Dagboka torsdag 27. august 2009

Det blir selvsagt Tor Ole Skulleruds avgang som hovedsak i Dagboka. Vi lirer av oss et par meninger. Dessuten synser vi litt. Exit Tor Ole Skullerud Noe måtte jo skje. Det har ligget i luften i flere uker, om ikke måneder. Men akkurat hva det var som skulle skje fikk vi ikke vite før i … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 27. august 2009»

Det blir selvsagt Tor Ole Skulleruds avgang som hovedsak i Dagboka. Vi lirer av oss et par meninger. Dessuten synser vi litt.

Exit Tor Ole Skullerud

Noe måtte jo skje. Det har ligget i luften i flere uker, om ikke måneder. Men akkurat hva det var som skulle skje fikk vi ikke vite før i går, og da det skjedde virker det som om flere ble tatt på senga. For det har liksom vært opplest og vedtatt at det var Martin som skulle gå. Eller?

Uansett, Tor Ole Skullerud trakk seg som hovedtrener i går.

– Batteriet er flatt, sa han i flere medier.

Og før vi går videre i analysen gjentar vi takken vi hadde på en av gårsdagens flerfoldige bannere: Takk for bøtta! Lykke til videre, Tor Ole.

De såkalte VIF-ekspertene (Aftenposten jargong) er visst enige, modellen kunne ikke virke.

– Skullerud var i parksis hovedtrener uten autoritet. Han hadde i utgagnspunktet en nesten umulig oppgave. I og med at Martin bestemte, havnet han i en mellomposisjon, sier Vidar Davidsen.

– Har du ansvar, må du også ha myndighet. Når du ikke får det, blir du frustert, er Bengt Eriksens bidrag.

Vi greier ikke å unnlate å skyte inn at vi tror hovedgrunnen til frustrasjon som trener er at laget taper kamper, ferdig med det.

– Skullerud har stått på og gjort alt han kan, men har vært hovedtrener bare på papiret så jeg mener «assistenttrener» er en riktigere betegnelse på stillingen hans, sier Petter Myhre.

Og for å gjøre samlingen komplett:

– Hvis, og jeg understreker hvis, han har hatt makt på papiret uten å få mydighet ti lå praktisere egne tanker og idéer, ender han opp som et slags gissel og vi gå på akkord med seg selv daglig, sier Lars Tjærnås.

Mulig at disse herrene har rett i alt de sier og at «Martinmodellen» med flere trenere er dødfødt. Vi vet jo at tradisjonelt så sitter det en supersjef og styrer elitelag i fotball. Kanskje det må være slik? På den annen side så jobber jeg selv i en bransje der vi tidvis må prestere på høyt nivå, gjerne ved hjelp av «undersåtter» som må instrueres. Dette gjør vi på arbeidsplassen i felleskap, der vi fordeler de viktige oppgavene etter hvordan kompetansen er best. Har man ikke for stort ego så er ikke akkurat den modellen noe stort hokus pokus å få til.

Så før vi alle er enige om at Vålerengas problem ligger i styringsmodellen, vil jeg gjerne kaste fram en alternativ forklaring på miseren. Om ikke annet så for å unngå den massive enigheten som gjerne plager norsk offentlighet som en mare (jada, jeg vet jeg er svulstig nå).

I alle fall: Vålerenga underpresterte i serien, men vant cupen i fjor med spill som lovet ekstremt bra for framtiden. I år så har angrepsspillet fungert bedre enn i noe Vålerengalag jeg har sett siden midt på 80-tallet, da unntatt en kort periode høsten 2004 da vi antagelig var «best i Norden, og unike i Europa». Men, for å gjenta seg selv for ørtende gang, forsvarspillet var og er grusomt, og det var tydelig allerede tidlig i vinter at laget manglet dybde i stallen av forsvarsspillere, for å si det mildt. Det var skrikende opplagt for enhver at dette kom til å bli et kjempeproblem, noe det faktisk har også er blitt.

Hvordan svarte Vålerenga på dette åpenbare hullet i strategien? Ved å selge Kjetil Wæhler, uten å skaffe erstatter. Skydes dette åpenbare idiotiet trenermodellen? Eller manglende samarbeid mellom Toro og Martin? Eller for å si det rett ut: Vålerenga spiller helt OK mot Stabæk, som visst nok skal være et av Norges bedre lag, på bortebane og scorer to nydelige spillemål, men slipper inn tre latterlig billige. Kan det tenkes at tapet skyldes at innkjøpspolitikken er helt på jordet, og ikke at Martin/Toro er idioter?

Vi bare spør.

(Det kan jo selvsagt tenkes at det er disse to herrene som har forlangt å få en spillerstall uten midtstopperreserver, og i så fall fortjener de all den pepperen de har fått.)

En ærlig avgang?

Du tenkte sikkert det samme som meg, uansett hva som ble sagt offisielt:

Toro ofres slik at Martin kan sitte. Skullerud er syndebukken som går for at klubben skal vise handlekraft.
Da syntes vi det var greit å spørre sportsdirektør Truls Haakonsen om det:
– Det må være helt klart at Skullerud går av på egen fri vilje, og for sine egne grunner. Klubben har ikke presset han til dette eller på annen måte bedt han om å gå, dette er hans egen avgjørelse. Han har selv sagt hvorfor.

Og Martin da? Har han hatt en finger med i spillet?

– Nei. Martin ønsket at Toro skulle være med videre, og har ikke påvirket Skullerud til denne avgjørelsen, avslutter Haakonsen.

Forumet

Det sies mye merkelig på Forumet, av og til er det til og med riktig underholdende. Brønnpissertråden er vel verdt å få med seg for de som har litt tid til overs.

Sykkelentusiater, se her

Bohembussen drar fredag til Rena, og hjem fra Lillehammer samme dag. Dette for å sykle Birken med et par andre Enga-supportere. (Det ble byttet tvert fra lørdag da kampen mot Molde ble flytta.) Det lures på om det er flere Engafrelste som skal sykle fredag, og om de da vil bli med bussen fra Enga kl 0600 fredag og spleise på diesel. For buss til Birken, ta konkakt med VPN redaksjonen så sender vi aktuelt tlf nr.

…mer Bohembuss

Vålerenga Vertshus er jo nå også en del av Klanens greier og på lørdag spiller Phantoms der kl 19. Etter kampen på Ullevaal tar bussen de som skal dit fra Bohemen med Bohembussen gratis, men billetter til konserten i bakgården må kjøpes på huset.

Bra tilbud spør du oss!

Legg igjen en kommentar