Kjetil Rekdal: Noen tanker rett før seriestart

Det er kun få dager igjen til seriestarten mot Odd. Det har vært en røff vinter og «alle» tipper RBK og LSK foran Vålerenga til slutt. VPN tok en prat med Kjetil Rekdal som er på treningsleir i Tyskland. Om taktikk, spillere, forhåpninger til sesongen, støtten fra tribunen og medietrykket. Om spillestil/taktikk: I et nøtteskall, … Fortsett å lese «Kjetil Rekdal: Noen tanker rett før seriestart»

Det er kun få dager igjen til seriestarten mot Odd. Det har vært en røff vinter og «alle» tipper RBK og LSK foran Vålerenga til slutt. VPN tok en prat med Kjetil Rekdal som er på treningsleir i Tyskland. Om taktikk, spillere, forhåpninger til sesongen, støtten fra tribunen og medietrykket.

Om spillestil/taktikk:

I et nøtteskall, hva slags Vålerenga får vi se i 2006, sånn spillestilsmessig?
– Vi skal være et lag med stor variasjon, mye ballbesittelse og stor angrepskraft. Vi har hatt en stri tørn under vinteren, men vi skal komme dit.

Hvilke spillesystemer passer oss best per tidende?
– Vel, det bestemmes av hva vi har tilgjengelig. Dersom alle plasser hadde dobbel dekning kunne vi i større grad spilt med mer faste systemer. Sånn som det er nå må vi kompromisse mer.

Det har vært mindre 4-4-2 i vinter enn man egentlig sa man skulle?
– Vi har hatt mange kantspillere og spisser skadet, og de trenger vi til 4-4-2. Det har vært en del andre løsninger når blant annet Tom Henning og Freddy har vært skadd.

Blir det tre bak i enkelte kamper også i år?
– Det kan hende. Det er situasjonsbetinget. Noen ganger er det lurt å skifte slik at vi overbefolker den sentrale midtbanen.

Blir Vålerenga sin spillestil annerledes i år – uten Steffen Iversen?
– Vel, jeg vet ikke helt. Vi satser jo på stor variasjon og at vi er kapable til å føre kampen under alle rådende forhold. Også gjennom midtbanen. Spiller man bare kortpasningsspill, er man sårbar for overganger. Da er det lettere å ta ty til langpasningspill. Det tryggeste kan kjennes som det enkleste, selv om vi ikke ønsker å framstå sånn. Det er større forventninger til oss nå, men det kan også bli mer moro. At Steffen er borte betyr ikke at man må spille annerledes. Det er ikke en personavhengig spillestil.

Om spillere:

Vålerenga har bare to reindyrkede spisser i årets stall (Flo, Melka)?
– Vi har Daniel også, men han er kanskje ikke den typiske spissen. Han skal ikke sloss i feltet, men spiller ball langs bakken. Dermed har han vært litt mer tilbaketrukket eller på kanten, der kommer han mer til sin rett slik han helst spiller.

Hva slags type er vår nye spiss fra Georgia, egentlig?
– Han er en god fotballspiller, selv om det er vanskelig å bedømme etter en halv omgang på banen. Vi vet ikke svaret skikkelig før han har stått på som en gærning i 90 min. Men en ting er vel ganske sikkert allerede: gi han en målsjanse. så scorer han.

Hva skjedde med venstrevingen vi skulle leie, og kan det bli aktuelt åhente han i juli? (Overgangen strandet dagen før vinduet stengte)
– Vi får se når sommeren kommer. Vi fikk en venstreback i Jepsen. Vi trenger en kantspiller ennå. Etter hvert som spissene vår ble skadd ble det mer aktuelt å hente inn en spiss. Men det er ikke vits i å kjøpe bare for å kjøpe. Spilleren må forsterke laget på noen måte.

Det var ikke gambling selv om man ikke har sett Melkadze før?
– Selv om vi ikke hadde sett han brukte vi folk vi kjenner godt. Dermed hentet vi ikke han helt blindt, selv om vi kanskje strakk oss noe lenger siden både Flo, Berre, Sørensen og Dos Santos var skada.

