Hvordan skal fotball vinnes? Del 5

Andreas Holter er sportslig koordinator og hovedtrener for Vålerengas U-gruppe. Han svarer villig på våre spørsmål om hvordan fotball skal se ut. Gi eksempler på lag i Norge eller internasjonalt som utelukkende bruker soneforsvar, lag som utelukkende bruker markeringsforsvar – og hva er vanligst i dag? Er en blanding vanlig? – Det er mest vanlig … Fortsett å lese «Hvordan skal fotball vinnes? Del 5»

Andreas Holter er sportslig koordinator og hovedtrener for Vålerengas U-gruppe. Han svarer villig på våre spørsmål om hvordan fotball skal se ut.

Gi eksempler på lag i Norge eller internasjonalt som utelukkende bruker soneforsvar, lag som utelukkende bruker markeringsforsvar – og hva er vanligst i dag? Er en blanding vanlig?

– Det er mest vanlig med soneforsvar. Enkelte lag spiller soneforsvar i bakre led, med noe markering i midtbaneleddet.

Er det lettere å skape raske overganger med soneforsvar? Er det utelukkende Drillo-stilen som spiller over, og ikke gjennom ledd, eller vil du si at også Drillo-stilen spiller gjennom ledd?

– Jeg vet ikke om det finnes noe forskning som sier at det skapes raskere overganger med soneforsvar kontra markeringsspill. Jeg vet heller ikke om det er noe fasit på det. Drillo-stilen sier ikke noe om at man må spille over ledd, man spiller gjerne gjennom ledd, men det skal gå hurtig i lengderetningen, gjerne i bakrom eller på spiller i medløp

Hva er hovedforskjellene på den fotballen Nils Arne Eggen spilte med Rosenborg og Drillo spilte med landslaget på 1990-tallet?

– Egentlig er ikke forskjellen så stor, men RBK hadde større grad av frispilling i bakre ledd, og at de spilte en del på tvers inn til for eksempel en Skammelsrud sentralt, men tankegangen var å komme seg hurtig i angrep med spill i lengderetningen og utnytte ubalanse hos motstanderen.

Tversoverpasninger og pasninger bakover. Er du enig i at det er «forbudt» under Drillo-stilen og tillatt under en mer posession-orientert fotball?

– Det var vel ikke ”forbudt å spille på tvers eller bakover hvis dette kunne skape ubalanse hos motstanderen i neste trekk, men utgangspunktet var vel at man skulle fremover hvis det var mulig.

Mange er bekymret for at Drillo-stilen vil føre til at denne, som ofte betegnes som enklere, men mer effektiv mot lag som presser høyt, med lange pasninger over ledd, vil føre til at både yngre landslag og yngre spillere vil begynne å spille på samme måte. Bekymringen er i så måte at norske spillere vil bli mindre opptatt av teknikk med Drillo som sjef. Hvilke tanker gjør du deg?

– Jeg tror Drillo-stilen er ok for et A-landslag, men jeg synes absolutt ikke Drillo-stilen bør være retningsgivenede for hvordan vi skal drive ungdomsfotballen og yngre landslag. Det gjøres mye bra ungdomsarbeid i klubbene i Norge i dag, hvor teknisk trening og possesion orientering blir prioritert. Drillo ønsker også teknisk gode spillere, men det blir spilt mer direkte fremover, noe som kan gjøre at den typiske drilleren ikke kommer helt til sin rett med denne stilen. Men Mykland for eksempel hadde mange gode landskamper, så det finnes vel ikke noe helt enten eller.

Hvordan skal Drillo-stilen, i motsetning til alternativet (det finnes sikkert flere alternativer) møte lag som legger seg lavt og nekter Drillo-stilen rom offensivt?

– Da henter Drillo inn Flo, Aarøy eller andre og slår langt inn i 16-meterne til motstander og håper på å vinne 2. ball for direkte avslutning, dødballer eller skape annet trøbbel for motstander med den lange ballen som virkemiddel og med fortsatt god balanse i eget lag, slik at man ikke blir kontret i senk.

Er Drillo-stilen den samme i dag som på 1990-tallet, og hvordan vil dere beskrive Drillo-stilen?

– Drillo-stilen er den samme, med stramt soneforsvars organisering i 4-5-1, hvor det skal spilles med liten risiko når man har ballen og det skal spilles hurtig i lengderetningen når det er mulig. Man skal hensynsløst prøve å utnytte en hver ubalanse hos motstander med spill i lenderetningen altså fremover i banen.

Hvilke lag i Tippeligaen spiller mest likt Drillo og hvilke spiller mest posession-orientert? Veldig hyggelig om du vil gi et forsøk på å karakterisere Vålerenga-stilen i fjor også, og ser du eventuelle endringer i år?

– Det er vel ingen lag i Tippeligaen som spiller typisk Drillo, men det er noen lag som spiller veldig direkte. Lag som spiller mest likt Drillo, er etter min mening Odd. Odd spiller helst i lengderetningen og slår mye langt opp på en eller tre spisser for å lage et trøkk høyt i banen og for å lage mye dødballer høyt i banen.

Hvis du spør trenerne til Odd vil de helt sikkert være svært uenig med meg, men dette er ut i fra hvordan jeg synes det ser ut på tv. LSK spilte også veldig mye langt/direkte mot Viking sist, men det kan vel også ha litt med baneforholdene å gjøre.

– Vålerenga ønsket i fjor å fremstå som et possession-orientert lag. Altså et lag som prøver å holde ballen i laget når dette var fornuftig. Jeg tror trenerne i år ønsker å legge vekt på å være litt mer direkte enn i fjor og ha et større fokus på å ta overgangsmuligheter når dette er mulig, men vi ønsker fortsatt å være et lag som kan bevare ballen i laget når dette er fornuftig. Defensivt spiller vi soneforsvar i bakre ledd, men du vil hos oss se tilnærmelser til markering ved enkelte tilfeller i midtbaneleddet.

– Heldigvis har ikke jeg fasiten på hvordan fotball skal/ bør spilles, men jeg har en formening om hvordan jeg ønsker at det skal se ut, skriver Andreas Holter i en e-post til VPN.

Les også:
Hvordan skal fotball vinnes? Del 4
Hvordan skal fotball vinnes? Del 3
Hvordan skal fotball vinnes? Del 2
Hvordan skal fotball vinnes? Del 1

Legg igjen en kommentar