VIF – et spillende fotballag

– Vålerenga skal være et spillende fotballag. For å spille som Barcelona kreves ekstreme ferdigheter både gjennom ballbehandling, fart og løpskapasitet. Ingen kan kopiere Barcelona, men vi skaper vår egen stil som bygger på mye av samme filosofi. Denne spillestilen er godt forankret i hele klubben, sier Bjørn Viljugrein, leder i Vålerenga Fotballs sportslige utvalg … Fortsett å lese «VIF – et spillende fotballag»

– Vålerenga skal være et spillende fotballag. For å spille som Barcelona kreves ekstreme ferdigheter både gjennom ballbehandling, fart og løpskapasitet. Ingen kan kopiere Barcelona, men vi skaper vår egen stil som bygger på mye av samme filosofi. Denne spillestilen er godt forankret i hele klubben, sier Bjørn Viljugrein, leder i Vålerenga Fotballs sportslige utvalg (SU). 

«Lenge leve Willy, Haugli er død!»  hadde seks sesonger som spiller i Vålerenga. Det var vel ikke den mest ærerike tiden vi kan huske, men det ble da et cupgull og faktisk en A-landskamp på Viljugrein i 1997. Han var også med på miraklet i Istanbul, men gikk til Hønefoss etter 2001-sesongen, og la opp etter en sesong der. 

I snart to år har han sittet i sportslig utvalg  i Vålerenga. Det betyr at han har tanker og meninger om hvordan Vålerenga skal fremstå som lag og ikke minst hvilke spillere som bør gå inn og ut av klubben. Det er de sportslig ansvarlige (Martin, Kaz, Andrea og Andre) som legger frem spillere for SU de mener kan passe inn i en bestemt rolle og kan være med å utvikle VIF. SU er også med på å godkjenne utleie og salg av spillere. Så vi tok et telefonintervju med Bjørn. 

– Fortell om spillestilen Vålerenga skal spille – hvor er den forankret? 

– En ny strategi for hvordan Vålerenega skulle spille ble forankret lenge før jeg kom inn i SU. Ikke minst gjennom en grundig omstrukturering og fokus på talentarbeid i klubben. Petter Myhre og Andrea Loberto gjorde en fantastisk jobb og fikk på plass en god plattform for hvordan utvikle ferdighetene til enkeltspillere. Klubben ønsket en mer spillende stil med større krav til individuelle ferdigheter. Martin hadde den samme filosofien og det var ønskelig at han skulle få tid til å forme dette inn i Vålerenga. 

– Mange kaller stilen for Barcelona light, eller at Vålerenga skal spille som Barcelona. Hva vil du kalle stilen? 

– Det er vanskelig å finne enkeltord . Vi ønsker å fremstå som et spillende fotballag. Vi ønsker å skape ubalanse gjennom stor bevegelse, gode pasningsferdigheter og raske forflytninger. Skape relasjoner mellom flere spillere om gangen. Vi ønsker å skape vinkler (trekanter) overalt på banen som gjør at spillerne har mange pasningsalternativer, og kan spille seg gjennom motstanderens presseledd på en effektiv måte. Gjerne mye i lengderetning hvis det er mulig. 

– Denne stilen er godt forankret i ledelsen i Vålerenga. Martin og Andrea er stadig innom SU og forteller om spillestilen og legger frem ny dokumentasjon på hvordan den skal arte seg i praksis. Stilen utvikles stilen hele tiden. Det er utarbeidet et omfattende dokument som forteller detaljert hva stilen innebærer, om strukturen på dette og en klar beskrivelse av de ulike rollene. 

– Vi har vist dette til Norsk Toppfotball-sjef, Nils Johan Semb, og han er imponert over det systematiske arbeidet som ligger til grunn, og mener vi er veldig langt fremme. Jeg synes også det er imponerende at Martin og hans team er standhaftig mot spillestilen også i motgang, og jobber hele tiden for å utvikle den. Denne stilen skal prege klubben. En rød tråd fra liten til stor, som også skal utvikle egne talenter som på sikt skal bli våre nye helter. 

– Men dere er ikke redde for at denne måten å spille fotball på blir for komplisert? 

– Nei, det er vi ikke. Det finnes nok av bevis og gode eksempler på at dette fungerer. Vi har vist i store perioder (spesielt i 2010) at dette er en fotball som begeistrer. Mange sjanser og mye mål gjennom godt kombinasjonsspill og stor bevegelse. Jeg tror landslaget gjør rett i å satse på Drillo-stilen nå for å oppnå resultater på kort sikt, men skal norsk fotball ta nye steg er det viktig at klubber som Vålerenga tørr å gå litt andre veier. Se til de beste og utvikle sin egen “VIF-stil” som også vil utvikle norsk football. 

