Kamma te’ ‘ru rauter!

Jeg gleder meg helt sjukt. Kampen går ikke på tv, så jeg krysser fingra for internett og web-tv. Selve kampen blir et gledelig gjensyn med Espen Haug. Hamarkameratene er et lag vi skal slå, slå lett. Utover akkurat det, så finner jeg ingenting å skrive om Hamarkameratene som lag. ”Vi veit hva vi elsker vi … Fortsett å lese «Kamma te’ ‘ru rauter!»

Jeg gleder meg helt sjukt. Kampen går ikke på tv, så jeg krysser fingra for internett og web-tv.

Selve kampen blir et gledelig gjensyn med Espen Haug.

Hamarkameratene er et lag vi skal slå, slå lett. Utover akkurat det, så finner jeg ingenting å skrive om Hamarkameratene som lag. ”Vi veit hva vi elsker vi veit hva vi hater” Hamar hater jeg, briskebybanden hater jeg. Briskebybanden, et patetisk navn også, høres ut som en konkurent til B-gjengen i Donald Duck. Jeg skal prøve å se gjennom de mørke skyene som omgir meg bare jeg tenker på Hamar. Jeg skal prøve å gi dere saklig og nyttig informasjon om de tilreisende, slik at de av dere som ikke har reist mye i eget land vet hva som kommer og hvordan man omgås disse tampene fra bygdenorge.

”Æille har et sysjenbonn på Gjøvik”…
Slik lyder ordtaket på Hamar. Etterfulgt av ”je såg a først, så hu er mi”…
Innavl har sine klare fordeler, det er for eksempel veldig oversiktlig å kunne telle alle sine oldeforeldre på ei hand. Nå gjør riktignok innavl at du risikerer å ha veldig mange fingre på den hånda. Innavl har gjort at Hamar er ett av veldig få samfunn i verden, der ordførern tropper opp hjemme hos deg med blomster dersom du har hatt deg med noen uttafor slekta. Du blir alikevel ikke rik av å drive blomsterbutikk på Hamar.

Folk fra Hamar stikker frem neven av to grunner, enten så er det for å plante den i nesa på en fra Brummundal eller så er det for å tigge småpenger fra byfolk. Enkelt og greit. Så hvis du ikke er fra Brummundal gir du dem småpenger.

BONDSK; EN LITEN PARLØR
Språket på Hamar er like goldt som selve byen, her får du hjelp til å skjønne hva tampa sier og hva du kan svare hvis du gidder:

”Jasså gitt” eller ”næggu om je dæ veit”:
Vanlige svar uansett hva det spørres om, kan også brukes som ”hei” og ”god dag”-

”Å svær er dænna”:
Han lurer på størrelsen på motoren i bilen/bussen din

”Fjøsstell”:
Kan bety to ting – Jobbe i fjøset, eller få gjort stellet sitt i fjøset, for å være på den sikre siden lar du være å håndhilse og svarer ”jasså gitt”

”Husmæinnsplass”:
Alle gårder som er mindre enn gården til han som prater

”Subsidier og trygd”:
Tilsvarer det vi mener med jobb og hardt arbeid.

”Dætta gjekk skit”:
Sies av bønda etter kampen, svar ”jasså gitt” eller ”næggu om je dæ veit”

”Har du sætt systra/mor mi”:
Han spør om du synes dama hans er fin

”Hu ær itte så fin, men a blir lovlig tell jul”:
Svar bare ”jasså gitt”

”Ær dekk fra Oslo”:
Gi tampen småspenn eller svar ”nei je ær brummundøl, ska vi sløss”

Handle av de tilreisende…
Hamarfolk har lange tradisjoner i å selge ting i Oslo. De siste årene har det vært mest gauking. Fra krigens dager kjenner vi til at de dro nedover med lassevis med dårlige varer som deres tyske venner ikke ville ha, for å sko seg på en utarmet hovedstadsbefolkning. Tidene endrer seg og Hedmarkens stripete fortid er nær glemt, så i dag går handelen lettere. Spør gjerne en tamp om han kan spikke et skohorn eller en sparkstøtting til deg, ofte spikker de mens du venter.

By og land – Mann mot mann – god handel og sist men ikke minst GOD KAMP!

Legg igjen en kommentar