Hvem har ansvaret for skammen?

VPN skal være Vålerengarelatert, men det må ett og annet unntak til for å bekrefte denne regelen. I anledning FC Lyns selvpålagte D-dag onsdag 30.september 2009, har en av våre lesere kastet et blikk bak Lyn-tragedien. På vegne av fotballnorge håper han på en konkurs uten at man av den grunn hater Lyn, selv om … Fortsett å lese «Hvem har ansvaret for skammen?»

VPN skal være Vålerengarelatert, men det må ett og annet unntak til for å bekrefte denne regelen. I anledning FC Lyns selvpålagte D-dag onsdag 30.september 2009, har en av våre lesere kastet et blikk bak Lyn-tragedien. På vegne av fotballnorge håper han på en konkurs uten at man av den grunn hater Lyn, selv om det naturligvis hjelper. Les hvorfor her.

Det grines mye i Lyn for tiden. Det snakkes om konsekvensene for spillere, andre lag i Tippeligaen og «Norsk fotball». Og nå er det provoserende nok et kall til alle fotballvenner om å redde en klubb som har blitt vanstyrt noe så innmari, uten at de ansvarlige dyttes frem i lyset: Et AS-styre med ræva full av penger.

Selv om det er klubbdirektør Langerud som er parodiens ansikt utad, så sitter de ansvarlige litt høyere opp. Vi snakker om styret til Lyn AS, aksjeselskapet som vanstyrer økonomien til FC Lyn Oslo, og i det styret sitter det en gjeng meget bemidlede herremenn.

Styrets formue totalt: 121 913 043 kroner.
Styrets totale inntekt etter skatt: 27 198 832 kroner.
Disse gutta bør være passe flaue over at småunger samler inn penger til et AS de selv har kjørt på dunken. Sjekk opplysningene om Lyn AS fra i fjor:

1. Årsresultat Lyn AS, 2008: minus 26 279 000 kroner
2. Sum egenkapital, utgangen av 2008: minus 2 109 000 kroner
3. Revisoranmerkninger for regnskapsåret 2008:
– Usikkerhet vedrørende fortsatt drift.
– Skattetrekk er ikke innsatt på egen konto eller ikke fullt innbetalt.

Min sympati ligger ikke hos Lyn, men hos de som blir berørt av en eventuell konkurs. I et slikt tilfelle bør AS-styret henges ut til tørk,spott, spe og straff. Kreditorene, som blir truet med at de ikke får en krone ved en konkurs, bør merke seg at de latrike styremedlemmene kan ryke på et personlig ansvar. Styret til Lyn AS har ikke overholdt aksjelovens krav til forsvarlig egenkapital (§ 3-4), og de har ikke overholdt handleplikten ved tap av egenkapital (§ 3-5). Man kan også spørre seg om de har handlet så grovt uforstandelig at straff bør komme på tale (jfr. §§19-1 og 19-2).

Poenget er at det er pengemennene i fotballens mange AS som styrer klubbene på ræva, og de må få en trøkk om karusellen skal stoppe i tide. En konkurs for Lyn vil faktisk ha den positive virkningen at gale styremedlemmer i fotballnorge kanskje våkner opp og ser at vanstyre har konsekvenser. Og dersom politiet faktisk etterforsker styremedlemmer som ikke driver etter aksjeloven, og reiser påstand om at de selv må betale AS’et gjeld, eventuelt supplert med en bot, så får vi kanskje mer kompetente folk inn i styrer og stell i klubbene i fotballen.

Det er altså lov til å håpe på en konkurs uten at man av den grunn hater Lyn (selv om det hjelper, naturligvis).

Anders

Legg igjen en kommentar