Dagboka tirsdag 14. september 2010

Hva blir det til i 2011? Mens andrelaget kjemper om å beholde plassen i andre i neste år, fokuserer a-laget på hvordan de skal bli gode nok til gull. Og vi lurer på hvem som får delta i Royal League i vinter. My Blue Heaven Det ble i overkant mange blå toner for runner-up i … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 14. september 2010»

Hva blir det til i 2011? Mens andrelaget kjemper om å beholde plassen i andre i neste år, fokuserer a-laget på hvordan de skal bli gode nok til gull. Og vi lurer på hvem som får delta i Royal League i vinter.

My Blue Heaven
Det ble i overkant mange blå toner for runner-up i andredivisjon, Notodden, i Vallhall i går kveld. 3-0 i sekken, Bye Bye Blackbird, og kanskje farvel til drømmen om Adeccospill i beste bluesfesttivaltid på Notodden neste år.

Vålerengarekruttene forsterket med veldig mye A-lagsmuskler feide gamle Snøgg av banen, og Telemarksavisa var snøgt ute med furtinga si:

– Tullemål. Vi gjør barnefeil, og når Vålerenga stiller et så godt lag som i dag, så blir vi straffet, sier NFK-trener Brede Halvorsen oppgitt.

Vålerenga stilte med flere spillere som er i a-troppen. Av dem er Stefan Strandberg og Mohamed Fellah de som er mest på banen. I tillegg viste Martin Andresen tyngde – i første omgang som spiss, etter hvilen på midten. I NFK-leiren er man lite fornøyd med den varierende kvaliteten på lagene som eliteserieklubbenes nestbeste stiller. Hjemme vant NFK hele 9-0 mot et helt annet lag.

Vi er, som de fleste i fotballnorge, enige i at det er en uting at andrelagene til topplagene kan stille med så vekslende ellevere fra kamp til kamp. Vi er også enige i at det er viktig for Vålerenga å ha andre divisjon som arena for rekruttene og A-lagsspillere på rehabilitering, men her stopper også enigheten.

Om rekruttene ikke henger med i det gode selskap og gang på gang får stygge sifre i trynet, må det være bedre for dem å spille på trinnet under sånn mentalt og sjøltillitsmessig sett. Tredje divisjon spisses i neste år, og nivået og motstanden der trenger nødvendigvis ikke å være for dårlig. Snarere tvert i mot: Passe.

En kombinasjon av enda mer utleie av våre beste nestbeste til Adecco eller andre, og tredjedivisjonsspill for resten, er vel ikke den mest tragiske skjebnen for Vålerengas talenter. Men inntil det er grunnlag for en reservelagsserie (tvilsomt) her til lands, håper vi Vålerenga 2 klarer brasene. Neste bortekamp på Stord mot et mer nedrykkstruet lag enn vårt, blir vanskelig. Men vår nærmeste konkurrent, Os, skal opp mot Notodden og har topplaget Asker runden deretter, så håpet lever om et etablert og tryggere liv over streken innen rimelig framtid.

Dagbladet fokuserte I går på forbannelsen som rammer de fleste sølvlagene og ramser opp en lang og sørgelig liste over sølvlag som floppa året etterpå. Eksempler: Fredrikstad sølv i 2008, nedrykk 2009. Moldes suksess i fjor er snudd til en slags kamp rundt streken i år. Det eneste eksemplet på det motsatte er Vålerenga, her i gården ble det gull året etter sølvsesongen. På spørsmål fra Dagbladet om Vålerenga går i sølvfella og om klubben har begynt jobben med neste sesong, svarer sportsdirektøren vår, Truls Haakonsen sånn:

– Det skjer ikke med Vålerenga. Det er noe solid over klubben nå. Vi har nok kvalitet til at vi spiller bra selv når spillere mangler.

– Ja, vi arbeider med neste sesong. Vi tenker parallelt på denne høsten og neste sesong. Vi lover at det kommer forsterkninger til Valle i løpet av vinteren. Vi fikk ikke inn det vi ønsket i sommer, så vi har en jobb å gjøre. Vi må se hva vi trenger i lys av hva vi har.

Nydelig musikk i ørene våre, men hører vi en aldri så liten falsk tone? Skulle ikke Vålerenga være klubben som tar vare på og gir unge talenter fra egne rekker sjansen framfor spillere utenfra? Nei, det er utopi, vi kan ikke få i både pose og sekk, vi kan ikke både være nummer en på ungdomssatsing og samtidig bli seriemestre. Vi får bare håpe vi ikke mister godbitene i vår egen godtepose fordi vi velger katter i sekken, som vi hadde som vane før. Les for eksempel Levan Melkadze.

Nettavisen brukte gårsdagen til å finne ut hva Vålerenga driver med nå som gullkampen er kjørt og sølvet omtrent sikra. Vi leser at Vålerenga retter oppmerksomheten mot seg selv og ikke mot Rosenborg eller Tromsø:

– Det er mye som må endres. Det relasjonelle, balltempoet og valgene vi gjør er ting vi kan bli bedre på. I tillegg slurves det for mye, og det brukes for mange ballberøringer, sier Martin

Så alt er ikke så rosenrødt som tabellen kan tyde på. Martin får støtte av stopperkjempe Muri. Vi siterer fra Nettavisen:

– Først og fremst går ballen altfor sakte. Vi har ikke lyktes i å utvikle balltempoet vårt, sier en kritisk André Muri til Nettavisen.

Forsvarskjempen stopper seg selv der, men lar det skinne igjennom at det ikke er det eneste han mener Vålerenga må rydde opp i, og får støtte av Kristofer Hæstad.

– Det er mye vi må jobbe med, innrømmer Vålerenga-kapteinen.

Midt i vålerengasuksessen i år er slike holdninger gull verdt. Det er vel nettopp der tidligere sølvlag tok feil, de lulla seg inn i troen på sitt perfekte jeg og møtte fortjent veggen året derpå.

John Arne Riise hyller også Vålerenga og sier til TV2 at Martin Andresen har skapt Norges mest underholdende lag:

– Jeg føler at de spiller den fineste fotballen i Tippeligaen. Og den beste og fineste fotballen, er den som er mest morsom å se på. Og det er derfor jeg er en stor fan av Martin og Vålerenga!

Vi gjør oppmerksom på at NRK tekst-TV side 691 informerer om at John Arne ikke bør foreta skallinger på et år etter kollapsen forleden. Vi ser derimot ikke tegn til noen feil med skallen hans nå. Kanskje ble ting dytta på plass der oppe i sammenstøtet med Espen Ruud. Riises utsagn til TV2 Sporten tyder i hvert fall på noe sånt.

Vålerenga i dag
Finne ut om Vålerenga deltar i gjenfødte Royal League på La Manga 26.januar til 5.februar i neste år.

Legg igjen en kommentar