Kampen om tilskuerne

Det har i flere år blitt færre tilskuere på fotballkampene i Norge, men hvordan skal man løse det? Skal vi se til Sverige? Eller hva med Tyskland? Hva er det som faktisk skal til for at flere tilskuere skal komme på kamp? Bare les disse tallene for Vålerenga sitt tilskuersnitt de siste 10 årene: 2005: … Fortsett å lese «Kampen om tilskuerne»

Det har i flere år blitt færre tilskuere på fotballkampene i Norge, men hvordan skal man løse det? Skal vi se til Sverige? Eller hva med Tyskland? Hva er det som faktisk skal til for at flere tilskuere skal komme på kamp?

Bare les disse tallene for Vålerenga sitt tilskuersnitt de siste 10 årene:

  • 2005: 15.658
  • 2006: 13.871
  • 2007: 13.836
  • 2008: 12.700
  • 2009: 10.788
  • 2010: 13.651*
  • 2011: 13.331*
  • 2012: 10.768*
  • 2013: 9.897*
  • 2014: 9.755*
  • Så langt, 2015: 10.097*
  • * Fra 2010 opplyser klubben om antall solgte billetter og ikke faktiske tilskuere.

Hittil i år er altså trenden foreløpig snudd, men det har ikke vært mange tilstede på Ullevaal de siste kampene. At Vålerenga nå blander seg inn i tetstriden vil heldigvis også bidra til at interessen tar seg opp.

Når er det kamp?

Det er et spørsmål mange har stilt de siste årene når de blir spurt om å være med på neste kamp. For det er faktisk helt umulig å vite. Så langt i år har vi spilt kamper klokka 19.00 (4), 18.00 (3), 20.00 (1) og 15.30 (1). Vi har spilt kamper på mandag, tirsdag, torsdag, fredag, lørdag og søndag. Det er ikke rart man blir forvirra og lurer på hva når det er kamper.

I en vanlig Tippeliga-runde, som går over en helg, så har vi tre kampdager og seks kamptidspunkter: fredag klokka 19.00, lørdag 15.30 og 18.00, søndag 15.30, 18.00 og 20.00. Tror vi hvert fall. Etter litt research så er vi faktisk litt usikre på hvordan det faktisk er. I tillegg kommer alle kamper som blir flyttet på grunn av spesielle dager som 1. og 17. mai, Pinse og de vanlige midtukekampene. Det er ikke rart at en gjennomsnittlig interessert supporter går helt i surr.

Derfor er det ingen overraskelse at VPN har valgt å støtte 161-kampanjen for tre faste kamptidspunkter. En kamp lørdag, hovedrunde klokka 18.00 på søndag og en sen kamp søndag. Heldigvis er hele Vålerenga-familien enig i dette initiativet.161

Skal vi se til utlandet?

Norsk Toppfotball har sagt at de vil se til Sverige som nå har begynt å trekke flere folk til kampene. Vi mener at Sverige har hatt helt andre problemer enn hva vi har hatt i Norge. I Sverige har det vært hooligans som har ødelagt rammen rundt kampene, mens her hjemme er det uklarhet rundt kamptidspunkter og en negativ trend for kvaliteten på banen.

Hva med å se til Tyskland? Vel, Tyskland er det landet i Europa med høyest tilskuersnitt på kampene i Europa. For noen år siden rykket en Bayern-president Ulf Hoeness ut og sa følgende: «Vi ser ikke på fansen som kuer, som vi melker. Fotball må være for alle». Bakteppet for utsagnet var at Bayern hadde sesongkortpriser helt ned i 104 euro. De billigste billettene til en Bayern-kamp koster 15 euro, de dyreste hele 70 euro. På Vålerengas kamper koster det billigste sesongkortet 1700 kroner og billigste enkeltbillett for voksen 200 kroner.

Vi er fullstendig klar over at det er vanskelig for Vålerenga å presse prisene ytterligere nedover. Vålerenga eier ikke sin egen stadion og leiekontrakten med Ullevaal stadion setter mye av premissene for hva billettene koster i dag. Forhåpentligvis endrer det seg hvis vi flytter til Bislett neste år, og det bør garantert endre seg når vi flytter inn i vår nye storstue på Valle i 2017.

Men tilbake til Tyskland. Hva har de for noen kamptidspunkter? En standard runde ligner faktisk mye på det norske oppsettet. En kamp fredag (20.30), fem kamper på hovedtidspunktet lørdag 15.30 og to kamper søndag (15.30 og 17.30). Som vi ser så har tyskerne kuttet det ned til fire kamptidspunkter, mot Tippeligaens seks. I tillegg skal vi huske på at Bundesliga har 18 lag, mot Tippeligaens 16.

Spørsmålet er uansett om vi skal se til utlandet. Er ikke norsk fotball bedre tjent med å finne en modell som passer her hjemme og ikke prøve oss på alle mulige påfunn fra det store utland? Søndag klokken 18.00 er et innarbeidet kamptidspunkt i Norge. Det samme er kveldskampen klokka 20.00. Alt annet har kommet i tillegg de siste årene, gjerne med flytting av tidspunkter og kampdager fra ett år til ett annet.

Tid for endring

Det er nå på tide at fotballen sier at nok er nok. Snart skal den nye TV-avtalen forhandles, som vil gjelde fra 2017-sesongen, og da må klubbene sette supportere og kampene først. Det som lager best bilder for TV er ikke tomme tribuner uten stemning, så også TV-kanalene vil være tjent med at det strammes inn på kamptidspunkter.

Samtidig må vi gi honnør til Vålerenga og måten de jobber med kampene denne sesongen. Dugnadsånden er tilbake i klubben (mye på grunn av trang økonomi) og supportere bidrar på et nivå som vi ikke har sett på flere sesonger. Vi i VPN merker at det er mer entusiasme og oppmerksomhet rundt kampene. Nå som gutta på banen også presterer vil vi forhåpentligvis se at publikum strømmer tilbake til Vålerenga sine kamper.

Men en ting er viktigere enn alt annet for å trekke flere folk: 161 – Vi trenger forutsigbarhet.

2 kommentarer til «Kampen om tilskuerne»

  1. Bundesliga har også en kamp lørdag klokka 18.30.
    Premier League spiller lørdager 12.45, 15.00 og 17.30.
    Søndag 13.30 og 16.00 og mandag 20.00.
    Vårt største problem er ikke tidspunktene, men forferdelige Ullevaal stadion og en generell laber interesse for produktet vårt. Det snur nå…

  2. Tror de fleste er ganske lei dette gnålet om kamp tidspunkt nå, de fyller tribunene stappfulle over alt ellers I Europa uansett dag og tidspunkt, og ullevål er ikke akkurat stappfull på en søndagkamp klokka seks heller. ..
    jeg mener vi bør kvitte oss med isko og de andre som gir klubben bøter og negativ presse, folk er drittlei dise folka, og bedre ble det vel neppe at klanen tok disse folkene inn I varmen, folk flest mener nok det er mot normalt, og det er vel kanskje en av grunnene at Vestbredden er godt under halvfull I hver eneste kamp..
    Hvorfor samarbeider klanen med folk som ikke vil klubben vel ? Merkelig…

Legg igjen en kommentar