Dagboka onsdag 10. juni 2009

Det handler om underliv, supportertyper, landslagene og finanskrisa. Det er lite som skjer rundt Vålerenga om dagen, så en stakkars skribent må se på verden utenfor for å finne stoff Bedre med en stake i buksa, enn en sutrepikk på andrelagsbenken Bomkjøpet Jørgen Jalland delte med hele verden at det var misnøye med Martin Andresen … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 10. juni 2009»

Det handler om underliv, supportertyper, landslagene og finanskrisa. Det er lite som skjer rundt Vålerenga om dagen, så en stakkars skribent må se på verden utenfor for å finne stoff

Bedre med en stake i buksa, enn en sutrepikk på andrelagsbenken
Bomkjøpet Jørgen Jalland delte med hele verden at det var misnøye med Martin Andresen i perioden da han var i Vålerenga. Anledningen for uttalelsen var en TV-kamp tirsdag, hvor han ble spurt om han hadde tillit til HamKams trener.
Det er vel kanskje ikke til å undres over at andrelagsbenken ikke er fornøyd med treneren som ikke gjør de til stjerner på førstelaget. Hadde du vært mer sammen med førstelaget Jørgen, så hadde det vært lettere å vite hvilke grunnlag du kommenterer stemningen i spillergruppa på. Gratulerer med ny solid trener og lykke til mot Alta og Nybergsund da du.

Mer HamKam
Mye HamKam i dagboka i dag, det er jo ingen andre som skriver om Jalland og mjøslaget. Det meldes nå at klubben har åpnet frivillige gjeldsproblemer og vi må bare konstantere at norsk fotball sliter. Håpet til mange klubber er nok at det at de er mange som sliter blir det som redder de fra de verste konsekvensene til NFF. Hvis alle som sliter mister klubblisensen vil det skje en kraftig omveltning i våre fem øverste divisjoner, med førstelag og andrelag i fritt fall nedover fotballens ligasystemer.

Harmeet Singh i EM-kvalik
I dag starter alvoret for U21-gutta, med hjemmekamp mot Slovakia i Stavanger. Gruppa er tøff nok med bare Kypros som en klar kasteball. Ellers består gruppen av Kroatia og Serbia, så her venter østeuropeisk traktorfotball i bøtter og spann. Vi håper Harmeet Singh bidrar til en god start på kvaliken med seier i kveldens oppgjør.

Landslaget i Rotterdam
Martin er i Rotterdam for å se laget han for bare ett år siden var kaptein for. Drillo er tilbake med spillestilen han hadde suksess med og har klokketro på. Dagboka deler Drillos syn på at med Norges utvalg av spillertyper, så har vi ikke så stort register å spille på at vi kan spille mye annerledes.

Spørsmålet er snarere om spillertypene på midbanen passer til stilen. I dag kastes trolig Tettey inn i heksegryta i Rotterdam, rett og slett trist. Tettey løper mye, men mye av det han gjør både med og uten ball kan best beskrives som hodeløst. Kristofer Hæstad og Martin vil bli savnet i kveld. Vi krysser uansett fingra og veit av erfaring at Drillo kan vinne fotball bortimot aleine.

Snur du 3-0 til pause til 3-3 mot Besiktas i Istanbul, med det mannskapet enga hadde på den tiden, ja da kan du vinne borte mot Nederland med et lag med klumpføtter og trebein. Vi regner med at det siste Drillo sier før kampen er ”Selv om vi er ferdig med den vanskeligste kampen mot Makedonia, må vi passa på så vi ikke undervurderer lettere motstand, Nederland har noen gode fotballspillere dem også”.

Fortell meg hvem du er og jeg skal gi deg noen sannhetens ord
Det er ikke bare-bare å mjælke sin egen kake, suge fra egen deig eller mele sin egen ku. VPNs avdeling for gravende analyser, innlysende innsigelser og generelle generaliseringer presenterer med dette den (foreløpig) totale oversikten over Vålerengas supportermiljø.

