Dagboka onsdag 25. mars 2009

Årets første fotballferie er et faktum. Tribunen er tom, onsdagboka full, snart kommer våren. Tomme tribuner VG Nett meldte i går ettermiddag om publikumssvikt i eliteserien. Tallene er basert på første hjemmekamp, der kun Stabæk har grunn til å glede seg, mens resten av lagene hadde nedgang. Verst var det for Vålerenga med nesten 5000 … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 25. mars 2009»

Årets første fotballferie er et faktum. Tribunen er tom, onsdagboka full, snart kommer våren.

Tomme tribuner
VG Nett meldte i går ettermiddag om publikumssvikt i eliteserien. Tallene er basert på første hjemmekamp, der kun Stabæk har grunn til å glede seg, mens resten av lagene hadde nedgang. Verst var det for Vålerenga med nesten 5000 færre tilskuere mot Ålesund i første hjemmekamp i år i forhold til åpningskampen i fjor. Selv store, sterke Rosenborg måtte tåle nedgang. Utrolig nok trakk kampen mot Lyn i fjor nesten 2000 flere enn åpningskampen i år mot en på forhånd antatt sterk konkurrent til medaljene.
Det er ikke bare VPN og Dagboka som er i beit for noe å skrive om i årets første fotballferie, VG Nett er tydeligvis også ille ute. Forsøkene på å hausse opp krisestemning med at Vålerenga vurderer å kutte på billettprisene, er helt i det blå, i beste fall en journalistfeil. Det er faktisk 14 hjemmekamper igjen, og det er absolutt ingen tegn til panikk etter den første, sånn som VG antyder. VPN har snakket med administrerende direktør i Vålerenga, Pål Breen:

Vurderer Vålerenga å sette ned billettprisene for å få mer publikum på kampene? Er det en innrømmelse på at det er for dyrt å se fotball her i landet?

– Nei. Årsaken til lavt fremmøte lørdag mot Aalesund har nok med andre ting å gjøre. Mye vinteridrett, galt tidspunkt for fotball, dårlig resultat i serieåpningen. Billettprisene er nøkterne i forhold til hva det koster å drive fotball her til lands, vi har ikke utenlandske tilstander som for eksempel i England der prisene er på et helt annet nivå.

I fjor ble det budsjettert med 15000 tilskuere på hver hjemmekamp. Det endte med 12700. Hva regner Vålerenga med i år?

– Budsjettet er 14500. Vi tror det er nøkternt. I fjor gikk det ganske dårlig sportslig, noe som klart gikk ut over tilskuertallet utover høsten. Se på kampen mot Brann seinhøstes, i underkant av 10000. Om den hjemmekampen hadde gått før Vålerenga var kjørt av lasset, hadde det kommet dobbelt så mange.

– Publikumstallene vil stige etter hvert som folk kommer i fotballmodus. Det er de ikke nå. Men det er klart at prestasjonene til laget også må være tilfredsstillende. Går det dårlig, så svikter dessverre publikum, mens det er nettopp da publikum skulle komme og støtte laget. Laget trenger et publikum som støtter opp i motgang, og der er jo dere i Klanen gode. Og når medgangen kommer, fylles tribunene igjen. Så enkelt er det, avslutter Pål Breen til Dagboka.

VG Nett har altså bomma grovt med ”Vålerenga på billigsalg”, mens VG-TV og TV Sumo er de som står for de store priskuttene på grunn katastrofal overvurdering av publikumsinteresse. Tilbudet for enkeltkamper på PC’n er nå satt ned fra 99 til 59 kroner. Nærmere opphørssalg kommer du ikke.

Grytidlig seriestart i konkurranse med vinteridretter får skylda hos de fleste som VG Nett snakker med, mens Inger Britt i tillegg til kaldt vintervær, skylder på pressen og sammenligner medienes dekning av eliteserien med behandlingen av Gerd Liv Valla.
– Mediene bygger opp om et produkt, for så å rive det ned igjen. Det skrives ensidig negativt om underskudd og dårlig nivå, sier Stabæklederen.
Fotballpresident Sondre Kåfjord sier til VG Nett at han er rimelig fornøyd med tallene så langt, han visste det ville være noen utfordringer knyttet til den tidlige seriestarten.