– Men det er klart at det var tungt i 2011. Da fikk vi det ikke helt til. Noen spillere presterte ikke som forventet og en del skader gjorde at vi ikke fikk den rytmen og relasjonen mellom spillere som vi ønsket. Med et av de største budsjettene skal Vålerenga være et topplag, så vi er absolutt ikke fornøyd med fjorårets resultater. 

– Hva skjer hvis det av en eller annen grunn skulle komme inn en ny trener i klubben etter Martin, forandres også spillestilen? 

– Denne spillestilen er dypt forankret nedover i klubben og det er ikke mulig å endre den uten at klubben gjør en total revurdering av strategien rundt spillestil. Alle ansettelser vi gjør skal passé godt inn i vår fotballfilosofi/strategi. Det gjelder også valg av trenere. 

– Men har Vålerenga i dag de riktige spillerne til å spille den type fotball de ønsker? 

– Det er veldig mye bra spillere i Vålerenga. Gjennom vårt meget kompetente trenerteam jobber vi stadig med å utvikle spillere slik at de kan bli enda bedre i sin rolle og på den måten heve laget. Alle spillerne i Vålerenga har et nummer hvor det er forventet visse ferdigheter knyttet til dette nummeret. 

– Hele laget er formatert og vi har en omfattende database med videoeksempler som beskriver hvordan hver enkelt rolle skal løse sine oppgaver. Det er ikke sånn lenger at man bare kjøper en god stopper, stopperen må vurderes i forhold til rollen han skal ha i laget. Det satses nå på spillere som vi tror kan bekle bestemte roller i laget. 

Database over spillere 

– Vålerenga har en database over aktuelle spillere som vi mener kan passe inn i bestemte roller i vårt system. Disse spillerne er kategorisert i forhold til alder, egenskaper, kontraktslengde og forventet pris. Dessverre er det også spillere som er på utgående kontrakter hos oss, og som vi kunne ønsket å beholde, men som vi dessverre må forsøke å selge. 

– Dette er et krevende spill og en balansegang mellom sportslige vurderinger og økonomi. Vi var akkurat i en slik situasjon nå hvor vi dessverre så oss nødt til å selge Mos for i det hele tatt sitte igjen med noe penger. Nå stenger det utenlandske overgangsvinduet ved midnatt så vi får se hva som skjer, men det er enda litt tid i Norge til å kunne finne gode erstattere ute og hjemme som kan bekle bestemte roller. 

– Hva med det overgangsvinduet som vi er midt inne i?

– Ja, det skrives jo mye i disse dager om flere av våre spillere som er ønsket av andre klubber, og da spesielt fra utlandet siden det vinduet stengte ved midnatt. Vi har jo allerede solgt Mos til København, og mye tyder på at også Stoor forlater oss. Det er klart at dette gjør at bredden i stallen blir tynnere. Her jobber trenerteamet grundig med å komme opp med alternative erstattere som innehar de sportslige kvalitetene som vi trenger for å fylle bestemte roller. Det er selvfølgelig også noen økonomiske rammer som spiller inn, som dessverre gjør at vi ikke kan hente Messi. Men at det finnes gode erstattere innenfor de rammene
vi har tilgjengelig det er jeg sikker på.

– Per nå har vi hentet Ibba fra Strømmen. En meget spennende spiller jeg mener har et stort potensiale han ikke har fått helt ut enda. I tillegg er Chuma Anene tatt opp. En spiller som vil ta nye steg i året som kommer. Jeg er helt sikker på at vi stiller et meget sterkt og revansjesugent lag til seriestart mot Haugesund i slutten av mars.

Videoanalyse 

Helt til slutt i intervjuet har jeg notert at Viljugrein selv tar initiativ til å snakke om videoanalyse-verktøyet til Vålerenga.  

– Her er det ikke bare assist og mål, men alle involveringer hver enkelt spiller foretar seg som blir notert og loggført. Da kan man for eksempel, når folk på tribunen sier ”jøss, han var bra i dag”, se om dette virkelig stemmer ved å få fakta på bordet i forhold til dueller vunnet, riktige bevegelser for å skape rom og ubalanse og andre viktige elementer, sier en engasjert Bjørn Viljugrein. 

VPN takker ydmykt for at «Willy» tok seg tid til å bli intervjuet 31. januar, det er jo ikke en ueffen dato for en sportslig leder som er involvert i klubbens spilleroverganger.

Les også:

Riisnæs spent på VIF i år
Andresens risikoprosjekt (Esten O. Sæther)
– Minner ikke om Barcelona (Morten Stokstad)
– For smal stall i VIF (Davy Wathne)
– Klubben må definere spillestilen (Vidar Davidsen)

En kommentar til «VIF – et spillende fotballag»

Legg igjen en kommentar