Det er ikke bare Vålerenga Hockey som blør, Vålerenga Trolls blør også.

Det er ikke bare hockeyen som blør, og samme gjør amerikansk fotball. Barn og ungdom i Trolls har nå treningstider på banen ved Kampen skole, helt uten belysning. Mens Jordalbanen med flombelysning brukes som parkeringsplass for anleggsarbeiderne. Med litt vilje og handlekraft kunne det nok sett annerledes ut. Vi tok oss en prat med Simen … Fortsett å lese «Det er ikke bare Vålerenga Hockey som blør, Vålerenga Trolls blør også.»

Det er ikke bare hockeyen som blør, og samme gjør amerikansk fotball. Barn og ungdom i Trolls har nå treningstider på banen ved Kampen skole, helt uten belysning. Mens Jordalbanen med flombelysning brukes som parkeringsplass for anleggsarbeiderne. Med litt vilje og handlekraft kunne det nok sett annerledes ut. Vi tok oss en prat med Simen Kristensen, som er leder for Trollsa, for å høre hvilke utfordringer de har kjent på i sin midlertidige nomadetilværelse.

Ble det på forhånd meldt fra til dere om at dere som brukere av kunstgressbanen ville få redusert tilbud?

Når det gjelder informasjon i forkant og planlegging for stenging av kunstgressbanen var denne ikke god.

For det første ble det besluttet å stenge kunstgressbanen i januar – vi fikk høre om det rett før sommerferien fra eget forbund, som da hadde blitt innkalt til et møte med Oslo Idrettskrets over sommerferien. Kommunen hadde gitt KID i oppdrag med å skaffe erstatningsarena for brukerne av ishallen. Dette løste KID ved å sette opp en midlertidig hall på kunstgresset, samtidig som de ga bort den andre halvdelen av kunstgresset til entreprenøren som brakkerigg. At dette da flyttet problemet til andre brukere, dvs brukerne av kunstgressbanen, fremstår det ikke som at noen har ofret særlig mange tanker før det var for sent. Som du skjønner gikk denne prosessen i utgangspunktet uten at vi ble involvert i det hele tatt.

Dere fikk vite om stengingen ad omveier….Seriøst?? Hva gjorde dere for å sikre at deres behov ble ivaretatt da dere fikk vite om dette her?

Da vi fikk vite om planene gjorde vi det vi kunne for å få på plass en bedre løsning der «kujordet» – gressområdet vis-avis håndballhallen – ble brukt til midlertidig ishall. Vi fikk til et møte med Frode Kyvåg og Eli Grimsby, samt Oslo Idrettskrets og Bymiljøetaten. Dette lot seg ikke gjennomføre. I følge kommunen var grunnen at det kunne føre til forsinkelser i prosjektet og fordi det ble «dyrere».

Men så vidt vi kan se har aldri dette alternativet vært skikkelig vurdert av kommunen og KID. De besluttet tidlig at beste løsning var å legge brakkerigg og midlertidig ishall på banen og har ikke vurdert konsekvensene for brukere av kunstgresset eller «kostnaden» ved å stenge et anlegg som er i full bruk i hele byggeprosessen. Uansett fremstår jo frykten for forsinkelser nå i et ironiens lys, siden hele byggeprosessen ble et år forsinket uansett.

Hahaha….det er fader meg sant. Beklager at jeg ler, men du har rett: Det er herlig ironisk.

Det hører med til historien at vi oppfattet noen ganske urovekkende signaler om at «noen hadde snakket sammen» og konkludert med at vi ikke skulle tilbake etter byggeprosessen. Vi la ganske mye press på Kyvåg og fikk etter hvert en mail fra ham der han bekreftet at vi skal tilbake etter at byggeprosessen er ferdig. Vi tror dermed at den umiddelbare faren for det er avverget, men tankene om at «kanskje det er bra for amerikansk fotball å være et annet sted» dukker opp fra ulikt hold innimellom.

Så naturligvis er dette noe vi har stort fokus på oppi det hele. En ting er at det er en krevende periode for oss nå, men om vi i tillegg skulle miste banen og klubbhuset vårt ville det vært katastrofalt for klubben.

Hvis Trolls forsvinner fra Jordal så er det krise. Vålerenga Trolls betyr så mye for kidsa og nærmiljøet at det det scenarioet der kan bare ikke få lov til å utspille seg. Bank i bordet! Dere fikk ikke gehør for innspillet deres om bruk av «kujordet», men har dere spilt inn andre ting og aktivtdeltatt i arbeidet om hvordan logistikk rundt bruk og brukere bør løses?
23319194_10159774138490554_1408536034263787380_n
Barn og ungdom i Trolls har nå treningstider på banen ved Kampen skole, helt uten belysning. Mens Jordalbanen med flombelysning brukes som parkeringsplass for anleggsarbeiderne.

