– Ærefullt !

To Vålerengaspillere er med ishockeylaget som skal forsvare Norges ære i Vancouver. Begge heter Lars Erik. VPN har snakket med én av dem. Det er fredag ettermiddag, og Vålerengas ishockey er akkurat ferdig med treninga. Det er med litt andakt VPNs utsendte slipper inn i det aller helligste. Garderoben som har fostra flere av landets … Fortsett å lese «– Ærefullt !»

To Vålerengaspillere er med ishockeylaget som skal forsvare Norges ære i Vancouver. Begge heter Lars Erik. VPN har snakket med én av dem.

Det er fredag ettermiddag, og Vålerengas ishockey er akkurat ferdig med treninga. Det er med litt andakt VPNs utsendte slipper inn i det aller helligste. Garderoben som har fostra flere av landets største ishockeystjerner og gitt oss 26 Norgesmesterskap. Historien sitter ikke bare i veggene, men også tjukt utapå. En eim av gammel svette gjør deg umiddelbart bevisst på at her ligger det årelangt slit og hardtrening til grunn for en nesten endeløs merittliste.

Kapteinen på Vålerenga har på 12 sesonger spilt 450 kamper, og fra sin backposisjon scoret 360 poeng. Med seg i bagasjen til OL har han 23 mesterskapskamper og rundt 15 mesterskapsmatcher på juniornivå. Det har blitt hele 13 titler, 6 Seriemesterskap og 7 Bøtter. Nå er isens diplomat klar for OL.

Hvordan er det å skulle delta i OL, den prestisjemessige største turneringa i ishockey?

– Det er ærefullt, litt spesielt, litt annerledes enn VM egentlig.

Med seg fra Vålerenga er også Lars Erik Spets, og mange av de andre spillerne i OL-troppen har røtter fra VIF. Mest kjent er kanskje Mats Zuccarello Aasen som har gått på skøter på Jordal fra bernsben av, og etter en rask karriere i Frisk Asker nå en av de beste poengplukkere i Elitserien i Sverige. Og Alexander Bonsaksen, som så sent som i fjor var med å sikre Vålerenga nok en bøtte.

– At vi er mange spillere fra samme klubben tror jeg er positivt. Vi har samme kultur og holdninger og det hjelper oss å skape en Go!, som det heter på idrettsspråket.

Er det andre VIF-spillere du synes hadde fortjent en plass på laget?

– Brede Cizzar burde vært med, etter min mening. Han var jo med lenge, og en av de siste som ble kutta fra troppen. Men jeg synes han hadde fortjent å være med, uten at jeg vet hvordan landslagsledelsen vekter dette.

Matchprogrammet

Det tette matchprogrammet i GET-ligaen har høstet mye kritikk fra supportere, spillere og trenere. Heller ikke Lund er helt fornøyd:

– Det blir for mange matcher. De som jobber kommer rett fra jobb til kamp tre ganger i uka, sånn som det er nå i januar.

Går dette på bekostning av sportslige prestasjoner?

– Det er klart det gjør det. Det er ikke viljen det står på, og vi gir alt på isen i hver eneste kamp? Dette ser man jo på resultatene også. Alle storlaga går på smeller. Det blir rett og slett for mange kamper. Men jeg er godt fornøyd med hvordan laget har prestert i år. At vi leder med så mange poeng som vi gjør, i et veldig tett kampprogram og med så mange unge spillere, det må vi være fornøyd med.

Powerplay

Vålerenga har den dårligste uttellinga i powerplay så langt denne sesongen. Hva skyldes dette?

– Vi har for så vidt et godt spill, men vi sliter litt med uttellinga. De fleste har jo fått med seg at det er jeg som skal skyte. Vi har kanskje manglet en Plan B. Hvis jeg blir tatt ut, hva gjør vi da? Dette kommer vi til å trene mer på frem mot sluttspillet, for det blir jo bare viktigere og viktigere.

Framtida

Lund har kontrakt ut sesongen 2011/12, og er en av de siste isbohemene. Spiller Lars Erik Lund er den siste av som er igjen av isens bohemer. Denne sesongen har flere klubblegender måtte legge skøytene på hylla for siste gang. Kjell Rickard Nygård, Vegard Barlie og Emil Bariås har alle måtte gi opp iskarrierene sine. Noe kapteinen mener laget har vært preget av, men likevel har kommet seg over.

OL 2010

Canada og USA stiller til OL med komplette NHL-lag. Det er kun spillere fra absolutt øverste hylle, og nærmest samtlige spillere har All-Star kamper. Hvordan er mulighetene for å komme videre til kvartfinale og kvalifiseringspillet?

– Vi må jo prestere i en kamp da, for å komme med kvalifiseringspillet. Det mener jeg vi har alle muligheter for å klare, når vi blir vant til at banen er litt annerledes.

OL-turneringen har nå et nytt format. Det er tre grupper med fire nasjoner. De 4 beste går direkte til kvartfinale mens de resterende åtte spiller en slags åttendelsfinale om de siste kvartfinaleplassene. Finalen i turneringen går den 28. februar.

OL spilles som VM i 2008 på liten bane. Banen er lengre og smalere enn de vi har i Europa. Hvordan vil dette påvirke spillet?

– Det er enklere å være antatte dårligere lag. Det er mindre rom og lettere med destruktiv og defensiv hockey.

Er det noen av NHL-stjernene du frykter spesielt, som for eksempel Rick Nash?

– Nei, han har jeg spilt mot før, så jeg veit hvordan han er. Jeg følger ikke med på NHL, men jeg kjenner jo så klart til navna.

Er det noen av de norske spillerne som du tror eller håper får profftilbud på høyere nivåer enn idag?

– Det kommer helt an på hvordan vi presterer, men det er viktig for norsk hockey at vi får flere spillere opp og ut. Det vil gi sporten større interesse i media blant annet. Jonas Holøs har jo blant annet blitt fulgt tett av Colorado Avalanche i hele år, så det er absolutt muligheter for det. Men det kommer jo helt an på prestasjonene våre.

Til VPNs lesere som er mest opptatt av fotball, har VIF-kapteinen en oppfordring:

– Jeg vil oppfordre alle til å komme å se på oss. Vi har et ganske bra produkt, og vi leverer gode resultater. Det er også med å tenne spillerne ekstra når vi får god drahjelp fra tribunen. På de kampene det har vært bra besøk har vi jo bare gode resultater å vise til.

og han fortsetter:

– Det er jo litt trist når du løper ut under introen, så sitter det bare fem hundre mennesker der.

Likevel har ishockeyen i Norge fått et løft iår. En ny TV-avtale med TV2, høydepunkter og mål tilgjengelig på nett, og større medieoppmerksomhet på grunn av OL. Det gror også godt nedenifra med flere unge, egenproduserte spillere i serien.

Den niende februar reiser Lars Erik Lund og resten av den norske OL-troppen til Vancouver i Canada. NRK viser samtlige av Norges kamper direkte. Mens det frem til OL er et tett matchprogram i GET-ligaen:

Vålerenga møter Frisk søndag 31.januar, Sparta 2.februar og Storhamar 7.februar. Se VIF-hockey.no for kamptidspunkt eller følg med i Dagboka.

Takk til VIF-Hockey og Inge Wallumrød for bilde.

En kommentar til «– Ærefullt !»

Legg igjen en kommentar