LunsjDagboka fredag 20. juli 2007

Den er sen. Men det er ikke så rart. Den er lang. Kampen igår, ny hovedtrener, gammel bitterhet, osv osv. Ta deg en lang kopp kaffe og sett deg ned. Forhåpentligvis finner du noe leselig i denne boka. Flora Tallinn – Vålerenga: 0-1 Etter kampen tenkte jeg: deilig. Selv om dette ikke imponerte kan man … Fortsett å lese «LunsjDagboka fredag 20. juli 2007»

Den er sen. Men det er ikke så rart. Den er lang. Kampen igår, ny hovedtrener, gammel bitterhet, osv osv. Ta deg en lang kopp kaffe og sett deg ned. Forhåpentligvis finner du noe leselig i denne boka.

Flora Tallinn – Vålerenga: 0-1
Etter kampen tenkte jeg: deilig. Selv om dette ikke imponerte kan man i alle fall ta en positiv vinkling på Dagboka imorra. Man kan nemlig bli lei av å klage faktisk.

Men dessverre er fakta faen at Vålerenga ikke spilte bedre enn at vi klarte den ene scoringa, og at Flora spolerte selv to megasjanser som selv vi hadde scora på (kremt). Mao: vi så i det store og hele ikke overbevisende ut. Med tanke på mandagens kamp ble man ikke akkurat betrygget, og noe mer må gjøres. Freddy har fått sin dose hets, men for meg er det langt mer ubegripelig at Jalland spiller så mye og så lenge han gjør. Han var bra rett før han dro til Russland, faktisk på kanten til skikkelige storhet mente jeg. Men nå drar han ned tempoet vårt og serverer plenty med feilpasninger. Kanskje på tide med benken for å vekke tigeren i han.

Men vi vil være litt positive også, fordi det var faktisk fremgang her: Rune Lange scora. Hvordan driter jeg i. Han spilte, han scora og det er det eneste som betyr noe, nemlig at spissen vår scora. Dessuten gjorde Arnar Førsund gjorde en fin figur når Dan Thomassen ikke fikk spille grunnet feilinfo fra NFF om hvordan og når en spiller skal registreres for spill i Europa. Et nytt eksempel på at dersom klubbene følger NFFs regler så straffes man for det også?

Dessuten var Arni solid ennå og serverte en flott redning da Flora var gjennom. Akkurat som en perfekt kveld for en ung hetero mann: Vi scora en, og slapp inn ingen bak. Vålerenga skal klare å gå videre nå. Gjerne litt mer overbevisende på Ullevaal om cirka to uker, takk.

Ellers: Kudos til VIF-TV og KWR-gutta (som i god norsk kommentatorstil hadde tatt en kald en for å fukte strupen før innsatsen – hørtes det ut som) for å sette opp dette for oss hjemmesittere. Det hakka og hoppa litt på bildene innimellom, men lyden var glassklar og man fikk fulgt med på Vålerengas innsats i Europa. Dagboka er takknemlig.

Ny utenlandsk topptrener
VG er som en krokodille om dagen. De har bitt seg fast i Vålerengas daukjøtt og slipper ikke taket med spekulasjoner om hva som skjer i klubben. I dag sier de at ”En topptrener som er under kontrakt med en klubb i utlandet skal være på vei til Vålerenga som erstatter for Myhre”. Økonomiske betingelser er i boks, og det som gjenstår er å bli enige med den nåværende klubben. VG hevder også at Semb og Jørn Andersen er ute av bildet. Aalbu er lei av spekulasjonene og sier bare at Petter Myhre er trener og det er ingenting med å si om saken. Mens Myhre ikke kommenterer det i det hele tatt. Lurer forresten på hvor mange ganger de nå har svart på dette i media? For å unngå at dette kom ut i media har ”hele prosessen har foregått med bare en engere krets i VIF-ledelsen som aktører”, sier avisen.

For vårt vedkommende noterer vi at arbeidet med å holde dette ut av offentlighetens lys er ikke særlig vellykket all den tid noen i den ”engere krets” lekker som en sil til VG. Det er jo klassisk Vålerengamaktspill det. På den annen side virker det som om det er en nesten komisk avstand mellom de sensasjonelle nyhetene til VG og det Aalbu og co sier.

Innen en uke eller to vil vi vite om VG driter massivt på leggen eller om de virkelig vet noe som ikke mange visste før vi fikk vite om det i dag. Foreløpig løfter ikke disse spekulasjonene min puls noe særlig.

Wæhler
Han spilte ikke, og da spekuleres det i hvorvidt det ble gjort slik at han kan selges med mulighet til å spille i Europa for andre klubber. Aalbu er temmelig kategorisk på at så ikke er tilfelle:

– Vi stoler 110 prosent på Kjetil i det tilfellet her, selv om det er mange som har spekulert i noe annet., sier han til Nettavisen.

