Vålerengas stadiondrøm tar ansvar.

Selv om det har vært litt mer stille om stadion går det faktisk fremover. Nå handler det om hva Vålerenga skal gi og få. Lær mer om Vålerenga, stadionprogresjon og fremtidsbygging i vårt intervju med Odd Skarheim. Fotballsesongen er i gang og da er det ikke så rart om fokus blir på det sportslige. Men … Fortsett å lese «Vålerengas stadiondrøm tar ansvar.»

Selv om det har vært litt mer stille om stadion går det faktisk fremover. Nå handler det om hva Vålerenga skal gi og få. Lær mer om Vålerenga, stadionprogresjon og fremtidsbygging i vårt intervju med Odd Skarheim.

Fotballsesongen er i gang og da er det ikke så rart om fokus blir på det sportslige. Men med matchen mot RBK friskt i minne blir det fokus på stadion igjen. Greit nok at serien starter for tidlig og at de ansvarlige i klubbene, NTF og NFF bør føle litt anger for det, men matta på Ullevaal er en tragedie. Som igjen bringer tankene til det å være på den stadionen i det hele tatt. Da søker vi trøst og bekreftelse på at vår stadiondrøm som det har vært stille om lever ennå. Vi tok en prat med Odd Skarheim som er på saken. Og han brakte nytt om drømmen.

Da bystyret i 14.mai 2008 (ja, det er så lenge siden!) vedtok at Vålerenga skulle få tomt til stadion var det et ekstremt viktig steg. Et steg som ikke kunne taes uten at Vålerenga lovet noe mer enn en fotballstadion. Ei heller bare næringslokaler. Vålerenga skulle gi noe tilbake til byen vår, da i form av aktivisering og tilbud til de unge. Akkurat den delen av planene skyter fart nå.

– Vålerenga skal bygge en toppfotballskole inn i stadionbygget og får dermed dobbelt bruk av en del arealer. De politiske signaler på de konkrete planene er svært positive, også hos skolebyråden i Oslo. I bystyrevedtaket fra 2008 sto det klart at Vålerenga Fotball skal utarbeide en reguleringsplan som i tillegg skal inneholde en videregående skole med toppfotball samt en barnehage. De planene er vi i ferd med å realisere, forteller Skarheim til VPN.

Vi snakker altså om en kultur- og idrettspark. En ting er da bidraget en stadion vil gi til Vålerenga med alle de kjente økonomiske sidene. Egen råderett over stadionreklamen, eget stadionsalg, egne løsninger for sponsorer og VIPer osv. Men med talentutvikling og toppfotballskole legges også en viktig brikke på plass for Vålerengas fremtid. Vålerenga har klart å få til noe med ungdomsarbeidet vårt. Det ser vi på banen akkurat nå. De andre klubbene er generelt ikke helt der, men de kommer til å bli bedre. Og da kan ikke Vålerenga hvile verken på laurbæra eller andre bær.

– I dag har Vålerenga ca 40 elever på Wang Toppidrett, hvorav skolepenger til 12-13 av disse betales av Vålerenga. Med stadion og toppfotballskole kan vi utvikle oss videre. Vi har fått til et svært godt samarbeid med Undervisningsetaten (UE) i Oslo (driver alle kommunale skoler), sier Odd.

Viktige ting for klubben vår, men det er kanskje andre som også får glede av dette? Vålerenga skal jo være en klubb som bryr seg om mer enn seg selv?

– Ja. Vi skal gi ungdommer som har falt ut av skolesystemet en ny mulighet og vi skal skape samfunnansvarsjobber som de kan gå til ved fullført skolegang for de som ikke ønsker å studere videre.

Skarheim snakker om et skoleprosjekt der både toppfotballelever blir fremtidige elitespillere og der elever som har falt ut av skolesystemet blir tatt vare på. Sistnevnte får ca 100 av plassene på skolen. Og selvsagt skal det også være allmennfag. Til sammen over 500 elever. Det er mange framtider. Noen som sa samfunnsansvar?

Vålerenga samler også kompetanse til skoleprosjektet. Espen Olafsen skal bistå kostnadsfritt med oppbyggingen av satsingen. Olafsen er leder av det nystartede Toppfotballsenteret (NFF og NTF eier 50% hver). Mange vil mene han er Norges beste på dette området med sin bakgrunn som sportssjef på NTG og oppbyggingen av ungdomssatsingen i Lyn, der han også var trener.

– Toppfotballsenteret ønsker å bruke ressurser på Vålerengas satsinger fordi de ser at vi kan skape en mal for norsk fotball i samarbeidet med kommunale skoler. Som igjen vil være betydningsfullt for utviklingen av norsk fotball, sier en entusiastisk styreleder

Vålerengas stadionplaner øker altså i betydning. Både for klubben vår og for byen vår. Det virker som om de fleste innser det nå, og at det vil sikre realisering av planene. Som går fremover. Eller? Vålerenga ønsket å ha stadion ferdig på plass i 2013 når klubben har sitt 100-årsjubileum. Går det?

– Prosjektet Vålerenga kultur- og idrettspark har stø kurs fremover. Når Plan og bygningsetaten har behandlet ferdig reguleringsplanen blir det viktigste at den blir vedtatt av bystyret, noe som ser ut til å bli i løpet 2011. Dette må være en plan som inneholder tilstrekkelig med næringsarealer, noe som muliggjør stadionet økonomisk. Ferdigstillelse 2013 kan gå, men det viktigste er at vi faktiske greier å realisere vår egen stadion. Da blir stram økonomistyring ennå viktigere enn dato for ferdigstillelse. Når det er sagt, er det mange flinke folk som jobber på spreng for å minimere tiden fra vår side, avslutter Skarheim.

Legg igjen en kommentar