– Men vi har vært maksimalt uheldige med været, og visste at vi ville få stor konkurranse fra vinteridrettene, så jeg er ikke skremt over tallene, sier en fornøyd fotballpresident.

VPN har aldri beskyldt noen i NFF for å ha spesielt stor innsikt i noe som helst, men hadde for så vidt ventet oss at Kåfjord burde ha visst mer om vintervær i Norge og ikke ha stolt så overdrevent på global oppvarming generelt og nasjonal stadionoppvarming spesielt, før han vedtok 16-klubbserie for å konkurrere ut nordmenns sykelige hang til vintersport en gang for alle.

Fotballinteressen har bare gått en vei siden 2004. En liten nedgang i fjor, men ikke nok til å tro at veien til himmels vil bli merkbart lengre, i følge de som har satset store summer på rettighetene til fotballen. Fra et publikumstall i snitt per kamp siden 2004 på 8012 steg det jevnt og trutt til 10522 i 2007, for så å dale til 9793 i fjor i følge NFF/Dagsavisen.

Vålerenga har sin egen statistikk, Jarles VIFstatistikk, som ser sånn ut for hjemmekampene siden 2003:

-03 9335
-04 14392
-05 15658
-06 13871
-07 13836
-08 12700

I Sverige da, hvordan går det der? Sverige er et godt barometer på så mangt, siden de som regel er litt tidligere ute enn oss. Øivind Smestad i Tips skrev i går at Allerede et år etter innføringen av 16-klubbsserien i Sverige, begynner kritikken å strømme til overflaten. Den store innvendingen mot 16-klubbserien er det alt for høye antallet uinteressante kamper i løpet av sesongen. Ikke nødvendigvis antallet kamper totalt, og ikke omfanget av sesongen, men det blir for mange buljongpar.

Når de parene kommer, bytter vi med glede ut plassen på tribunen med et hjørne i pøbben og en halv buljong eller to.

En annen mulighet er å bytte ut Tippeligabuljong med TV-sendt Adeccotopp. Vår andre 16-klubbsliga starter tre uker etter Eliteserien, og et av lagene som forventes å kjempe i toppen, er Hamarkameratene. Tidliger Vålerengakamerat Arnar Førsund får med seg tidligere Rubin-tavaritsj og Vålerengakamerat Jørgen Jalland for å løfte bønda opp i eliten igjen.

Jørgen Jalland fikk ikke tillit hos Martin i fjor, kun én kamp. Året før ble det 30 kamper totalt, og 4 mål på 21 seriekamper. Men det han huskes best for, er sølvsesongen i 2004, særlig utover høsten da han bidro mye til sølvmedaljen. Særlig siste kamp mot Stabæk. Det var ikke hans feil at vi ikke fikk gull det året. Og så var han borte vekk ved Ural et par år, Rubin Kazan. Han kom til Vålerenga fra Sandefjord i august 2003, ikke lenge etter at han hadde gitt Sandefjord ledelsen 1-0 mot Vålerenga i 3. Runde i cupen.
Vi takker Jørgen for tida i Vålerenga, og ønsker ham lykke til i hans nye klubb på Hamar. Les mer om overgangen på vif-fotball her

Sjappenytt
Mye nytt venter på deg i hyllene. Vi nevner i fleng:
Hettegenser kr 400,- Genser kr 400,- og t-skjorte kr 150,- Design Jørund/Kjell

Vålerenga i dag
Kjøpe hockey- og bussbilletter du ikke kjøpte i går.
Se Klanen fra innsida, Klansliv – episode 2 på VIF-TV
Sportsquiz på Bohemen klokka 18

Legg igjen en kommentar