Lyn-legende styrer VIFs juniorer

Tommy Berntsen er en legende – i Lyn. Han ble kjent som makkeren til Torgeir Bjarmann i Lillestrøm, tapte aldri en kamp for Lyn mot Vålerenga, men en gang var han bare en lovende juniorspiller i Vålerenga. Hva skjedde egentlig? Vi har intervjuet han. I dag er 41-åringen juniortrener for Vålerenga. Han kom til klubben … Fortsett å lese «Lyn-legende styrer VIFs juniorer»

Tommy Berntsen er en legende – i Lyn. Han ble kjent som makkeren til Torgeir Bjarmann i Lillestrøm, tapte aldri en kamp for Lyn mot Vålerenga, men en gang var han bare en lovende juniorspiller i Vålerenga. Hva skjedde egentlig? Vi har intervjuet han.

I dag er 41-åringen juniortrener for Vålerenga. Han kom til klubben i desember etter ett år som trener i Ull/Kisa (rykket ned). Før det var han juniortrener i Lillestrøm og sportssjef i Lørenskog. Og altså fotballspiller i Lyn og Lillestrøm med to A-landskamper.

I 1992 vant Vålerenga juniorfinalen i Norway Cup for første gang. Tommy Berntsen ble som midtstopper kåret til banens beste spiller.

Året før ble han sporadisk brukt som innbytter av Olle Nordin på A-laget, men i 1994 fikk han beskjed av daværende VIF-trener Vidar Davidsen om å finne seg ny klubb. Han fikk også med seg noen kamper som midtstopper sammen med Henning Berg i Vålerenga før han ble bedt om å gå.

I vårt intervju med Tommy nevner vi ikke at han sammen med Jan Kokkim, Kjell Sture Jensen, Anders Solheim og fire andre spillere gikk til advokat for å få lønn av VIF. Det var på den tiden kemneren i Oslo holdt på å slå Vålerenga konkurs på grunn av 1,8 millioner kroner, klubbens totale budsjett var på 6,5 millioner kroner (over bordet) og Bengt Eriksen gikk til Bøler sesongen før. Da var Bengt 29 år.

Tre år senere plukket Arne Erlandsen i Lillestrøm opp Tommy, og satset umiddelbart på han. Det brakte midtstopperen innom Portsmouth og Eintracht Frankfurt – uten nevneverdig suksess.

Nå er du ansvarlig i Vålerenga for at talentene skal klare overgangen til A-laget. Hva skal til for å klare det?

– Det er et veldig kompleks spørsmål. Det er 1000 veier å gå og absolutt ikke bare en vei. Juniorspillere må være talentfulle og ha et indre driv og den rette mentaliteten. Det sies at bare 10 spillere i hver årgang i hele Norge klarer overgangen til Tippeligaen. Altså 10 spillere født i 1995, 10 spillere født i 1996, osv. Det sier noe om hvor vanskelig det er å etablere seg.

I etterpåklokskapens lys: Hva tenker du at du selv kunne gjort annerledes for at du skulle ha klart overgangen til A-laget i Vålerenga?

– Jeg kan ikke peke på noe konkret jeg burde gjort annerledes. De hentet for eksempel Fredrik Kjølner fra Eik. Det var en helt annen hverdag på tidlig 90-tall, sånn er det mye tøffere å komme opp i dag, sier Tommy.

Han er den første til å innrømme at det er tøft å komme opp i Vålerenga – både da og nå. Han filosoferer høyt over at det kanskje er et alternativ å tegne langsiktige kontrakter og låne ut spillere til 1. divisjon.

Vålerenga har i vinter sluppet talentene Markus Dahlen Brændsrød, Jesper Solli, Mathias Blårud, Fitim Kastrati og Ali Iqbal. Vi skal ikke snakke om dem, men hva tenker du skiller de som klarer det og de som ikke klarer det?

– Det er detaljene som avgjør. Hviletid, soving og spising. Det er de ekstra detaljene og terpingen av disse. Dessuten kommer vi ikke utenom 10.000 timers regelen for å bli god, sier Tommy.

10.000 timers regelen betyr at du må trene 1000 timer i året i ti år, det er sånn cirka tre timer om dagen med organisert trening, kamp og løkkefotball.

– Men det holder ikke bare å ha trent mye, selv om du er helt avhengig av en god treningshverdag. Det er store forskjeller på 16-åringer, noen kan ligge to-tre år foran andre i modenhet. Se for eksempel på Martin Ødegaard.  Samtidig bør du kjenne på voksen-fotballen når du er 16, 17, 18 år, sier han og fortsetter.

– Du bør trene med kvalitet, høy kvalitet. Og du bør ha en god trener og være i et godt treningsmiljø, og det er viktig med tilstedeværelse i hverdagen. Du kan ikke komme på trening for å bli trent. Du må sette deg mål og delmål, sier Tommy.

Han leder Vålerengas U-gruppe sammen med Gard Holme. De tar over etter Aleksander Olsen og Johannes Moesgaard. Det er rundt 30 juniorspillere de har ansvar for, og inkludert treningene på Wang betyr det 8 treningsøkter i uka. Tommy har foreløpig vært på alle.

14-15 spillere er 1996-årgangen. Det er en god 1996-årgang i Vålerenga. I tillegg er det i stallen flere 97- og 98-spillere, noen få 99-spillere og en keeper født i 2000.

– Det er mange gode spillere som har et helt annet repertoar og ferdighetsnivå enn hva vi hadde på den alderen. De er også gode uten ball, og mitt foreløpige inntrykk er utelukkende positivt av denne gjengen.

– Vårt mål er å beholde plassen i 2. divisjon. Vi ønsker også å gjøre det bra i junior-NM og interkretsserien, men det er viktigst å holde plassen. Og vi skal selvsagt prøve å få flest mulig av spillerne opp til A-stallen, det er hovedjobben vår, sier Tommy.

Han er veldig fornøyd med det han ser i klubben, og sier det er mange flinke folk her. Når VPN spør om han satser på treneryrket i og med at han også tar UEFA pro trenerkurset, som er det høyeste du kan ta av trenerutdanning, svarer han et klart ja.

– Jeg driver med det jeg elsker, det nest beste du kan gjøre. Det beste er å spille selv. Jeg er kjempehappy, sier en svært sympatisk Tommy Berntsen til VPN.

4 kommentarer til «Lyn-legende styrer VIFs juniorer»

Legg igjen en kommentar