Doktor Ball om Gunnarssonsaken: – Unektelig et hardt slag

Saken omkring overgangen til Veigar Pall Gunnarsson preger alle medier. Vi har stilt noen spørsmål til vår fotballekspert, Doktor Ball. Dette er Gunnarssonsaken: Vålerenga kjøpte i sommervinduet spilleren Veigar Pall Gunnarson fra Stabæk. Samtidig ble det inngått en opsjonsavtale mellom Vålerenga og Stabæk for juniorspilleren Herman Stengel. Stabæk har forsøkt og selge Veigar Pall Gunnarson til … Fortsett å lese «Doktor Ball om Gunnarssonsaken: – Unektelig et hardt slag»

Saken omkring overgangen til Veigar Pall Gunnarsson preger alle medier. Vi har stilt noen spørsmål til vår fotballekspert, Doktor Ball.

Dette er Gunnarssonsaken:
Vålerenga kjøpte i sommervinduet spilleren Veigar Pall Gunnarson fra Stabæk. Samtidig ble det inngått en opsjonsavtale mellom Vålerenga og Stabæk for juniorspilleren Herman Stengel. Stabæk har forsøkt og selge Veigar Pall Gunnarson til Rosenborg, sammen med spilleren Johan Andersson. I en pressemelding skriver Rosenborg at de fikk et tilbud på å kjøpe begge spillerne av Stabæk for 5,25 millioner kroner. Media spekulerer i at Vålerenga har kjøpt Gunnarsson for en million, og betalt fire millioner for opsjonen på Stengel. Disse summene har i media blitt avvist som uriktige av Vålerenga.

Stabæk hadde en videresalgsklausul i sin kjøpsavtale med Nancy, da de hentet tilbake Gunnarson etter oppholdet i Frankrike.

NFFs påtalenemnd mener at Stabæk og Vålerenga har forsøkt å unngå denne videresalgsklausulen, og har derfor innstilt saken til Doms og Sanksjonsutvalget med strenge straffer. Stabæks daværende styreleder Eirik Loe og sportslige leder Inge André Olsen er innstilt til utestengelser fra NFF i 18 måneder, Stabæk er innstilt til en bot på 500 000 kroner. Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen er innstilt til utestengelse fra NFF i 12 måneder. Vålerenga er innstilt til en bot på 350 000 kroner.

Haakonsen har gått ut i permisjon. Loe har trukket seg som styreleder i Stabæk.

Parallelt med NFFs egen behandling har saken, har Asker og Bærum Politidistrukt åpnet etterforskning av allmenne hensyn. (Det betyr at de etterforsker saken på eget initativ)

 

Hva har dette å si for Vålerengas renomé?
– Det kommer veldig an på hvordan klubben handler fremover. Det er unektelig et hardt slag her og nå, men om situasjonen håndteres riktig kan det likevel rettes opp i.

Faksimile VG Nett

Hva er en riktig håndtering?
– Ydmykheten Vålerenga viser utad i media, samarbeidsviljen mot NFF og nå også med politiet, er ihvertfall et godt skritt i riktig retning.

Sportsdirektør Truls Haakonsen har gått ut i permisjon. Hva slags signaler gir dette?
– Det er veldig vanskelig for Haakonsen og utføre sin jobb på en akseptabel måte med denne saken over seg. Permisjonen er sånn sett en riktig vurdering da han har vært sakens ansikt utad. Samtidig er det ikke Haakonsen som er den øverste ansvarlige for driften, og det er urimelig om han må bære all skyld. Her er det flere involverte.

Hvem andre kan være involvert?
– I en spillertransaksjon i denne størrelsesorden er det ganske sannsynlig at administrerende direktør Pål Breen på et eller annet tidspunkt har vært involvert. I mediene hevdes det også at sportslig utvalg har vært inne i prosessen.

Til NRK sier Stabæks konstituerte styreleder at det var Vålerenga som tok initativ til denne løsningen. Hva tror du om dette?
– Det kan være at dette er et utspill fra Stabæk for at de selv skal redde ansikt. Samtidig kan det være desperasjon fra Vålerenga for å sikre seg Gunnarsson foran nesa til Rosenborg. I denne iveren er det slettes ikke umulig at noen “lure” hoder har kommet opp med noen “lure” tilbud.

Likevel er det normalen i overgangssaker at den kjøpende klubben legger frem inn et formelt bud, etter muntlige forhandlinger

Hva synes du personlig om denne saken, og hva tror du klubben(e) må gjøre for å renvaske seg?

Veigar Pall Gunnarson i askjon for Vålerenga. Foto: IngeW - engasjert.net


Hvem kjøper en norsk sekstenåring for fire millioner, eller riktigere – hvem betaler fire millioner for å få førsterett til å kjøpe, en uprøvet men dog svært talentfull sekstenåring, for femten(!) millioner? Ugler i mosen, malurt i begeret – kall det hva det hva du vil. For meg fremstår dette som overlagt bedrageri!

Det gjør meg vondt i hjertet at Vålerenga skal rote seg bort i slikt. De ansvarlige for dette bør gis avskjed i unåde med tilhørende pressekonferanse etter samme modell som ved trenerbytter. Det holder ikke at Vålerenga sier at de ikke vedkjenner seg dette. De må vise det, for egne fans, konkurrenter og samarbeidspartnere at dette ikke er måten Vålerenga driver sin elitesatsning på.

Selv med dette oppstyret, er Gunnarson en god signering for Vålerenga?
– Veigar Pall Gunnarson har gjort seg bemerket som en av de beste angrepsspillerne i Norge i begge periodene for Stabæk. At Vålerenga har signert denne spilleren på en god kontrakt er selvsagt positivt. Med dette som bakteppe er jeg desverre redd de sportslige sidene glemmes.

Legg igjen en kommentar