Økonomisk status i Vålerenga

Vi leser fortsatt at den økonomiske situasjonen er anstrengt i Vålerenga. Men nøyaktig hvor ille står det egentlig til? VPN prøver å se litt nærmere på hva som har skjedd så langt i år. Tidlig i sesongen kom beskjeden fra Vålerenga om at man mangler totalt 15 millioner kroner i 2015. Etter det har mye … Fortsett å lese «Økonomisk status i Vålerenga»

Vi leser fortsatt at den økonomiske situasjonen er anstrengt i Vålerenga. Men nøyaktig hvor ille står det egentlig til? VPN prøver å se litt nærmere på hva som har skjedd så langt i år.

Tidlig i sesongen kom beskjeden fra Vålerenga om at man mangler totalt 15 millioner kroner i 2015. Etter det har mye penger flydd inn og ut av klubben, men hvor mye som mangler nå ville ikke Vålerenga svare Dagbladet om på mandag.

Vålerenga startet med minus 15 millioner. Her er hva som har skjedd etterpå, i litt tilfeldig rekkefølge og med mye fri regning/gjetning:

 Nye inntekter:

 • Kristoffer Hæstad la opp. Vi tror Kristoffer hadde rundt 2,5 millioner kroner i året og tror han er en såpass redelig fyr at han ikke tok med seg en stor sluttpakke. Resultat: cirka 1 million spart.
 • Diego Calvo og Giancarlo Gonzalez var med i VM. FIFA betaler en kompensasjon til klubbene og klubber spillerne har spilt for de siste 2 årene. Totalt betalte FIFA for 39 dager for Costa Rica-spillere, 14 dager før VM og 25 dager under mesterskapet. Per dag betalte de cirka 18.100 kroner. Vi er litt usikre på hva vi får av pengene til Gonzalez, så vi tar utgangspunkt i at vi må dele med MLS-klubben hans. Totalt regnestykke er da (18.100×39)+(9050×39)=1.058.850 kroner. Vålerenga hadde nok budsjettert med at Costa Rica skulle ryke ut i gruppespillet. Resultat: cirka 300.000 i ekstra inntekter.
 • Etter VM ble Giancarlo Gonzalez solgt fra MLS til Palermo for 30 millioner kroner. Vålerenga hadde krav på cirka 10%, men Trøim hadde en stor andel av spilleren. Vi regner likevel med at Vålerenga fikk beholde minst halvparten av pengene. Resultat: 1,5 millioner kroner inn.
 • Diego Calvo har også blitt lånt ut til IFK Gøteborg. Lønna ble nok med. Vi tipper litt på lønn, men Vålerenga har fortsatt spart en god slump penger. Resultat: 400.000 kroner spart.
 • Gudmund Taksdal Kongshavn har også blitt leid ut. Gudmund har etter det VPN erfarer en lønn på cirka 1,5 millioner kroner. Sarpsborg dekker nok mye av dette resten av sesongen. Resultat: 500.000 kroner spart.
 • Vi fikk hjemmekamp mot Lyn i cupen. 7 387 tilskuere fant veien til Ullevål. Resultat: Med litt fri regning, kan vi si at Vålerenga fikk cirka 500.000 kroner i tilskuerinntekter (og litt kiosksalg).
 • Aaron Samuel ble solgt til Kina fra Sarpsborg. Vålerenga hadde krav på 25% av de 1,5 millioner euro (11.370.000 kroner) som han ble solgt for. Resultat: 2.842.500 kroner inn.
 • DnB ble ny generalsponsor i slutten av juli. Avtalen skal være verdt et sted mellom 5 og 10 millioner kroner i året. Vi tar utgangspunkt i at de fra før betalte 2 millioner kroner som draktsponsor. Resultat: Litt tipping tilsier cirka 3 millioner i økte sponsorinntekter.
 • Sist, men ikke minst. Aksjonen «Vi er Vål’enga» har samlet inn 2.862.465 kroner. Trøim dobler som kjent penga. Resultat: Totalt 5.724.930 kroner.
 • Totalt i ekstra inntekter: 15.767.430 kroner.

Nye utgifter:

 • Dom i saken rundt opsjonsavtalen på Herman Stengel ble avsagt 28. juni. Der ble Vålerenga tapende part og dømt til å betale Stabæk totalt 6.175.261 kroner. En avtale ble gjort om nedbetaling som gjorde at Vålerenga skulle betale Stabæk to tredeler, 4.116.840, av summen før 1. september. Resten (2.058.420 kroner) skal tilbakebetales til Stabæk over en periode frem til sensommeren 2015. For å finansiere dette ble Vålerenga sin andel i Valhall solgt for rundt 3,5 millioner kroner. Vi regner med at utestående gjeld er blitt brutt opp i 12 like store nedbetalinger, noe som utgjør 514.605 kroner på årets budsjett. Resultat: 616.840+514.605=1.131.445 kroner i økte utgifter for første avdrag. Vi regner med at det resterende beløpet blir ført på 2015-budsjettet.
 • Totalt i ekstra utgifter: 1.131.445 kroner.

Totalt: 15.767.430 – 1.131.445= 14.635.985 kroner.

Hvis Vålerenga da reelt manglet 15 millioner kroner ved oppstart av kampanjen og ikke har pådratt seg flere nye utgifter enn vi per dags dato vet om så mangler man nå kun 364.015 kroner for å fullføre 2014-sesongen.

Det har også blitt uttalt tidligere at vi gjør det bedre på tilskuersiden enn budsjettert, noe som vil bidra til en ytterligere økning i inntektene enn hva vi har regnet med her.

Nettavisen har også hatt en artikkel på trykk tirsdag, hvor de ser på hva klubbene i Tippeligaen kan få for sin plassering på tabellen. Vålerenga har budsjettert med en 6. plass, noe som vil gi 8,4 millioner kroner. Tidligere i sesongen gikk Kjetil Rekdal ut og sa at en medaljeplass skulle være guttas måte å bidra med penger. En andreplass vil gi 16 millioner, mens tredjeplass vil gi 13,1 millioner (fjerdeplass gir 9,5 millioner og femte 8,8 millioner).

Mange av forutsetningene vi har tatt i denne artikkelen kan se annerledes ut. Kanskje gikk pengene for videresalg av Gonzalez og Samuel inn i en post kalt «Spillersalg» i budsjettet (i så fall: IDIOTER!). Kanskje tjente vi mindre på cupkampen mot Lyn eller at avtalen med DnB gir mindre penger i kassa i år.

Uansett, det vi savner fra de som styrer i Vålerenga er at de holder oss oppdatert. Hva har kommet inn og hva har gått ut siden det ble annonsert at det manglet 15 millioner kroner? Vi har sett at det har kommet et mål på «Vi er Vål’enga»-kampanjen på 5 millioner. Er det nok til at vi ikke går konkurs? Eller er det bare et mål som er fint å nå?

Vi ønsker ikke å torpedere resten av innsamlingsaksjonen, men åpenhet og oppdateringer er lurt når man ber om folk sine penger og tid.

2 kommentarer til «Økonomisk status i Vålerenga»

 1. Dette er et artig regnestykke, det er bare det at det ikke stemmer med virkeligheten. La oss håpe Stig-Ove Sandnes kan finne tid til å forklare nærmere, for selv etter en hel dag som varamann i Vålerenga Fotball Elite har jeg ikke oppnådd full oversikt.

Legg igjen en kommentar