Direktøren sier det var det medisinske apparatet som vurderte det slik at Wæhler ikke kunne spille. Aalbu mener her at Wæhler i alle fall ikke driver med dobbeltspill. Spørsmålet er om klubben har en finger med i spillet siden man ser salgsmulighet her. Men det er faktisk ganske spekulativt å hevde det nå, all den tid det tilbakevises av alle.

Når alt det er sagt: Dersom det virkelig er sånn at Vålerenga vurderer et salg av Wæhler så er det faktisk lurt at han ikke spilte dersom man vil ha mest mulig for han. Akkurat nå har vi backup for han og det ER mulig å se det slik at Wæhler kan selges. Men: den sitter veldig langt inne for meg, og sikkert de fleste. Da måtte prisen være bortimot enorm, man selger ikke en sånn spiller for småpenger, spesielt ikke når hans fravær kan bety kollaps i den gode forsvarsstatistikken vår. Og i hvert fall ikke til en konkurrent i Tippeligaen. Men dersom han selges utenlands så var det et sjakktrekk at han ikke spilte, uansett hvorfor. Helst vil jeg se Kjetil i blått en stund til da. Selges han bør det være velbegrunnet. Veldig velbegrunnet.

The Empire strikes back: part two. Og rebellenes svar da..
Apropos Kjetil. En annen Kjetil, nemlig Rekdal, klinker til videre mot Per Espen Musæus. Da på NRK1 der Rekdal sier Musæus mangler innsikt og kompetanse:

– Jeg frykter at Vålerenga er tilbake der de var på slutten av 90-tallet og starten av 2000 sånn som det blir drevet nå, sier han.

Rekdal sier videre at han ikke kritiserer Petter Myhre for noe av dette. VG har også fått med Lars Bohinen til å støtte Rekdal i kritikken, selv om han først prøver å la vær. Og argumentet til Lars er bra, faktisk:

– Greit nok at vi var ute etter de kortsiktige resultatene, men vi bygde samtidig opp en av landets beste junioravdeling. Dette blir bare for dumt og jeg skjønner ikke hvor Musæus vil. Vålerenga har kvittet seg med tre-fire personer som sto for klubbens mest suksessrike år den siste 25års-perioden, sier den tidligere sportsdirektøren i Vålerenga.

Musæus selv svarer ikke akkurat som en sterk mann til statskanalen:

– Vi kunne vært dyktigere på å planlegge stallen bedre, og klarte ikke å fornye stallen godt nok.

Mens han i VG utdyper han det noe mer:

– Petter Myhre skal ikke bli sittende med all skyld for de dårlige resultatene. Han hadde en tøff utfordring da sesongen startet, og han sa selv at han var spent, men han tok utfordringen. Musa sier også at siden Rekdal var en del av trenerteamet var han en del av planleggingen av laget, noe som gjør at han er med skyld for ståa nå han og.

Puh….
Musa har forsåvidt noe av et poeng med det han sier om planleggingen. Som indirekte støttes av Bohinens utsagn om kortsiktige resultater. Som det ser ut kjørte Rekdal og Siem et hardt løp som gikk noe over stokk og stein. Og sikkert over noen såre tær også. Men det ga fantastiske resultater og ekstrem glede for meg og noen tusen til. Samt at man la et viktig fundament på den tiden med ungdomssatsingen, en satsing som jeg tross alt tror andre krefter i klubben har gjort selve jobben med. Petter Myhre og Andreas Holter spesielt. Men den satsingen var vel ønsket av Rekdal og Siem. Sånn sett var de med på å planlegge for framtiden også – på en positiv måte.

Det er lett å si at dette er bittert oppgulp fra Rekdal, Bohinen og Siem. Et takk for sist som ikke betyr noe. Og til en viss grad kan det kjennes sånn ut, men samtidig skjønner man at Rekdal svarer når Musæus drar opp temaet. Ingen vil ha sitt ettermæle, i hvert fall ikke et såpass godt et, besudlet av at andre skyver skyld på deg, selv om det er VG som driver prosessen.

Alt i alt handler dette om en maktkamp i Vålerenga. Der noen ikke likte måten Siem og Rekdal styrte skuta. Kanskje ikke helt urettmessig begrunnet man sin frykt for deres fremferd med faren for at Vålerenga ble kjørt i grøfta økonomisk. Motargumentet da er at klubben faktisk gikk med overskudd de to siste åra med Siem. Og da er vi tilbake til bare maktkamp. Noen i klubben støttet av andre krefter mente det var nok med Rekdal og Siem. Da resultatene ble svakere på høsten 2005 og våren 2006 passet det godt som et argument for å skvise Rekdal. Ingen medier eller andre snakket da om det som skjedde i Rekdals privatliv med skilsmissen osv. Kanskje var det ikke så rart om Rekdal var mer fraværende fra treningsfeltet i en sånn situasjon. Selv en sterk mann som han kan ikke være uberørt av sånne ting. Så kan man igjen si at det ikke er hensyn som Vålerenga kan ta. Eller kunne man gjort det og kunne Vålerenga klart seg på høsten uansett?

