– Moa funker veldig godt

Spillerutvikler Kaz Sokolowski har ansvaret for å følge opp Moa, og den sympatiske polakken kan overfor VPN bekrefte at Moa funker veldig godt på treningene denne uken. Kazimierz Stanislaw Sokolowski er hans fulle navn, og han har vært spillerutvikler i Vålerenga siden januar 2009. Da kom han fra Sandefjord hvor han hadde vært assistenttrener i … Fortsett å lese «– Moa funker veldig godt»

Spillerutvikler Kaz Sokolowski har ansvaret for å følge opp Moa, og den sympatiske polakken kan overfor VPN bekrefte at Moa funker veldig godt på treningene denne uken.

Kazimierz Stanislaw Sokolowski er hans fulle navn, og han har vært spillerutvikler i Vålerenga siden januar 2009. Da kom han fra Sandefjord hvor han hadde vært assistenttrener i tre år. Kaz har mange landskamper for Polen på yngre landslag, og to for A-landslaget. Han har vært spillerutviler i Lyn, trener på NTG og trener for Asker (trente de opp fra 4. til 2. divisjon). Han bor fremdeles i Asker.

– Kan du fortelle om hva du konkret gjør i Vålerenga?

– Jeg er spillerutvikler med ansvar for de ti eldste spillerne, Moa er blant de yngste jeg har ansvar for å følge opp. Andrea er spillerutvikler for de yngste.

– Er det tilfeldig at dere har delt spillergruppa sånn?

– Både ja og nei. Andrea var allerede igang som spillerutvikler da jeg kom til klubben, og han hadde ansvaret for de yngste. Han ønsket kontinuitet i arbeidet, så vi syntes det var fornuftig at han fortsatte med de yngste spillerne.

– Hva gjør du egentlig som spillerutvikler?

– Jeg følger mine spillere både på og utenfor treningsfeltet. Hvilke roller de har i laget, hvordan progresjonen er og ikke minst hva de bør prioritere. Jeg lager individuelle utviklingsprogram for spillerne og vurderer totalbelastningen for dem. Jeg følger også med på hvordan de fungerer med de andre i laget. Utenfor feltet lager jeg etter hver kamp en videoanalyse og ser den alene med hver spiller for å gi individuelle tilbakemeldinger. Når vi ser video av neste motstander, ser vi på i fellesskap.

– Du er nesten mentor for hver av dine spillere?

– Ja, på mange måter kan du si det. Jeg har ansvaret for individet i systemet.

– Har du ansvar for både offensive og defensive oppgaver for hver enkelt spiller?

– Ja, det har jeg. Men når det gjelder spillere som for eksempel Moa og Bengt, har jeg tro på at spisser først og fremst må trene på å score mål. Men det er klart, spissen skal være vår førsteforsvarer.

– Når du ser en videoanalyse med en spiller – hva vektlegger du?

– Det går litt i årssykluser og antall situasjoner fra kampen. Tidlig på året, sånn som nå, er vi mest opptatt av å få spillesystemet til å fungere. Senere kan vi terpe mer på detaljer, men generelt ser jeg alltid etter hver enkelt spillers utviklingsmuligheter.

– Betyr det at Vålerenga skal spille en annen type fotball i år enn tidligere?

– Ja, det skal vi.

– Kan du forklare hvordan? I fjor, da Martin spilte, fikk dere mye kritikk for at ballen brukte for lang tid hos nettopp Martin.

– Vi spiller annerledes enn tidligere, og jeg kan godt forklare deg hvordan vi skal spille, men jeg vil ikke at andre skal lese det, og vil derfor ikke si noe til deg. Generelt er vi opptatt av lengderetningen, men det er altså forskjellig småtteri vi terper på. Vi har en ganske stram linje å følge med tanke på spillesystem.

– Har spillerutvikleren ansvar for faste situasjoner som cornere osv?

– Nei, det har Martin. Men både Andrea og jeg fungerer nesten som hjelpetrenere både på feltet, mellom trening og kamp og under kampene. Vi kan snakke til spillergruppen når den er samlet og vi gir innspill til Martin, men han er sjefen. Vi diskuterer mye spillestil og presshøyde, men Martin har alltid siste ordet.

– Hvordan har denne uken vært, og hvordan har Moa vært på trening?

– Moa fungerer veldig godt. Uken har vært spesiell siden det var kamp mandag og det er ny kamp allerede lørdag mot Stabæk. Stemningen i laget er veldig god.

– Hvordan tror du det går mot Stabæk på lørdag?

– Vi har ingen ting å tape. Det er masse ferdigheter i laget vårt og dersom vi er på offensiven i hodet, kan det går bra. Kunstgress på denne tiden av året bør passe oss utmerket.

– Helt til slutt – hvordan var det å snakke med sønnen din Tomasz etter seieren mot Viking?

– Han var selvfølgelig deppa på grunn av tapet, han er jo profesjonell. Men han klarte seg veldig godt i kampen, han var en av de beste på banen og kanskje Vikings beste spiller, og det gleder selvfølgelig meg som pappa. Ideelt sett burde vi vunnet 3-2, og han kunne scoret Vikings to mål,sier Kaz og ler.

Kaz spilte for øvrig for Tromsø i årene 1992 til 1994. Og på til.no sine nettsider finner vi følgende informasjon om 46-åringen:

Kaz er lidenskapelig fisker både på sjø og vann. Denne hobbyen hadde han i Tromsø også. Men her var spenningen ikke så stor da han fikk to-tre fisker på kroken omtrent hver gang han kastet ut. Andre hobbyer er lesing. Yndlingsforfatteren hans er Ryszard Kapuscinski, en polsk forfatter som skriver blant annet om globalisering.

Hva er liksom galt med Morgan Kane?

Legg igjen en kommentar