Død makrell

Søndagsmiddagen er klar. VPN gir deg oppskriften. Ingredienser: 11 lettlurte makrell Stekes i 45 minutter på hver side Tilstrekkelig salt i sårene Gi dem rikelig med pepper Vålerenga og Start har på et vis fulgt hverandre som skygger i gode og vonde dager de siste femten åra. I opprykks- som nedrykksstrid, var det ene laget der så var … Fortsett å lese «Død makrell»

Søndagsmiddagen er klar. VPN gir deg oppskriften.

Ingredienser:

11 lettlurte makrell
Stekes i 45 minutter på hver side
Tilstrekkelig salt i sårene
Gi dem rikelig med pepper

Vålerenga og Start har på et vis fulgt hverandre som skygger i gode og vonde dager de siste femten åra. I opprykks- som nedrykksstrid, var det ene laget der så var ikke det andre langt unna. Det toppa seg med knivinga om gullet i 2005, men i det siste har lagene spilt på hver sin planet. Vi glemmer aldri kampen på Ullevål i beste Norway Cup tid i fjor da vår referent skrev:

– Himmelen åpnet seg for Vålerenga. Det var så vakkert at englene må ha danset av glede.

Det ble bare 8-1 til Vålerenga den gangen, vi trilla heller kula en runde ekstra i stedet for å pælme den oppover. Vi vant så overlegent og imponerende ved å spille offensiv og underholdende fotball, ved å holde ballen i laget, ved å spille fotball som hele fotballnorge minus Drillo, misunner oss.

– Dette er tøft for oss alle, men vi skal nok takle dette og ta vare på hverandre. Vi legger dette bak oss og så kommer vi mye sterkere tilbake, lovte Espen Hoff på Starts hjemmeside etter debut som makrell  den vakre augustkvelden i fjor

Jaggu sa han smør eller omega 3 eller hva dem nå kaller fiskefett og store ord der henne på den bløde kyststribe. Det Start definitivt har lagt bak seg er makrellfotball og Startvipp.  Men evnen til å ta vare på hverandre? Det kan sikkert ex-trener Tørum si mere om. Og trusselen om å komme sterkt tilbake avspeiles både på tabellen og i regnskapsbøkene.

Makrellfotball?
Ex-trener Stig Inge Bjørneby trodde det hadde noe å gjøre med at makrellen kom på høsten og at Start også gjorde det. Det sa han i et intervju i 2006, tretti år etter at begrepet ble født.

– Jeg har aldri skjønt hva makrellfotball er, men ifølge den gamle Start-treneren Karsten Johannessen er det visst å angripe i stim. Problemet var at stimen for ofte forsvant. Ustabiliteten har preget Start,  sa ex-trener Tom Nordli  i et intervju ett år tidligere.

Keiko ville ikke ha noe av fiskefotballen, han så vel for seg knøttekamper der alle spillerne på banen durer av gårde i en tett støvsky med ball i midten.

Trenerlegende Johannessen hadde et mer nyansert på stim enn som så, noe vesentlig mer avansert enn aldersbestemt tornado rundt en ball:

– Hele laget er i konstant, koordinert bevegelse , sa Karsten J. Med andre ord nøyaktig det samme som Nils Arne døpte samhandling femten år seinere.

Startvipp?
Startvippen er det ikke mange tolkninger på, selv om den er i ferd med å forsvinne inn i glemselen. Dødballen vippes opp til en som kliner til og rett i krysset. Poenget med det landskjente  frisparktrekket på 70-tallet er å få en bue på ballen slik at den fyker over muren og inn i hjørnet med kraft.

Oppfinneren Svein «Matta» Mathisen ga i 2007 nåværende vålerengakaptein Kristofer Hæstad – den gang kalt Doffen – en leksjon om frisparkvarianten:

 Han pekte og forklarte, før han så utførte to perfekte vipper – hvorav Doffen prikket det andre forsøket i nettet 

– Man må vippe ballen rett opp. Den må ikke være for høy og ikke for lav, sa  Matta til fvn.no i følge smp.no

Så nå veit vi at kapteinen vår kan leksa si, og krever at han for moro skyld senker Start-skuta med deres eget våpen. Det skal være av sine egne man skal ha det.

I Start er Startvippen bortimot glemt, det eneste som er igjen av begrepet er et VIP-konsept som passer for dem som ønsker det lille ekstra, for eksempel rett til samme sete på Sør Arena i 10 år. For en skjebne. Stakkars spirrevipper.

Potetål i fiskekassa
Start har aldri vært i nærheten av et hatlag, selv om de kler seg som et. Men alt er en overgang. Gjennom det  åpne sommervinduet kom vålerengahater nummer én flaksende. Gult og svart arbeidstøy hadde han med seg så han slapp å belaste den bånnskrapte klubbkassa i sør. Veiet og funnet for lett i kanariburet på lillestrøm, tatt i mot med åpne teiner av et lag som med et desperat kast med fiskesporen  ga siste rest av stil på båten og åpnet skjærgårdsidyllen for Espen Søgård.

Hva er det du har rota deg bort i, Amin Nouri? Ja,da, du fikk for lite spilletid hos oss, men dette? Det var vel ikke adeccospill med Espen Søgård du ønska deg for å få fart på karrieren.

Start var ikke den store vinneren på overgangsmarkedet, men de klarte å få seg både back og spiss rett før vinduet stengte, henholdsvis Haraldur Gudmundsson fra Keflavik og Øyvind Gausdal fra Vindbjart. Tidligere ble Olav Tuelo Johannesen taua inn i mærene.

– Gausdal har god rekkevidde og kraft i boksen. Han har noe ved seg. Blant annet en ekstrem hodestyrke som vi ikke har i stallen i dag, sier Mjelde til Fædrelandsvennen.

Så nå veit både vi og backfirern vår hva som venter oss søndag. Stalltipset vårt lar seg likevel ikke rokke: De triste øyebryna til Espen Hoff vil se enda mer tragiske ut når han lusker ut fra Ullevål.

Menigheden
En munter liten supporterflokk med svart bibelbelte prøver så godt de kan. Buss tur/retur Ullevål for 150 spenn er det ikke mye å si på. I går hadde to sjeler meldt seg på turen. Interessen rundt Start er til å ta og føle på. Dermed ikke sagt at vi får øye på den på VG nedre.

Tidligere oppgjør 

Vårkampen i år sett fra Starts hjemmeside: To kjipe mål i mot, og en haug med forspilte sjanser for Starts del, oppsummerer det triste resultatet.

VPN etter samme kamp: Vi vinner fortjent, men det kunne Start også ha gjort uten noen av Hirschfelds tigersprang i andre

Sør Arena:
2009 2-0
2010 5-3
2011 0-2
Ullevaal:
2009 2-3
2010 8-1
2011  Vi forventer at Vålerenga setter en ny spiker i makrellboksen  !

En kommentar til «Død makrell»

Legg igjen en kommentar