Etter hvert klarte vi å få gjennom at deler av kunstgresset fra Jordal ble rullet ut på grusbanen ved Kampen skole. Dette har fungert ganske bra, om vi ser bort fra at kommunen pga naboklager ikke har satt opp noe belysning der og at banen der nå ligger i mørke og er ubrukelig for oss.

At entreprenøren bruker store deler av kunstgresset som parkeringsplass blir da en rød klut for våre medlemmer som, dersom byggegjerdet hadde blitt flyttet litt og bilene parkert på utsiden, kunne brukt restarealet på banen til trening.

Seriøst? Det er det sjukeste jeg har hørt…hva skal man si, lissom? Kanskje vi kan snakke litt om hvilke konsekvenser det har fått for klubben å miste Jordal?

Konsekvensene er betydelige, både sportslig og økonomisk. Det er krevende å spille alle sine kamper på bortebane, men det er treningssituasjonen som skaper størst utfordringer. Sportslig har det gått mest ut over seniorlagene, som på grunn av manglende lys på erstatningsbanen på Kampen har hatt svært vanskelige treningsforhold.Vi har trent noe på Haraløkka på Bøler, men avstanden gjør dette lite egnet. I tillegg er det utfordrende med utstyr og liknende. Juniorlagene har vi stort sett klart å ivareta etter at Kampen-banen sto klar rundt påsketider. Som en konsekvens av de vanskelige treningsforholdene og problemer med å rekruttere og beholde spillere stiller vi ikke med andrelag i serien neste år.

Økonomisk taper vi på flere fronter. I tillegg til at banen ble stengt i 2017-sesongen kom det veldig sent fram at planlagt stenging var underveis i 2016-sesongen. Dette medførte at U19-finalen i fjor måtte flyttes til Trondheim. Dette tapte vi både betydelige inntekter på, og i tillegg kom ekstrakostnader med å sende laget til Trondheim. Bare her tapte vi rundt 40.000 kr, men dette er likevel lite sett opp mot konsekvensene i år.

Å måtte ut og finne steder å trene medfører kostnader, i tillegg til at fallende rekruttering også merkes på bunnlinja. Det er sånn at en stor del av våre inntekter kommer fra treningsavgifter. Den største økonomiske konsekvensen er bortfall av kiosksalg på hjemmekampene, der vi i fjor dro inn rundt 100.000 på dette. Den muligheten er borte i og med at hjemmekampene spilles på Frogner der dette er satt ut til et privat firma som også står for skøyteutleie på vinteren.

Det er sånn at dere i tillegg til å miste inntekter får økte utgifter, skjønner vi. Den er lei altså. Føles som dobbelt tap det der. Hva mener dere er hovedproblemet med utbyggingen?

Det er mange problemer så jeg tenker jeg oppsumerer punktvis.

Ja, herregud…det er bare å kjøre på det.

Vel…jeg vil oppsummere de største problemene slik:

  • At man stenger to anlegg, Amfien og kunnsgressbanen, for å bygge ett
  • At man har valgt en løsning der det ikke har blitt tatt noen hensyn til oss som brukere av kunstgressbanen
  • At informasjon og medvirkning underveis har vært svært mangelfull
  • At vi taper sportslig og økonomisk på å ikke ha egnet bane for kamp og trening for lagene våre.
  • At forsinkelsen nå gjør at det blir to veldig krevende år i stedet for et. I tillegg er vi slett ikke sikre på at banen står klar til vårsesongen 2020 heller – det er ikke store forsinkelser som skal til før kunstgresssbanen må tilbakeføres etter påske i 2020, og da ryker vårsesongen der også.
  • At vi er en tredjepart i dette som isolert sett ikke har glede av nytt Jordal Amfi, ut over det at vi selvsagt synes det er gledelig for hockeyens del. For oss har denne prosessen i utgangspunktet bare ulemper, og vi får i utgangspunktet bare tilbake det vi hadde fra før når byggeprosessen er ferdig.

Det er tunge og viktige utfordringer klubben står overfor om dagen. Er det bare mørkt eller har dere fått til noen løsninger som kan gjøre denne unntakstilstanden som klubben for tida befinner seg i litt bedre for folka i og rundt klubben?

Vi skal i møte med kommunen og naboene på Kampen på onsdag (red: dvs i dag). Forhåpentligvis blir det der enighet om en løsning som gir lys på banen på Kampen slik at vi i det minste får trent. Det vil lette situasjonen en del. Det er også gledelig at kommunen har bevilget penger til rehabilitering av garderobene og klubbhuset på Jordal. Så får vi håpe vi blir mer involvert i den prosessen slik at rehabiliteringen gir en god løsning for oss i mange år framover. Vi håper det kan være lyset i enden av tunellen som vi virkelig trenger.

Veit du…det gjør vi også. Å slippe å trene i bekkmørket er ikke et hinsedes ønske i vår bok. Vi krysser fingra for dere.

Legg igjen en kommentar