Spillerstallen – hva nå?

Etter at det slo ned som en liten bombe mandag at Vålerenga kvitter seg med flere av talentene i klubben så ser vi oss nødt til å ta en liten status på spillerstallen foran 2015. Mandag meldte Vålerenga at Ali Iqbal, Mathias Blårud, Markus Brændsrud og Fitim Kastrati er ferdig i Vålerenga. Vi i VPN … Fortsett å lese «Spillerstallen – hva nå?»

Etter at det slo ned som en liten bombe mandag at Vålerenga kvitter seg med flere av talentene i klubben så ser vi oss nødt til å ta en liten status på spillerstallen foran 2015.

Mandag meldte Vålerenga at Ali Iqbal, Mathias Blårud, Markus Brændsrud og Fitim Kastrati er ferdig i Vålerenga. Vi i VPN syns det er jævlig synd at vi sender talentene våre ut av klubben. VPN elsker at vi får opp egenproduserte spillere og ser gjerne at vi gjør mer av det.

Keeper

Foto: Eivind Hauger
Foto: Eivind Hauger

Michael Langer – Kontrakt ut 2014
Fikk 28 kamper for Vålerenga denne sesongen og har vist seg som en god keeper. Kom egentlig inn som andrevalget når Hirschfeld ble skadet før sesongen. Virker trygg bak der og holder et stabilt jevnt nivå. Langt mellom både tabbene og sinnsyke redningene.

Gudmund Taksdal Kongshavn – Kontrakt ut 2015
Ble etter seriestarten degradert til andrevalget bak Michael. Endte til slutt opp på lån hos Sarpsborg08, de har også opsjon på kjøp. Gjorde en god figur i Særp før han ble skadet et par runder før serien var over. VPN vet at Kjetil Rekdal har syns at Gudmund har vært for ustabil i prestasjonene. Presterer til tider på et høyt internasjonalt nivå, men det har også vært litt for mange tabber.

Lars Hirschfeld – Kontrakt ut 2015
Er ferdig i Vålerenga etter 2015-sesongen. Garantert! I mellomtiden sitter Lars på en feit millionlønning som han neppe kommer til å si fra seg.

Vår vurdering:
Vi ser ikke for oss noen nykommere på keeperplassen, da skal Rekdal få til et skikkelig kupp. Enten Michael eller Gudmund blir førstekeeper i 2015. En spennende tanke kan jo være Adam Larsen Kwarasay som nå er fri på markedet. Adam er Vålerenga-gutt og hvis det ikke blir ny klubb i utlandet så kan sikkert det å komme hjem til Vålerenga være fristende.

Forsvar

Vålerenga-Sarpsborg 2-2, Tippeligaen 2014
(Foto: Anders Grydeland via www.grydis.no)

Niklas Gunnarsson – Kontrakt ut 2016
Niklas kom til Vålerenga foran årets sesong og vi hadde store forventninger. Årets sesong har vist seg å være veldig ustabil prestasjonsmessig. Vi vet at Rekdal har sansen for Niklas og han er med videre i 2015. Niklas er også en fyr med beina godt planta på bakken og er godt likt av alle!

Nicolai Høgh – Kontrakt ut 2015
Fikk totalt 13 kamper for Vålerenga i år og VPN erfarer at han blir solgt hvis det dukker opp en kjøper. Har dessverre aldri helt slått til i Vålerenga.

Ruben Kristiansen – Kontrakt ut 2016
Kom fra Tromsø før årets sesong og er Trøim sin eiendel. Forventningene var store til den tidligere landslagsbacken, men han har fortsatt en del å gå på før vi er helt fornøyd. Er med videre, men vi forventer at Ruben dropper årets ferie og legger på seg en del kilo i muskler.

Simon Larsen – Kontrakt ut 2014 (blir fornyet)
Har i høst vært jaktet på av Start siden kontrakten går ut. Har takket nei til dem og gitt beskjed om at han blir på Valle. 26-åringen minner oss litt om André Muri og vi håper han blomstrer på samme vis fremover. I sesongen 2014 er det Simon Larsen som har spilt mest for Vålerenga med spilletid i samtlige 30 kamper, totalt 2691 minutter.

André Muri – Kontrakt ut 2015
Ja hva skal man si? Det ble en kort sesong 2014 for lagets leder etter hjernerystelsen han pådro seg borte mot Sarpsborg08 tidlig i sesongen. Vi vil veldig gjerne ha med Muri i 2015, men det spørs om helsa hans tillater det.

Ivan Näsberg – Kontrakt ut 2014
Vålerenga-gutt som det knytter seg store forventninger til. Har slitt med skader i store deler av 2014, men kom seg på beina for de siste kampene av sesongen og leverte helt OK. Det er ikke ofte vi får opp unggutter som er oppvokst på Vålerenga, så vi håper han lykkes i 2015. Er mest sannsynlig med i planene videre siden han ikke ble sluppet av klubben sammen med de andre unggutta. Med Tollås Nation på vei inn er kanskje et utlån riktig neste år?