Det handler om at klubbens ledere tok noen valg under press høsten 2006. Noen valg som for dem passet bra da. Og at veien videre etter det valget har vært brolagt med mange svake nye valg. Rekdal og Siem la et fundament, kanskje litt på vondt, men mest på godt. Men den inkompetansen som styret faktisk ser ut til å besitte har brakt oss i sumpa. Det eneste alle er enige om er at Petter Myhre ikke sitter med skylda. Hvilket allikevel betyr at det er han som ofres når andre skal rydde opp i sine feil. Så brutal kan fotball være. Petters eneste feil var at han var tøff nok til å ta jobben.

Når det gjelder den nye direktøren så kom Aalbu først etter de viktige avgjørelsene var tatt og at planleggingen var skeis. Han har prøvd å redde stumpene, og jeg ser ikke bort fra at han har vært med på å overbevise investorer om å bidra med kroner til å redde oss. Jan Erik Aalbu kan bebreides for lite av det som har ført oss i sumpa og det blir bare trist når klanens talsmann i Dagbladet kritiserer Aalbu for manglende handlekraft. Det blir feil mann å skylde på akkurat nå.

For mitt vedkommende ville det nå være poetisk rettferdighet om Petter Myhre nå lykkes utover høsten. At han ikke bare har baller til å ta personlige utfordringer, men også får spillerne til å prestere. Tingenes iboende faenskap i fotballen vil da tilsi at de som satte oss i krisen faktisk «slipper unna» pga en sånn suksess. Jeg vil ha det beste for Vålerenga. For meg betyr det at vi lykkes sportslig uansett hvem som er trener. Og nå betyr det også at de som er ansvarlige for ansettelser og avskjeder av direktører og trenere i Vålerenga vurderer sine stillinger.

Ellers melder…
…klubbens egne sider at Harmeet Singh fra Vålerenga var banens beste da Norges G-17lag slo Slovakia 3-2 i Falkenberg. Amin Nouri fra Vålerenga Norges andre mål etter at man hadde utlignet mens Singh goalla tredjemålet før Slovakia reduserte 12 min før slutt. Hyggelige saker. Dagboka gratulerer.

– Vålerenga møter FC Midtjylland til kvartfinale i JET-turneringa på Hamar. – Vi er ikke i tvil om at det er turneringas to beste lag som møtes i kvartfinalen, sier trenerteamet til danskene til klubbsiden fcm.dk, også sitert på Vålerengas sider. La gutta få semi, det har de fortjent. Heia Vålerenga.

– 100% Fotball at Vålerenga er ”omtaletaperen”, hvilket betyr at i en måling av hvor mye omtale klubben får har man registrert halvering av omtalen på to år. Aalbu mener det ikke er så farlig: – Statistikk kan alltid leses på mange måter. Vi ligger veldig høyt på omtale i de riksdekkende mediene, men vi har ingen lokalaviser med spesielt fokus på oss, slik for eksempel Brann eller Stabæk har, sier han. Vel, avismarkedet var vel likt for ca to år siden også, så noe har nok endret seg. Og når man ser hva slags oppmerksomhet Rekdal får så snart han sier noe i retning en mikrofon selv i dag skjønner man kanskje hva som har skjedd. Så kan man igjen diskutere om all omtale er god omtale, og om de siste dagers omtale av Vålerenga er noe vi egentlig vil høre mer av…

– Aftenposten at en studie ved Trondheim Økonomiske Høgskole (sic!) viser at de norske toppklubbene har den dårligste TV-avtalen i Europa siden man bare sitter igjen med 49,49% (eller 50% som vi ville sagt) av pengene til eliteserieklubbene. Allikevel har man altså gitt TV2 nesten blankofullmakt til å skalte og valte med kampdager og start nesten som man vil. Føler du et snev av å ligge i bokløv med en klam femtilapp i hånda?

– alle medier at LSK var mer pinlige enn oss når de slo minilaget fra Luxembourg 2-1. Noe som resulterte i tordentaler fra Fjørtoft og Nordlie til de pytonfargede spillerne sine. Og en gråtkvalt Fjørtoft som med tårer i øynene snakket til TV2 etter kampen om LSK som landets stolteste klubb og at dette var under LSKs verdighet. Han lyktes faktisk med å røre meg, en Vålerengasupporter. Hvorfor? Ikke fordi jeg mener at LSK er landets stolteste klubb. Ikke fordi det var under deres verdighet, for verdighet har de ikke. Men fordi jeg grøssa av sånt glødende engasjement. Sånn skal man føle for klubben sin og sånn skal man reagere når logoen pisses på. La mannen være et eksempel til etterfølgelse for mange i Vålerenga, sjukt som det måtte være at det er LSK og Fjørtoft som viser det. Dø for Enga.

Vålerenga i dag
Vålerenga – FC Midtjylland kl 1600. Kvartfinale i JET. Lykke til, gutter.

Legg igjen en kommentar