Dagboka fredag 22. februar 2008

Går det skeis med stadionsaken? Bærer det rett ut på glattisen med billigtomt? Vi tar et kjapt historisk dypdykk i issørpa. Og litt underbuksehumor må vi ha lov å unne oss. Lite Tanga på La Manga Gårsdagens hovedkamp på TV mellom Vålerenga og Kalmar FF ble akkurat det den var ment å være: en treningskamp. … Fortsett å lese «Dagboka fredag 22. februar 2008»

Går det skeis med stadionsaken? Bærer det rett ut på glattisen med billigtomt? Vi tar et kjapt historisk dypdykk i issørpa. Og litt underbuksehumor må vi ha lov å unne oss.

Lite Tanga på La Manga
Gårsdagens hovedkamp på TV mellom Vålerenga og Kalmar FF ble akkurat det den var ment å være: en treningskamp. Fjorårets svenske sølvvinner og cup-mester vant fortjent. Men noen liker å drøvtygge gamle sjanser og farlige cornere og kanskje hvis dersom, og mener at da hadde vi vunnet. Men det gjorde vi ikke. Kveldens Vålerenga-utropstegn var Troy og hjørnesparket fra Allan. – Ikke bare uflaks at den går rett i mål, sier Jepsen til Aftenposten. – Ikke bare uflaks at vi tapte kampen, sier vi.
VPN stiller som vanlig alltid med rykende ferskt kampreferat. Så om du godtar at middag er ferskvare, da skal vi også holde løftet vårt. Foreløpig nøyer dagbokmannen seg med å si seg fornøyd over det han så i minuttene etter kampslutt. En spillende manager med rolige manerer, lyttende og forklarende i enesamtaler med hver enkelt spiller. Lederstil  ikke være utagerende hyling.

TV2 sporten starta sendinga i går med lagenes logoer, verdens fineste og den til Kalmar. Nei. Det var definitivt ikke Kalmars som ble presentert. Siden laget spilte med rødt og hvitt var det visst like greit for TV2 å vifte med Fredrikstad-vimpelen. En bagatell for de fleste, men de heraldisk interesserte blant oss fikk kvelden spolert. Men VPN leverer varene: Ingen Tangatruse, akkurat. Derimot en traust gammel Sloggi Maxi pent plassert i gyllent buskas. Dette minner oss på bade-og handle- og supporterturen til La Manga 10. til 17. mars. Mer info om turen på Klanens sider. Og ikke glem VIF-FFK søndag på TV2Sport klokka 16. Glem heller hopprennet.

Tomt for en krone eller til flere hundre mill
På Finanskomiteens møte den 13. februar presenterte Eiendoms og Byfornyelsesetaten (EBY) mulighetsstudiet for ny stadion på Valle. Når man i denne sammenheng snakker om at det kan la seg gjøre å gi Vålerenga tomt for en krone, så har man ikke politisk vilje eller uvilje i tankene. Det det her er snakk om, er hva den beregnede verdien på de aktuelle tomtene vil være, gitt forskjellige faktorer.
Anders Mikalsen i vifstadion.no var tilstede da presentasjonen viste at vårt ønske om tomt til en krone kan la seg gjøre, men også at tomten kan bli veldig dyr. Her er en kort oppsummering fra møtet. Klikk inn på vifstadion.no for å få med alle detaljene.

Beregningene til EBY viste at tomtens verdi ville være alt fra ca 30 millioner til å ha en negativ verdi på flere hundre millioner. Verdianslagene kom som en følge av hva slags stadion alternativ man valgte og selvfølgelig om kostnadene for byggingen av en ny skøytearena ble inkludert eller ikke. Nybygging er ca 30 mill dyrere enn å oppgradere den gamle Valle Hovin. EBY anbefalte bygging av ny skøytearena framfor å bygge om den gamle, da dette gav mye større fleksibilitet med tanke på plassering av en ny fotballstadion på det samme området.

De fleste stadionalternativene resulterte i at prosjektet gikk i overskudd. Dette overskuddet representerte en positiv tomteverdi som eventuelt kunne overdras til Vålerenga.

Regler er no’ dritt
EØS reglene kan hindre at kommunen kan overdra tomt til Vålerenga for en krone. Ved å inkludere kostnadene for byggingen av en ny kommunalt eid skøytearena vil den reelle verdien av tomten bli negativ som igjen gjør at EØS regelementet mest sannsynlig ikke anser det som om noen verdi er overdratt. Det paradoksale med dette er at: istedenfor å betale for selve tomten så må Vålerenga kjøpe en ny skøytehall til kommunen.

Minus 400 mill?
Dersom det blir stilt krav om at kostnadene for byggingen av ny skøytearena skal inngå i stadionprosjektet vårt, blir den oprinnelige billige tomten meget dyr. Istedenfor en tomt med visse verdier, vil Vålerenga få en tomt som er heftet med et enormt underskudd på flere hundre millioner kroner.
Det presiseres at Finanskomiteen ikke har tatt noen beslutning om de ønsker å anbefale Bystyret å overdra tomt til Vålerenga for en krone, eller hva slags betingelser som eventuelt hefter ved en slik avgjørelse.
Finaskomiteens neste møte er 12. mars 2008. Det nærmer seg.

Det store temaet i diskusjonen rundt en ny Vålerenga stadion på Valle vil nok i framtiden først og fremst dreie seg om hva man skal gjøre med skøytearenaen på Valle Hovin.

Fra Moe til Moa
En kort historie om sameksistens
De eldste husker ulet som fulgte Per Ivar under oppvarminga. Moooo..! Verdensmester på skøyter 1965. Amund Sjøbrend gjentok bedriften i 1981. Falken i ’83. Bislett. Stedet for alle. Vannet frøys og isen smelta. Mellom istidene grodde graset. Vålerenga tok seriemesterskap de samme åra. Fotball og skøyter hånd i hå..eh… Vel, det hersket fred og fordragelighet. Skøyter var størst. Men krympa etterhvert som fotballen tok tak. Den ene etter den andre islagte flekken måtte vike for hardpakka snø. Fotball trengte også plass om vinter’n. Svake pust fra økende global oppvarming sendte de klaprende skøytejerna innendørs. Folk velger fotball – nerder går på stål. Moe er glemt. Leve Moa!
Mens skøytesporten graver sin egen grav og gjør seg klar til å klappe igjen lokket, drømmer Oslos Stolthet om å flytte inn i eget slott. – Over vårt lik, vi hører et iskaldt skrik fra en sport i krampe.Den brekker gjerne ryggen vår og tar oss med i fallet når skøytene klapper sammen for godt. Who cares? Til jord skal du bli. Selvfølgelig sponsa av Terra.

Nynorskordboka i dag
Skeise (gj eng. .skatesfl frå nederl .schaats; truleg smh med .I *skank) reiskap som ein kan feste på føtene, og som ein da kan gli på is med; *skøyte (II) .lengdeløpss- / rulles- / gå på s-r

Scheisse! Gullet glapp. Det forsvant etter forrige runde. Matematisk teori er sjelden nok. Grattis med sølvet, iskrigere! Ny bøtte, ny sjanse: Sesongstarten i tippeligaen skal feires med seier i sluttspillet!

Vålerenga i dag
Av jord er du kommet. Staut og jordnær vinterferie-quiz på Bohemen.

Legg igjen en kommentar