Jonatan Tollås Nation – Kontrakt ut 2017
Jonatan kommer gratis fra Aalesund etter årets sesong. Han har vært ute med skade i mye av 2014, noen steder omtales skaden som «jumpers knee», andre steder som «runners knee». Hva som er mest alvorlig vet vi ikke, men han skal nå være så godt som frisk. Hans siste kamp for Aalesund ble bortekampen mot Vålerenga i juni. Kjetil Rekdal har vært ute etter Jonatan helt siden han kom til Vålerenga og har endelig fått fangsten han var på jakt etter. Vi krysser det vi har for at dette blir bra for både Jonatan, Kjetil og ikke minst Vålerenga.

Juniorspillere:
Simen Olafsen(f.1996) har så vidt fått prøve seg på a-laget denne sesongen med et innhopp. Simen har et år igjen av kontrakt med Vålerenga. Sammen med han kommer også Marcus Nakkim(f.1996) som en spennende juniorspiller. Marcus ble i år kåret til årets juniorspiller i Vålerenga. Vi kan også nevne at Ivan Näsberg fortsatt er juniorspiller neste år.

Vår vurdering:
Vi tror ikke at det kommer flere nye forsvarsspillere etter at Tollås Nation nå er klar for Vålerenga. Kanskje kommer det inn en ny back, men tanken er at Ruben og Niklas tar hver sin back. I midten kjemper Tollås Nation, Simon Larsen, Nicolai Høgh, André Muri og Ivan Näsberg om plassen. Hvis Høgh og Muri forsvinner så vil det nok bli hentet inn en erstatter.

Midtbane:

Morten Berre – Kontakt ut 2014
Morten fyller 40 neste høst og spørsmålet er om han skal legge opp nå eller ta et år til. Denne sesongen har det blitt 29 kamper, 18 av de som innbytter, for Morten. Ser ut til å være komfortabel med sin rolle som back-up på laget, selv om vi tydelig har sett at det går ut over prestasjonsnivået. Er en evighetsmaskin og har denne sesongen satt nye rekorder som Vålerenga-spiller. Han har flest obligatoriske kamper, flest toppseriekamper og flest toppseriemål for VIF. I tillegg topper han lista over spillere med flest Europakamper sammen med dos Santos. Nå er spørsmålet om Berre skal gå løs på sin 13. sesong for Vålerenga. VPN tror at mye tyder på det etter at man slapp Brændsrød på «free transfer».

(Foto: Anders Grydeland via www.grydis.no)

Christan Grindheim – Kontrakt ut 2016
Mister Captain. Blir nok værende i Vålerenga også neste år. Har nå fylt 31 år. Har i årets sesong variert litt for mye i prestasjon. Kommer seg forhåpentligvis opp på et høyere, mer stabilt nivå i 2015.

Sivert Heltne Nilsen – Kontrakt ut 2016
23-åringen som kom fra Hødd før årets sesong har vist gode tendenser så langt. Har fortsatt noe å gå på før toppnivået er inne, men det kommer seg. Klar for ny sesong i Vålerenga. Spilte 28 kamper i år og fikk 5 gule kort, flest i Vålerenga.

Alexander Mathisen – Kontrakt ut 2015
Ekte Vålerenga-gutt som vi setter stor pris på at er i klubben. Kan spille både back og ving. I 2014 ble det 24 kamper for Alex. Blir i Vålerenga også i 2015.

Ghayas Zahid – Kontrakt ut 2015
FORNY DEN KONTAKTEN MED EN GANG! Ser vi bort fra scoringene til Kjartansson så var Ghayas Vålerengas beste spiller i 2014. Spilte totalt 29 kamper, scoret 9 mål og 5 assist. Vi håper han blir i Vålerenga lenge, for her har vi en kommende stjernespiller i norsk sammenheng.

Vålerenga-Brann 3-3 Tippeligaen 2014
(Foto: Anders Grydeland via www.grydis.no)

Herman Stengel – Kontrakt ut 2017
Arvtageren til Grindheim? Hvert fall, 2014-sesongen ble ikke helt som planlagt. Mye på grunn av Ghayas faktisk, som gikk rett inn i laget. Konkurransen sentralt på midtbanen er hard og Herman kom svakest ut i år. Stiller nok bak Grindheim, Nilsen og Zahid fra start i 2015. Viste oss en silkemyk frisparkfot i årets siste kamp. Mer av det Herman!

Daniel Fredheim Holm – Kontrakt ut 2015
Daniel fikk 20 kamper for Vålerenga i 2014. Det ga 1 mål og 1 assist. Er kanskje den spilleren som vi er mest skuffet over etter årets sesong. Vi forventet at Daniel skulle ta en lederrolle i laget, men det skjedde ikke. Er et evig talent som nok aldri kommer til å slå ut i full blomst. Daniel blir nok med videre i Vålerenga, stort sett på grunn av mangel på andre alternativer.

Moussa Nije – Kontrakt ut 2014
Får mest sannsynlig ny kontrakt og blir en spennende spiller å følge i 2015. Klarer han å slå gjennom? Virket bra når han fikk muligheten på slutten av årets sesong, men trenger fortsatt å legge på seg litt tyngde før han er klar for Tippeligaen.

