Vålerenga – Newcastle 1-1

UEFA-cup 1. kamp 3. runde – Ullevaal 26.02.2004 – 17039 tilskuere Tre måneder etter siste obligatoriske kamp, midt i sesongforberedelsene og med flere nøkkelspillere ute imponerte Vålerenga alle med en kjempekamp mot Newcastle hjemme på Ullevaal. Vålerenga åpnet friskt og spilte seg til flere sjanser før Newcastle overtok spillet i 1. omgang, men Vålerenga kom … Fortsett å lese «Vålerenga – Newcastle 1-1»

UEFA-cup 1. kamp 3. runde – Ullevaal 26.02.2004 – 17039 tilskuere
Tre måneder etter siste obligatoriske kamp, midt i sesongforberedelsene og med flere nøkkelspillere ute imponerte Vålerenga alle med en kjempekamp mot Newcastle hjemme på Ullevaal. Vålerenga åpnet friskt og spilte seg til flere sjanser før Newcastle overtok spillet i 1. omgang, men Vålerenga kom tilbake i 2. omgang og dominerte 4. plass-laget i Premier league i en lengre periode. Kampen endte 1-1 etter mål av Craig Bellamy og Runar Normann.

Lagoppstilling Vålerenga:

Øivind Bolthof
Erik Hagen Kjetil Rekdal Tom Henning Hovi (Tommy Edvardsen 24, Jonas Krogstad 88)
David Brocken Ardian Gashi David Hanssen Runar Normann (Lars Øvrebø 83)
Freddy dos Santos Daniel Fredheim Holm Morten Berre

Lagoppstilling Newcastle:

Shay Given – Aaron Hughes, Andy O»Brien, Titus Bramble, Olivier Bernard – Darren Ambrose (Kieron Dyer 51), Gary Speed, Jermaine Jenas, Huga Viana (Laurent Robert 74) – Craig Bellamy, Shola Ameobi (Michael Bridges 74).

Mål/kort:

39. min 0-1 Craig Bellamy
Runar Normann 1-1 54. min
David Hanssen GK
GK Olivier Bernard

Hoveddommer: Grezgorz Gelewski, Polen

Det var vel flere enn denne referenten som lurte på hva slags forestilling Vålerenga ville kunne by på på Ullevaal denne torsdagskvelden. Treningskampene har på mange måter vært preget av en slags drømmevirkelighet der søvngjengeraktige spillere kan gjøre både en og to feil uten å bli avslørt. Newcastle er tross alt midt i hjertet av sin sesong og ville neppe tillate slikt.

Akkurat det viste seg å stemme, både farten, presisjonen og fysikken til Skjærene fikk en til å gni seg i øyenene både en og to ganger: Det er altså slik fotball spilles på høyt nivå.

Men Vålerenga viste umiddelbart at de ville være med på dansen. Allerede etter to minutter viste David Brocken fine takter da han satt igjen en fin overgang med et presist innlegg fra høyre. Og Freddy dos Santos kom til en flott avslutning, en sjanse som i følge engelsk presse var mye større enn den så ut fra Cola-svingen, der Shay Given måtte ta fram det beste han har for å redde.

– Jeg var veldig fornøyd med åpningen av kampen, sier Kjetil Rekdal til VPN. Dessverre så måtte Tom Henning ut etter 25 minutter etter å ha fått ballen i hodet tidlig i kampen. Vi slet med omorganiseringen laget og kom bakpå den siste halvdelen av 1. omgang, fortsetter Rekdal til VPN. Du så helt rasende ut da han ble tatt av? – Det er sånn jeg blir når jeg er engasjert, men det var på legens ordre, og det var helt riktig å ta ham av banen. Spesielt med tanke på at Tom Henning har vært utsatt for hjernerystelser før.

Newcastle presset etterhvert på og viste tildels klasseforkjellen mellom norsk og engelsk fotball, men det tok gode 20 minutter før den første farlige sjansen mot Vålerengas mål kom. Heldigvis var Øyvind Bolthof med på notene og redder skuddet fra en umarkert Newcastleangriper fra 15 meter med en flott benparade. I tillegg til godt spill viste engelsmennene at det å bruke henda på ballen tydeligvis er blitt populært i Premier League, uten at den ellers gode dommeren slo ned på det ofte nok.