I ukene som har gått har ulike supportere fått sine pass påskrevet. Vi har kommet til en slags foreløpig veis ende, og presenterer de to siste typene man kan treffe på kamper med Vålerenga. Vi tar dem med, selv om det er av vår oppfatning at disse egentlig ikke er supportere i ordets rette forstand.

Posøren/hipster
Vålerenga tiltrekker seg alle typer folk. Også kjendiser. Noen av dem har et ektefølt engasjement i klubben, andre bruker klubben for å promotere seg selv.

Vi har egentlig ikke noe imot at kjente folk dukker opp på Vålerengakamp. De er jo egenlig bare vanlige folk på en vanlig fotballkamp. Dessverre er det en del flinke agenter og PR-folk som har sett ”verdien” av å holde med en klubb som Vålerenga. Og da begynner det å skurre.

For er det noe som kan provosere på ekte supportere mugg, flass og hemoroider så er det ”kjendiser” som dukker opp på en cupfinale ”utkledd” i Vålerengaeffekter kun for å bli sett der det er viktig å bli sett. Sladrebladene elsker jo slikt, og dermed bruker kjendisene klubbens gode navn og rykte for å promotere seg selv.

Og det liker vi ikke.

  • Kjønn: Mann og kvinne
  • Alder: Fra 16 til 96
  • Tribune: Der de får sponsa billetter, men vil helst stå med Klanen og bli tatt bilde av, eller havne på TV når de står sammen med Klanen
  • Kjennetegn: Har vunnet eller kommet på en hederlig plass i Idol eller noe sånt noe, har vært sånn passe poppis på TV men trenger å booste imaget eller egoet og bruker Klanen og Vålerenga som arena. Viser gjerne rompa (han) til Klanen hvis Klanen synger om det…

Fotballpøbelen
Dette er egentlig bare en avart av den supporteren man kvitta seg med på begynnelsen av 90-tallet. Prototypen er en mann i tjueåra som bruker en månedslønn eller to i året på dyre merkeklær og sko. Når ”uniformen” er i boks kan man henge sammen med de andre tøffingene, møte andre tøffinger fra andre klubber og denge mannskiten ut av hverandre.
Denne supporteren romantiserer sitt eget forhold til klubben ved å hevde at han og hans ”firma” ivaretar klubbens interesser ved å markere sitt revir.

Bruker mye tid på å dyrke stilen sin, rekrutterer gjerne nye prospects og ser på seg selv som redningen for den ekte supporterkulturen. Har nettverk inn i andre miljøer der lov &r ett er noe man forholder seg skjønnsmessig til.

Det denne supporteren driver med har ingenting med Vålerenga å gjøre. Aktivitetene til denne oppblåste gjengen undergraver alt det Vålerenga står for. De kaller seg casuals men er ikke noe annet fotballpøbler i pene klær.

  • Kjønn: Mann
  • Alder: 25 +/-
  • Tribune: Bendit Øvre – eller ingen (er utestengt) og møter heller andre lag andre steder for å slåss
  • Kjennetegn: Merkeklær, cap, hvite sko, går i flokk med knyttede never sniker seg gatelangs når han er alene

Da har vi kommet til veis ende så langt. Og hvis du nå lurer på hvorfor vi ikke har truffet deg – så er vel svaret at da er du så unik som supporter at det ikke er mange nok av deg, og ergo ikke nok materiale til å bedrive denne typen analysevirksomhet.

Og det er jo greit, er det ikke? Å ikke være som alle de andre.

Kjerka forsøkt påtent
Gelius kunne i går melde at en eller annen rasstapp har forsøkt å sette fyr på Vålerenga Kjerke. Har du sett noe, så kontakter du politiet slik at denne atale kødden blir tatt.

Vålerenga i kveld
I kveld er det landsen som gjelder. Len deg tilbake i godstolen, i kveld skal fotballgeniet sørge for at vi raner Nederland og nærmer oss et berettiget håp om å bli nummer to i gruppa.

Legg igjen en kommentar