Diego Calvo – Kontrakt ut 2016
Tja, hva skal vi si Diego? Det ser ikke lyst ut for at du er Vålerenga-spiller i 2015. Forhåpentligvis kommer det en klubb som vil punge ut for costaricaneren.

Rasmus Lindkvist – Kontrakt ut 2016
Vi klarte faktisk å glemme å ta med Rasmus når vi la ut denne, ikke fordi vi glemte han, vi tok han tross alt med i midtbanerekka vi tror vil starte neste år.
Rasmus har hatt en god sesong og imponert stort. Kom til klubben som venstreback, men ble raskt omskolert til ving. Rekdal maste mye på at han skulle utfordre inn i motstatanders 16-meter, og når han startet med det ble det skikkelig fart på sakene. Endte opp med å få 22 kamper for Vålerenga i 2014. Det ga 4 mål og 4 assist. Neste år forventer vi enda flere mål og kamper fra Rasmus, som ble noe hemmet av sykdom på slutten av sesongen. Men på laget er han selvskreven i 2015!

Juniorspillere:
Vi har mange spennende juniorspillere på midtbanen. Kanskje størst forventninger har man til Mathias Totland(f.1997) som kom til Vålerenga i sommer. Får nok prøve seg litt i 2015.

Vålerenga-Brann 3-3 Tippeligaen 2014
(Foto: Anders Grydeland via www.grydis.no)

Vår vurdering:
Med en midtbanerekke av Lindkvist-Grindheim-Nilsen-Mathisen, med Zahid som hengende midtbane ser vi kun en svakhet i midtbanen: høyre kant. Fredheim, Mathisen og Nije kan spille her, men er noen av de gode nok i 2015? Men god progresjon frem mot seriestart kan plassen for være Nije sin. På venstrekant har vi Lindkvist, men med Berre i bakhånd. Sentralt står Grindheim og Nilsen først i rekka, men Stengel er nok sulten på spilletid.

Spiss

Valerenga Oslo v ZSC Lions Zurich - Champions Hockey League
(Foto: Anders Grydeland via www.grydis.no)

Vidar Örn Kjartansson – Kontrakt ut 2016
For et funn! For et kupp! Det er lenge siden vi har hatt en storscorer i klubben og fy faen å deilig det er! Er ikke verdens beste spiller utenfor boksen, spesielt ikke feilvendt. Men la han slippe løs innenfor 16-metern så ender ballen ofte i mål. Spørsmålet er om han blir solgt eller ikke. Kommer en klubb å by 30-40 millioner for Vidar så forsvinner han nok.

Vår vurdering:
Visste du at vi kun har en ren spiss? Ja et par andre kan spille der, men vi har kun en som ER spiss. Det ble litt rovdrift i år på Vidar og han trenger en back-up hvis han blir i Vålerenga. Henrik Udahl(f.1997) ble toppscorer for juniorlaget og kan nok fort få muligheten. Forsvinner Vidar har vi et større problem. Hvem kan erstatte han? Vi tipper ingen, men holder en liten finger på at vi henter Gytkjær fra Haugesund. Den 24-årige dansken har allerede ringt til Stig-Ove når TV2-programmet 2-mot-1 besøkte han i sommer. Gytkjær scoret 15 mål for Haugesund i 2014.

Vålerenga v Sogndal 2-1 - Tippeligaen 2014
(Foto: Anders Grydeland via www.grydis.no)

Ut
Ali Iqbal – sluppet på free transfer
Mathias Blårud – sluppet på free transfer
Markus Brændsrud – sluppet på free transfer
Fitim Kastrati – sluppet på free transfer
(Nicolai Høgh)
(Diego Calvo)
(Michael Langer eller Gudmund Taksdal Kongshavn)

Inn
Jonatan Tollås Nation – Aalesund
(Mathias Totland – egen juniorstall)
(Marcus Nakkim – egen juniorstall)
(Christian Gytkjær – Haugesund)

Vår vurdering
Med fire juniorgutter allerede sluppet så er det plass til flere nye unggutter. Vi er ganske sikre på at Mathias Totland og Marcus Nakkim er to av disse.

Vi vurderer det som sannsynlig at Nicolai Høgh og Diego Calvo forsvinner, mens Jonatan Tollås Nation er bekreftet inn. Vi ser at det kan være aktuelt å forsterke forsvaret. En av keeperne våre forsvinner også. Det er ikke Lars Hirschfeld, som blir andrevalget også i 2015, men Gudmund eller Michael forsvinner.

VPN har ikke fundert mye på hvem andre spillere som kommer inn, men vi har en klar kandidat i Christian Gytkjær, 24-åringen som scoret 15 mål for Haugesund i år. Vi trenger flere på topp som kan score mål, sånn at Kjartansson også får hvile litt. Så vi satser altså på at vi beholder Kjartansson en stund til.

4 kommentarer til «Spillerstallen – hva nå?»

Legg igjen en kommentar