Har du en bevisst holdning til å matche unggutta?
– Vi er veldig fornøyd med unggutta våre. De har tatt lange steg fremover, og det er opp til dem å ta flere steg videre. Glenn Roberts kan spille mot tippeligalag, men kanskje ikke hver helg. Han har spilt noen knallgode kamper, mens han i andre ikke har vært i nærheten av å være god nok. Det er veldig bra for klubben at talentarbeidet bærer frukter slik man sa det skulle. Vi er avhengig av de unge siden vi ikke har så mye kapital. Rob Friend, f.eks ville blitt altfor dyrt. Han gikk jo for 16 mill til Heerenveen. Vålerenga er ikke stinn av penger, nå må vi først stabilisere oss og være blant de topp tre. Vi er ikke i stand til å kjøpe oss opp til RBKs nivå. De er en klubb med tre ganger så stor lønnsbudsjett som oss. Vi har tross tatt enorme steg siden vi kom tilbake fra første divisjon. Vi har kommet til et høyere nivå fortere enn vi trodde, og vi har lyst å være her.

Forhåpninger:

Hvorfor tror du så mange har så moderate forventninger til Vålerenga i år? Vi blir jo ikke spådd en plass blant de to beste.
– De siste 4-5 mnd har LSK og RBK vist stabilitet, mens vi har hatt problemer med langtidsskadede og har ikke klart å forbedre som vi ville. Det setter sine spor. Men vi blir bedre fremover og vi skal ta det igjen fort. Kampene mot Sandefjord og Stabæk viste at vi har hevet oss, men vi må heve oss mer. Det hadde ikke vært nok til å slå RBK eller LSK. Jeg vet ikke hvor gode vi er akkurat nå. I første omgang må vi henge med til sommeren. Vi har ikke tredjeplassen som målsetning. Vi sikter mot seriegullet.

Hvis du kan velge: Ville du hatt seriegull eller avansement til Champions League? Sportslig sett setter jeg seriegullet høyere, men økonomisk sett er CL-kvalifikasjon verdt mer. Vi snakker om 50-60 mill kroner. Da kunne vi hatt oppvarmet gressbane å trene på om vinteren. Da ville vi konkurrere på like vilkår som RBK.

Det kan høres litt defensivt ut å snakke om andres sterkere ressurser?
– Nei, vi er ikke det. Vi skal ikke bli nr 3, vi skal prøve å vinne. Men jeg tror det kan være lurt å stikke fingeren i jorda og se at vi har ligget lavere i nivå akkurat nå. Vi var stabile ifjor, unntatt i to viktige perioder der belastningen ble større enn ventet. Vi gikk fra 30 til 50 obligatoriske kamper. Man må oppleve ting før man vet hvordan ting funker. Det har vi gjort nå. Høsten blir tøff, men vi er bedre forberedt til den nå siden vi har mer erfaring.

Medietrykket, er det mer eller mindre??
– Trykket rundt Vålerenga er enormt. Det er store forventninger og det gjør meg faktisk stolt. Er journalistene for slitsomme er det bare å la vær å kommentere og være mindre tilgjengelig. Unntaket er på kamper der man er forpliktet. På vanlige dager velger man sjøl og jeg svarer på det meste som er Vålerengarelatert.

– Det er mange som syns det artig å kommentere ditt og datt om Vålerenga. Det er morsomt hvordan han i Lyn bryr seg så mye om meg. Det må han gjerne gjøre.

Noen ord til tribunen før vi er i gang søndag?
– Jeg håper at supporterne ikke blir negative og urealistiske. Vi er nedjusterte akkurat nå, og da blir vi fandenivoldske og vi er i angrepsposisjon. Det er stor pondus i Vålerenga og når man vil er man suverent best. Klanen er det også, og vi er avhengig av støtten. I fjor virket det kanskje som man ikke var vant til å takle medgangen. Og glemte at bunnlagene kan spille fotball de også. Vi må ikke tro at noen kamper mot Brann, RBK eller noen av de andre er lette. På bortebane møter vi massivt hat siden vi er Vålerenga. Jeg ønsker at vi klarer å skape det på Ullevaal også, selvfølgelig med hjelp av fotball-lagets prestasjoner. Fandenivoldsk støtte fra tribunen vil gi Vålerenga noen ekstra poeng. Prestasjonene til laget svinger med supporterne, vi henger sammen. Og Klanen kan gjøre oss ennå bedre. Vi lover iallefall på tro og ære at vi skal gi alt hver gang.

Åssen er det med streiken, kommer dere hjem i tide?
– Vi kommer hjem med Norwegian, sier Rekdal.

Det er alt han rekker før han er på`n igjen om fotball:
– Det er hjemmebanekamp og vi gleder oss. Vi må tåle å være favoritter mot Odd og vi skal sloss enormt for de tre poengene. Og vi blir bedre for hver treningsuke som går, sier en tydelig engasjert Kjetil Rekdal til VPN.

Legg igjen en kommentar