FC Lyn – Vålerenga 2-1 (1-1)

Tippeligaen 2. runde – Ullevaal Stadion 17.april 2006 – 16.039 tilskuere Vålerengas Lyn-kompleks som den frie presse ynder å kalle det lever videre. Pasienten er også ytterst frisk, selv på 25-årsdagen sin. VPN mener ikke Lyn-spøkelset er det store problemet akkurat nå. La oss heller snakke om angrepsspøkelset, seiersspøkelset eller fungerende spill i 90 minutter-spøkelset. … Fortsett å lese «FC Lyn – Vålerenga 2-1 (1-1)»

Tippeligaen 2. runde – Ullevaal Stadion 17.april 2006 – 16.039 tilskuere

Vålerenga får tidlig en corner som ender ingensteds hen, men uvisst av hvilken grunn får vi ta corneren èn gang til, og hvilken corner! Vår danske dreng Allan Jepsen tar corneren og setter ballen rett i mål! Ballen bare seiler inn i det lengste hjørnet, uten at Lyns keeper er i nærheten av ballen.
Vålerenga leder 1-0, og vi har enda ikke spilt 3 minutter. Er det i år det såkalte spøkelset skal jages på dør?
Etter målet fortsetter kampen i høyt tempo, og bare sekunder etter at Vålerenga har en stor sjanse vinner Lyn ballen og scorer et fantastisk vakkert mål, og vi er like langt. Noen mumler om dårlig forsvarsspill, kanskje var det akkurat det, men lynspillerens avslutning er i alle fall av typen stjernetreff.
Når omgangen er halvspilt stiler det litt av, men det er hele tiden våre 11 i blått som legger føringen for hva som skjer ute på banen. Bortsett fra scoringa si har Lyn vært èn gang over midtstreken. Referenten tenker i sitt stille sinn at det er viktig at VI holder trykket opp nå, kampforløpet begynner nå å ligne veldig på det vi ofte har hatt mot Lyn – vi spiller, vi har ballen, de tar poenget eller poenga.
Vålerenga får avsluttet et pent angrep etter rundt 24 minutter, det er Freddy dos Santos som avlutter etter fint oppbygd spill av Magne Hoseth. Rett etter må Lyn foreta sitt første bytte, det er Tommy Berntsen som må gå ut med en skade, og nok en lokalavla svenske kommer inn for Lyn. I ”Theorin” skal dette byttet svekke Lyn – så spørs det bare om vi klarer å utnytte det.
Grindheim ser for øvrig ut til å være tilbake i noe som ligner en fjorårsform, han trives åpenbart meget godt i rollen som hengende spiss og er involvert i det meste vi skaper. Lyn kommer litt høyere på banen nå, og skaffer seg sin andre corner, heldigvis har de titta på Vålerenga, og slår en svak corner mot førsteforsvareren.
I det den første omgang går mot slutten er det vel flere enn denne referenten som sør seg hvorfor vi ikke klarer å ta fram aggressiviteten vi har vist i dag i flere kamper og i lengre perioder. I dag har vi med få unntak vært best i hele førsteomgang – tradisjonelt spiller vi jo noen stinkere av førsteomganger, og kommer muligens kanskje tilbake med en litt bedre andreomgang.
Når lagene går til pause er det siste jeg noterer meg at dommer Øvrebø har unngått de store skandalene, selv om et par gule kort kanskje hadde vært på sin plass i de mest opphetede situasjonene midt på banen.
1-1 til pause – og det bør Lyn være mest fornøyd med.
Andreomgangen starter uten at noen av laga har foretatt noen bytter etter det vi kan se, men når 6 minutter er spilt av omgangen kan vi trygt konstatere at den ikke fikk samme spastiske åpning som førsteomgang. Det eneste spennende som skjer er at Lyns Theorin pådrar seg et gult kort, når han blir nødt til å klippe ned Hoseth som er på vei framover. Frisparket fra ca 35 meter tas av Grindheim, men det fører ikke til noe som helst, Lyns keeper kan trygt kontrollere skuddet langt utenfor.
Etter rundt 10 minutter stiller hele forsvarsrekka ti Vålerenga seg opp med kollektivt hoftefeste, og lar Lyns egenavlede polskættede spiller få all tida han trenger til å fyre av et skudd. Heldigvis for oss – og forsvarsrekka vår – går skuddet i stolpen og ut.
Humøret til denne skribenten synker proporsjonalt med antall spilte minutter i andreomgangen, den store innsatsen og evnen til å skape sjanser fra førsteomgang er borte, og det er Lyn som skaper de største mulighetene når andreomgang nærmer seg kvarteret spilt.
I det disse notatene foretas kommer Storbæk seg fri på høyrekanten, og fyrer av et godt skudd, som dessverre treffer tverrliggeren og går over.
Etter drøye timen slår Hoseth et frispark bra inn foran mål, men bevegelsen er dessverre ikke optimal foran kassa, og Lyns keeper plukker ballen lett. Like etter går målscorer Dahl ut for Lyn, inn kommer fotballspilleren Espen Hoff. Vålerengas bytter glimrer foreløpig med sine fravær. Når vi har typer som Sørensen, Melkadze, Gashi og Roberts på benken er det jo litt merkelig at vi ikke forsøker på et bytte med 20-30 minutter igjen.
Etter 73 minutter skjer det som jo må skje, Lyn vinner ballen på midtbanen, en rask pasning slås mot Elrich, og når forsvaret vårt dupper av et sekund eller to kommer Elrich alene med Arason, og gjør enkelt 2-1. Fotball suger ganske mye akkurat nå.
Og, forklar meg vitsen med at vi skal gjøre byttene vi ikke gjorde på 1-1 og stampe-spill med en gang Lyn gjør 2-1? Roberts kommer i alle fall inn, han får sin Tippeligadebut, etter VPNs smak kommer den debuten i hvert fall 10-15 minutter for seint.
Rett etterpå understrekes VPNs poeng ved at Hovi byttes ut med Gashi. Her har vi en uggen følelse av at det beste vi kan håpe på er 2-2, og at sjansen for 1-3 blir litt større, men vi skal i alle fall forhåpentligvis kunne si at vi forsøkte. Gashi får for øvrig et litt merkelig gult kort omtrent i det han løper inn på banen.
På tross av de offensive byttene så klarer vi ikke skape noe som helst det siste kvarteret, alt lempes enten inn i midten, eller vi skyter fra langt hold og da selvsagt rett i nøttene eller trynet på en mot- eller medspiller. VPN gleder seg ikke til å lese forståsegpåernes meninger om angrepsspilllet vårt i morgendagens aviser.
Som et lite krydder til VPNs nedskriblede frustrasjoner kommer også Andre Muri inn for Vålerenga – som spiss – TH4, alias Thomas Holm, går ut.
Summa summarum kan vi si at Vålerenga var klart best i førsteomgang, men at vi slapp Lyn mer inn i kampen i andreomgang. I siste halvdel av andreomgang klarte vi ikke å skape noe som helst, og våre offensive bytter kom også for seint, vi burde bytta mens kampen vippa på 1-1 synes VPN.