbake. Seks minutter etter sjokkåpningen ble Bernt Hulsker lagt ned i straffefeltet, og dommer Jonny Ditlefsen pekte på straffemerket. Med Freddy Dos Santos på benken, var det Steffen Iversen som enkelt satte ballen til høyre for keeper og i mål. Aalesund hadde et par halvsjanser etter dette før Hulsker og Daniel Fredheim Holm fikk hver sin skuddmulighet uten at det ble uttelling for noen av dem. Det sto 1-1 ved pause.

Kun Vålerenga
Vålerenga valgte å gjøre et sjakktrekk av et bytte i pausen. Ut gikk noe overraskende Hulsker og inn kom Tippeligaens toppscorer i Morten Berre. Og Berre trengte bare knappe fire minutter på å vise frem målteften sin igjen. David Brocken kom seg fri på høyresida og la inn ballen til Berre som kastet seg frem og styrte ballen i mål.

Vålerenga slapp til tider Aalesund noe enkelt med inn i kampen igjen, men gjestene fra Sunnmøre var ikke interesserte i å flytte presshøyden oppover på banen og lot Vålerenga-forsvaret trille ball seg i mellom. Mangelen på intensitet gjorde at Vålerenga fikk muligheten til å planlegge angrepene sine i fred og ro, og det viste seg å være svært fordelaktig etter 70 minutter. Thomas Holm kom seg fri på kanten av 16-meteren, sendte den nydelig tverrsover til Stefan Ishizaki som sto umarkert. Svensken klinket ballen rett i mål. Stor pluss i margen til Morten Berre som gikk på løp og tok med seg to forsvarere i samme slengen slik at Ishizaki fikk hele banen for seg selv.

Fem minutter senere kom Freddy Dos Santos alene med keeper, men viste hvorfor han fungerer best bakover på banen. Avslutningen gikk både høyt over og langt utenfor. Iversen fikk en halvsjanse fire minutter før slutt, men kampen endte 3-1 til Vålerenga.

Wæhler
På en dag som denne er det viktig å trekke frem spesielt én spiller: Kjetil Wæhler. Vi som har fulgt laget lenge vet at Wæhler er minst like god som Erik Hagen, men har fått langt i fra den oppmerksomheten han fortjener. I dag var han enorm. Han taklet i stor stil, dro de enkleste fintene som sendte Aalesund-spissene ut i pølsekøen, og viser autoritet som knytepunktet i Vålerenga-forsvaret. Litt unødvendig å pådra seg gult kort tre minutter før slutt på stillinga 3-1, og det er nok det som holder han utenfor landslaget enn så lenge.

En annen ting som imponerte meg i kampen var Aalesunds uvilje til å presse høyre da de lå under. Selv om de lå både ett og to mål bak i målprotokollen løftet de aldri presshøyden. De lot Vålerenga bruke tid i forsvar, og da blir det veldig vanskelig å vinne kamper (med mindre Odd er motstander).

Vi kan jo heller ikke unngå å nevne Morten Berre som nå har scoret seks seriemål på fem kamper. Smått imponerende i seg selv, men mer imponerende, og ikke minst moro, er det å se hvordan selvtilliten til Berre har økt så til de grader. Han finter og leker seg på banen, og får godt betalt. Og Berre fortjener den suksessen han nå opplever etter en noe tøff start i den vakre blå drakta.

Moro med over 15.000 tilskuere også i solskinnet på Oslos vestkant.