Champions League-deltakelse verdt 300 millioner for Vålerenga

Deltakelse i Europas gjeveste turnering blir gjevere for hvert eneste år. Husker du dominansen RBK hadde på 90-tallet finansiert av Champions League penger? Ti-doble den summen og du får den summen en norsk klubb kan tjene på det samme eventyret i dag. Et system som belønner de beste lagene har lenge vært tanken i Champions … Fortsett å lese «Champions League-deltakelse verdt 300 millioner for Vålerenga»

Deltakelse i Europas gjeveste turnering blir gjevere for hvert eneste år. Husker du dominansen RBK hadde på 90-tallet finansiert av Champions League penger? Ti-doble den summen og du får den summen en norsk klubb kan tjene på det samme eventyret i dag.

Et system som belønner de beste lagene har lenge vært tanken i Champions League. Selv om det de senere årene har blitt gjort endringer som gjør at også lag som blir slått ut i kvalifiseringen eller spiller Europa League også får en større del av potten.

Market Pool

I Norge er det Viasat som sitter på rettighetene til Champions League gjennom sitt morselskap MTG. De norske rettighetene er koblet sammen med de svenske og danske. Den skandinaviske potten deles altså mellom klubber fra Norge, Sverige og Danmark. En del av pengene som MTG betaler for rettighetene blir sendt videre til klubbene som klarer å kvalifisere seg fra Skandinavia. For avtalen som nå gjelder så får Malmø i år hele summen og den er mest sannsynlig lik de 11.392.000 euro eller 98.791.324 kroner (etter dagens vekslingskurs) som FC København i fjor fikk som eneste Skandinaviske deltager.

Grunnen til dette heter Market Pool og den årlige summen MTG betaler for de skandinaviske rettighetene, nemlig opp mot 1,7 milliarder kroner (etter dagens vekslingskurs). Av dette går en andel til Market Pool, som deltagende klubber skal dele seg imellom.

Når man i tillegg tar med at den nye TV-avtalen trer i kraft fra 2015/16-sesongen og man snakker om at klubbenes inntekter vil øke med 30%-35% så betyr det at den skandinaviske Market Pool vil øke til 15.379.200 euro eller 134 millioner kroner.

Mye penger i bare å kvalifisere seg

Men det er også mye penger i å kvalifisere seg for gruppespillet i Champions League. Hver eneste klubb i gruppespillet har vært garantert 8,6 millioner Euro (74,9 millioner kroner). Nå økes denne summen til 12 millioner Euro (104,5 millioner kroner).

Samtidig har man fått en bonus på 1 million euro for hver seier og 500.000 euro for uavgjort i gruppespillet. Dette endrer seg nå til 1,5 millioner euro for hver seier. For tap får man altså ingenting.

Klarer man å kvalifisere seg for åttendedelsfinale venter enda en belønning, da får man en ny bonus som også kommer til øke, 4 millioner euro. Samme gjelder for kvartfinale (4,44 millioner euro), semifinale (5,2 millioner euro) og finale (10,5 for tapende finalist og 15 millioner euro for vinneren).

Totalt i 2013/14-sesongen klarte FC København å tjene 10.100.000 euro eller 88 millioner kroner på rene prispenger på sin deltagelse i Champions League-gruppespillet.

Hadde FC København fått samme resultater ut av 2014/15-sesongen ville de fått utbetalt 2 millioner euro i prestasjonsbonus (en uavgjort og en seier) og 12 millioner euro, totalt 14 millioner euro, altså en økning til 122 millioner kroner.

Verdt minst 238,5 million kroner

Tar vi pengene man får fra Market Pool i Skandinavia (134 millioner kroner) og summen man er garantert som deltaker i gruppespillet i Champions League (104,5 millioner kroner) så er man altså garantert 238,5 millioner kroner hvis man klarer å kvalifisere seg for gruppespillet. Klarer man også å vinne eller spille uavgjort i noen av de 6 gruppespillkampene så vil det komme mer penger

Mer penger!

Men vi kan ikke bare regne på inntektene fra UEFA. Man vil jo tjene bøttevis med inntekter selv også. Et norsk lag som kvalifiserer seg til Champions League vil mest sannsynlig selge ut stadion til alle sine hjemmekamper. I gruppespillet er det 3 hjemmekamper. Tar vi Vålerenga og Ullevål stadion med sin kapasitet på 28.000 tilskuere så hadde Vålerenga mest sannsynlig sittet igjen med i overkant av 10,5 millioner kroner fra rene billettinntekter, og da har vi allerede trukket ifra halvparten som vi ville betalt i leie av stadion.

I tillegg vil man selvfølgelig få en del bonuser fra diverse sponsorer osv for god innsats. For ikke å nevne at nye avtaler man signerer når man er med i Champions League mest sannsynlig vil være verdt mye mer enn hva man hadde tidligere.

Totalt er det med andre ord helt realistisk å forvente at Vålerenga kan få inntekter på 300 millioner kroner hvis de klarer å kvalifisere seg for Champions League.

Penger også i Europa League

Det samme regnestykket gjelder også for Europa League. I 2013/14-sesongen kom Tromsø seg til gruppespillet, noe som totalt ga de 2.824.372 euro eller 24,5 millioner kroner. Tromsø kunne tjent mye mer, men de klarte kun en uavgjort i gruppespillet.

I Europa League får man 1,3 millioner euro for å kvalifisere seg for gruppespillet, deretter 200.000 euro for seier og 100.000 euro for uavgjort. Også her vil man se en stor økning for 2014/15-sesongen.

Og nettopp derfor er det viktig at Vålerenga i 2015-sesongen kvalifiserer seg for Europa. Hvis ikke kan forspranget til de klubbene som klarer det bli altfor, altfor stor i årene som kommer.

* Vekslingskursen vi har brukt i denne artikkelen er: 1 euro = 8,7162 NOK.

2 kommentarer til «Champions League-deltakelse verdt 300 millioner for Vålerenga»

Legg igjen en kommentar