Mere ros til de sort- og hvitstripede? Frispark ble tatt raskt, med minimal opphold i spillet, ofte med forvirrende virkning på Vålerengas forsvar. Lange presise innlegg opp langs sidelinjene til raske vinger som er istand til å ta ned ballen. – Vi la på en måte opp til at Newcaslte kunne angripe slik i og med at vi spilte med tre backer. Da blir det plass til den slags spill, sier Rekdal til VPNs kommentar om dette.

Vålerenga slet i alle fall stadig mer med å komme ut av forsvar etterhvert som omgangen nærmet seg slutten. Vi på tribunen så i hvert fall stadig oftere på klokken i håp om å nå pausen og en liten pep-talk med nullen i behold. Slik gikk det ikke.

Etter 38. minutter spilte Newcastle seg til en corner. Corneren ble slått et godt stykke ut i feltet og volleyskuddet som fulgte var på god vei på mot innsiden av nærmese stolpe der David Hanssen heldivis hadde tatt oppstilling. Avklaringen gikk dessverre rett ut til en Newcastle spiller som løfter ballen til Craig Bellamy på motsatt side av mål. Bellamy nøler ikke, han setter ballen i en pen bue rundt Øyvind Bolthof, i stanga David Hanssen nettopp har forlatt, og derfra inn i buret. 0-1 synes ikke ufortjent. – Målet var forbannet unødvendig. Bellamy skal ikke få lov til å stå helt uforstyrret godt innenfor 16-meteren, sier Rekdal.

Hva sa du i pausen?

– Jeg sa ikke noe spesielt. Men vi spilte slik jeg ville, og slik jeg hadde sagt til spillerene vi skulle spille etter pause. Den første delen av 1. omgang og spesielt 2. omgangen er jeg fornøyd med, sier Rekdal.

Vålerenga startet omgangen med flere angrep: «48. Tommy til David nesten. Nydelig!», «48. Brocken til DFH. Corner» og «50. R. Normann legger inn fra venstre» står det på blokka. Det som ikke sto men som var helt tydelig var at spillerenes selvtillitt vokste for hver finte og hver vellyde pasning. Morten Berre, David Brocken, Runar Normann, og Ardian Gashi må trekkes fram sammen med Kjetil Rekdal som leverte flere nydelige langpasninger.

Og sannelig kom ikke belønningen: David Brocken får ballen på høyresiden etter at Vålerenga har angrepet med mange trekk. Han sender ballen i en pen bue mot Runar Normann som stiger til værs og header ballen utagbart i det lengste krysset. O ekstase!

Newcastle er tydelig rystet etter målet og Vålerenga spiller de beste 10-15 minuttenen jeg har sett laget spille på lenge. Tre minutter etter målet kommer David Hanssen seg fri på 5-meteren. Vinkelen er dessverre spiss samtidig som David må bruke venstrefoten, ballen går såvidt utenfor lengste stolpe. Morten Berre tar kommandoen med flere nydelige driblinger, de andre spiller opp, og vi på tribunen måper. Er dette vårt lag?

Intensiteten faller noe etterhvert og Newcastle får avgårde et hardt langskudd som Bolthof må strekke seg lang som han er for å redde, men det er ikke tvil om at omgangen er Vålerengas. Blant annet har Ardian Gashi et skudd som nesten finner en åpning mellom Shay Given og stolpen 5 minutter før slutt. Given redder til corner.

Er det mer å si da? Sikkert mye, vi begrenser oss til skryt av ungutta: Daniel Fredheim Holm, Ardian Gashi og etterhvert Lars Øvrebø som så ut til å trives i fornemt selskap.

Skal dere ta turen tidligere til Newcastle i og med at sjansen på avansement ikke er helt borte?

– Nei, jeg tror ikke det. Vi hadde snakket litt om å dra søndag kveld for å kunne trenen på gress et par dager ekstra, men det ser ut som om forberedelsene på kunstgress har vært bra nok. Vi drar nok på tirsdag som opprinnelig planlagt, avslutter Kjetil Rekdal til VPN.